24. 10. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 10. 2008

BOSSING

Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave

Rada Českého rozhlasu se na svém výjezdním zasedání v Ostravě opět zaměřila na Rádio Wave. Tentokrát jí nevadilo analogové vysílání, neboť pod pohrůžkou odvolání generálního ředitele dosáhla před časem vypnutí stanice na vlně 100,7 FM. I za cenu překroucení výroku soudu a porušení zákona o Českém rozhlase. Tentokrát se útočná smečka radních zaměřila na program stanice. Wave hraje podle ní závadnou, fašistickou hudbu, a to navíc anglicky... A hulí se tam tráva... Rada si najala na monitoring stanice "experta". Zatímco v začátku vysílání stanice sledoval její program pro Radu odborník - muzikolog a profesionální překladatel, dnes ji sleduje diletant a politický aktivista k tomu. Radek Vogl nerozumí moderní hudbě, nestudoval hudební estetiku ani kulturologii, ale ekonomii. V Moskvě. Jeho jedinou obsahovou praxí v médiích je lobbing ve prospěch některých saských politiků a občasná publicistika. Vzhledem k neuspokojivé kvalitě příspěvků a nedostatku odstupu s ním Britské listy přerušily spolupráci v roce 2006. Nejde být politickým aktivistou a zároveň novinářem. A jeho kvalifikací na mediálního dozorce je nejspíš, že dělal asistenta k ODS přeběhlému poslanci Wolfovi v Poslanecké sněmovně.

Výsledek vypadá podle toho. Odborné informace čerpá tento "expert" z Wikipedie. Hlavně, že jeho názory konvenují místopředsedkyni Rady Daně Jaklové (ODS), radním Zelenkovi a Ratiborskému (ODS). Odměnu mu podepisuje předseda Rady Florian, jinak dramaturg křesťanského vysílání ČT. Cílem sprostého útoku Rady tentokrát nebyla jen pověřená ředitelka stanice Judita Hrubešová, ale hlavně a především generální ředitel Václav Kasík. Přidal se i programový ředitel ČRo, který se už těší, že Rada Kasíka odvolá a on se stane ředitelem, po čemž už dva roky touží. Politici mu to totiž před poslední volbou generálního ředitele slíbili, jenže se hlasů nedopočítali... Kasík ovšem musel slíbit některým radním, že si ho vezme jako programového ředitele. "Tato menšinová skupina podle mého názoru není budoucností tohoto národa, anebo jenom velice ojediněle," konstatoval na adresu posluchačů Rádia Wave Richard Medek. Floutek, zvyklý na mainstreamové televizní estrády a komunální pražské rádio Regina, kde řadu pořadů vytvářeli normalizační popoví zpěváci.

Radio Wave jako TÉMA BL

Expert Rady Vogl se zaměřil pro výjezdní zasedání Rady na pořad Friday Ripple, který Českému rozhlasu zprostředkoval British Council v rámci britského vládního programu propagace angličtiny mezi mladou generací. Zahráním skladby Swastika Eyes z alba XTRMNTR od skotské kultovní kapely Primal Scream prý stanice ČRo 4 podle Radka Vogla propagovala fašismus.

Swastika Eyes - DOWNLOAD MP3ZDE

Hlupák, který se nazývá expertem na moderní hudbu, neví, že kapela Primal Scream zvítězila v soutěži Live Music Awards 2008 v londýnské Brixton Academy (ceny Outstanding Contribution To Live Music a Best Live Act Award) a 3. října byla díky tomu pozvána na koncert do pražského klubu Roxy. Neví, že skotská kapela (zpěvák Bobby Gillespie, kytarista Andrew Innes, baskytarista Gary Mounfield, klávesista Martin Duffy a především bubeník Darrin Mooney) vystupuje v MTV, má za sebou deset milionů prodaných alb a patří už čtvrt století k britským popovým hvězdám. Je jako mnoho západních hudebních hvězd rebelsky antiautoritářsky (čti levicově) zaměřena a ve skladbě Swastika Eyes kritizuje fanatickou fašizoidní zahraniční politiku současného amerického prezidenta Bushe . Stejně jako milióny demonstrantů v Londýně a dalších britských městech, když protestovali proti válce v Iráku.

recenze na vystoupení v klubu Roxy - musicserver.cz, Lukáš Benda: Krásná budoucnost se nekonala ZDE

recenze "Beautiful Future" Primal Scream - 18.09.2008, Miroslav Böhm, Dan Hájek , Jaromír Koc, Pavel Parikrupa, Honza Průša ZDE
recenze Jan Píbal ZDE

Směšné, kdyby to nebylo tragické, je dokonce i to, jak kvalitně si nechala Rada ČRo přeložit text této skladby.

orignální text překlad čtený radním Zelenkou
Your soul don't burn
You dark the sun
You rain down fire on everyone
Scabs police government thieves
Venal psychic amputees
 
Vaše duše hoří

Ať sype oheň na každého
Stávkokaze, policii, vládní zloděje
Parazitický syfilitiky
 
Your parasitic
Your syphilitic
Your parasitic
Your syphilitic
 
Parazitičtí syfilitici




Swastika eyes
Swastika eyes, she got swastika eyes
Swastika eyes, she got swastika eyes
Swastika eyes
Swastika eyes
 

Máš oči hákového kříže




I'll vent my spleen
I'll keep my dreams
My flesh my bones my soul i own
My mind's a weapon immune from infection
Blood in my eyes my vision is clear
 
Vyliji si svou sklíčenost
Udržuji si svou touhu
Moje tělo, moje kosti, které mám
Moje myšlenky a zbraně jsou imunitní infekcí
Krev v mých očích má vize je jasná
Your parasitic
Your syphilitic
Your parasitic
Your syphilitic
 
Parazitičtí syfilitici




Swastika eyes
Swastika eyes, she got swastika eyes
Swastika eyes, she got swastika eyes
Swastika eyes
Swastika eyes
 

Máš oči hákového kříže




I see your autosuggestion psychology
Elimination polices
A military industrial illusion of democracy
Swastika eyes swastika eyes swastika eyes
 
Vidím tvoji autosugesci
Zbavení se politiky
iluze demokracie
Máš oči hákového kříže, Máš oči hákového kříže
 
I see your autosuggestion psychology
Elimination polices
A military industrial illusion of democracy
Swastika eyes swastika eyes swastika eyes
Vidím tvoji autosugesci
Zbavení se politiky
iluze demokracie
Máš oči hákového kříže, Máš oči hákového kříže
Pozn. JČ: Tento nesrozumitelný slovní průjem je jen charakteristikou intelektuální potence Rady ČRo. Skutečný překlad této písně je ZDE

Absurdní ovšem byly další výtky radních. Prý v redakci voní tráva (marihuana), tvrdil radní Zelenka. "Když Radio Wave ještě sídlilo v hlavní budově ČRo, tak já jsem se dozvídal dokonce takové věci, jako že je tam nádherný odér vonící trávy, že tam mají naprostou volnost, dělají si, co chtějí," konstatoval závistivě Zelenka. Je škoda, že ho za tento výrok odpovědná ředitelka stanice nežaluje pro trestný čin pomluvy. Já osobně, být jí, bych to udělal. Ihned. Zasedání bylo veřejné a zvukový záznam existuje. Radní svůj výrok ani nepopře, ani nedovysvětlí.... Pan radní totiž naslouchá zlovolným drbům a posílá je dál. Oficiálně. Problém je, že své obvinění (a požívání omamných látek na pracovišti je samozřejmě nepřijatelné dle vnitřních předpisů pro všechny zaměstnance, v rozhlase stejně jako v jakékoliv jiné instituci) . Zelenka ovšem njebude schopen dokázat. Prokazatelně - tak, aby přežilo u soudu. Průběh diskuze členů Rady totiž naznačil zásadní fakt: neschopnost Rady dojít k závěru, že čímkoliv z vytýkaných byl porušen zákon či Kodex.

Bossing, o který se pravicová část Rady pokouší už od příchodu Dany Jaklové a radního Zelenky, teď vrcholí. Radní nejspíš neplní zadání. Ani co se času týče, ani co se rozsahu týče. Jediné, co se jim z jejich plánů podařilo, je zabránit označení redaktorem Hrbáčkem zveřejněné Kubiceho zprávy za porušení zákona a Kodexu. Podařilo se jim vypnutí analogového vysílání Radia Wave. Chtěli zabránit nákupu budovy a rekonstrukci (rozhlas měl jít do podnájmu nějaké developerské společnosti na předměstí, budovy v centru měl prodat). Nezabránili. Rozhlas rekonstruuje své historické sídlo a přikoupil k němu ještě jednu budovu. Další pronajal. Radní chtěli rozprodat i další nemovitosti. Nepovedlo se. Radní chtěli zabránit rozhlasu v digitálním vysílání. Nezabránili. Rozhlas je lídrem rozhlasové digitalizace i nových médií. Z regionálních redakcí se přes snahu některých nestal tlampač názorů regionálních šéfů ODS. A ani ze sítě BBC CZ se nestala hejtmanská rádia.

Prostě po všech stránkách debakl pravicových manipulací. Radní ČRo za dva roky nic nevytvořili, ničemu progresivnímu nepomohli na svět a pouze se snaží ničit to, co existuje a plní veřejnou službu. "Je to na zevrubnou diskusi, zda stanice pro mladé v této podobě může v médiu veřejné služby fungovat. Co je stanice pro mladé a co je vysílání pro mladé. A jakou roli by mělo mít médium veřejné služby ve vztahu k této mládeži," konstatovala v diskuzi místopředsedkyně Rady Jaklová ve snaze přesvědčit ostatní, že rádio pro mladé rozhlas nepotřebuje a když, tak v podobě mainstreamové. Nicméně takto dramaturgicky nastavené rádio bude přímým konkurentem komerčních stanic a pro Jaklovou další záminkou, že "trh vyřeší vše" a veřejná služba se mladých netýká. Jenže s touto koncepcí "mladého Radiožurnálu" neuspěl u programové rady Českého rozhlasu Alexandr Pícha, pozdější vyzyvatel Kasíka ve výběrovém řízení na generálního ředitele. Před mainstreamovým konceptem s popovými odrhovačkami a mediálními "celebritami" zvítězila koncepce autentické alternativy - hledání nekomerční podoby rozhlasového vysílání pro českou mládež.

V jednom ale bylo poslední, ostravské zasedání Rady Českého rozhlasu jiné než všechny předchozí. Emocionální afekty radních přesáhly standardní mez slušného chování. Snaha zastrašit generálního ředitele už není skrývaná, ale zjevná. Kasík stále odolává. S podivem, jak odhodlaně. Radní si ovšem vytvářejí politické alibi a těší se až nadejde Kasíkova poslední hodina. Nyní se k nim přidal i programový ředitel. Také nepokrytě, nehledě na možné pohrdání rozhlasových kolegů. Vsadil na jednu kartu. Jedinou, která mu zbyla. Poslední.

Vyadřovat se k programu a jednotlivým pořadům Rada může jen tehdy, konstatuje-li porušení zákona či Kodexu, nebo v případě schvalování dlouhodobých plánů strategického rozvoje. Arogance, se kterou radní porušují zákon, svědčí o jediném. Domnívají se, že Kasík mlčky podlehne jejich tlaku a nikdo jiný než komunistka Ivana Levá vysílání pro mladé v oné nekomerční, nemainstreamové podobě nebude hájit (cit. Antonín Zelenka, viz níže).

V té souvislosti nejde necitovat oběžník z roku 1974, v němž Pražské kulturní středisko přikazuje umělcům, aby "uvedli (... obsah svých pořadů a tvůrčí činnosti do souladu s výše citovanými zásadami kulturní politiky socialistického státu i do souladu se zásadami o odpovědnosti umělce za tvůrčí práci, jejímž prostřednictvím působí na vědomí svých návštěvníků." Nejde nevzpomenout na skandalizaci současného poradce sociálně demokratického poslance Jandáka (předseda Stálé komise pro sdělovací prostředky) Miloslava Kučeru za to, jak "hodnotil" v přehrávkové komisi písňové texty skupiny Oboroh. Dle mého skromného názoru velice špatné texty. Kučera se v té době choval jako vrcholně tolerantní intelektuál.

Vrcholně přesný je názor hudebního publicisty Ondřeje Bezra, který nastoluje na serveru iDnes otázku, "jaké kreatury dostaly do rukou právo rozhodovat o tom, co je pro mladé posluchače vhodné a co ne."

Nutné je odpovědět: Ty kreatury zastupují politiky ODS a KDU-ČSL. Byli jimi zvoleni a realizují jejich politiku.

Jan Potůček, Digizone: Rada Českého rozhlasu obvinila Rádio Wave z propagace fašismu ZDE

sestřih části audiozáznamu schůze Rady ČRo [10,6MB] MP3

Pátek, 24. října 2008, iDnes, Dan Prokop: Rada ČRo obvinila Radio Wave z propagace fašismu ZDE

RadioTV, Juraj Koiš: Rada je přesvědčená, že ČRo 4 propaguje fašismus ZDE
RadioTV: Fašismus ve Wave? To je přehnané, míní šéf slovenského Radia_FM ZDE

Doslovný přepis diskuze Rady k Rádiu Wave

Zasedání Rady Českého rozhlasu, Ostrava, 23. října 2008 11.00 – cca 14.00 hod., bod „Přehled hodnocení vybraných stanic Českého rozhlasu“

...

Antonín Zelenka: Tak, a teď je úplně na závěr stanice Radio Wave. Hodnocení vysílání od pana ing. Vogla se soustředilo na pořad Friday Ripple, tedy Páteční vlnění. A já musím v této souvislosti tedy také říci, že právě tento pořad, který se vysílá dvouhodinovkou jenom v angličtině, si Rada Českého rozhlasu nechala vytočit a nechala přeložit, aby také Rada věděla, protože ne všichni vládnou perfektní angličtinou, při poslechu této stanice nejenom, co se říká, nejenom, co pronáší vůči posluchačům moderátor... dýdžej... ale také, jaká hudební dramaturgie, jaké písně, s jakým textem zaznívají ve vysílání Radia Wave.

A já bych se tady pozastavil u popisu pořadu z 5. září, například, kdy tady je vybočením z normy puštění například rapové písně ve smyslu nutnosti revoluce.

Jedná se o velmi kontroverzní, radikální rap metalové skupiny, která na svých koncertech zastává revoluční stanovisko, velmi kritické vůči domácí americké a zahraniční politice. Toto hodnocení, jak udává pan Vogl, také vychází i z encyklopedie Wikipedia. Při jednom svém vystoupení člen skupiny dokonce prohlásil ve smyslu, že, citace: „Jeden dobrý přítel mi řekl, že pokud by na americké prezidenty byl uplatněn jako na nacisty Norimberský tribunál, tak každý z nich, počínaje od Trumana včetně dnešní administrativy, tedy Bushovy, by byl odsouzen k trestu smrti“ (Poznámka autora přepisu: „If the Nuremberg laws were applied, then every post-war American president would have been hanged.“ Jde o úvodní větu z eseje levicového filozofa Noama Chomskyho, kterou napsal už v roce 1990.). Toto prohlášení vyvolalo v USA obrovské pobouření.

A tady píše hodnotitel, že je na zvážení, zda písně této skupiny – bez upozornění na její ultralevicové názory – se hodí do veřejnoprávního rozhlasu.

Potom následuje proud hudby, přerušovaný moderováním v angličtině. Takže to byl pořad z 5. září.

A pak tady mám ještě hodnocení pořadu z 12. září. Tentokrát si moderátor Craig Duncan pozval do pořadu Rosie Johnston ze zahraničního vysílání Českého rozhlasu. Oba pocházejí ze Skotska, a tak informovali posluchače, že první hodina bude standardní a druhá bude velmi skotská, nacionalistická.

První hodina byla dle popisu pořadu z 5. září (Poznámka autora přepisu: Pravděpodobně chyba v dataci, má být 12. září.) vybočením z normy. A je to puštění písně Hákový kříž v očích od skupiny Primal Scream.

Poznámka autora přepisu: V originále Swastika Eyes, píseň z roku 1999. Skupina po celou dobu své kariéry dává najevo vyhraněně antiamerické postoje, tuto konkrétní píseň označila za text o „americkém mezinárodním terorismu“.

A tady mi dovolte zdržení, musím přečíst text té písně:

Překlad čtený A. Zelenkou: Vaše duše hoří... Ať sype oheň na každého ...Stávkokaze, policii, vládní zloděje...Parazitický syfilitiky...Máš oči hákového kříže ...Vyliji si svou sklíčenost...Udržuji si svou touhu...Moje tělo, moje kosti, které mám...Moje myšlenky a zbraně...Jsou imunitní infekcí... Krev v mých očích...Má vize je jasná...Parazitičtí syfilitici ...Máš oči hákového kříže...Vidím tvoji autosugesci...Zbavení se politiky, iluze demokracie...Máš oči hákového kříže...

Potud tedy citace textu této písně. A při veřejném provedení, ještě nám tady píše hodnotitel, této písně na Glastonbury festivalu byl její interpret obviňován, že zdravil fanoušky nacistickým pozdravem, což zase píše Wikipedia a některé materiály.

I pro začínajícího politologa je patrný nacistický obsah této písně a v žádném případě se tato píseň nehodí do veřejnoprávního rozhlasu.

Poznámka ŠOK: Tak co – nacisti nebo levičáci? Oboje nejde dohromady... Radnímu Zelenkovi to nevadí. Přitom působil jako politický komentátor soukromé parlamentní televize. Do chvíle, než zkrachovala...

Tak, tolik tedy z hodnocení a z překladu některých textů našeho hodnotitele, pana inženýra Vogla. A teď mi dovolte ještě, abych vám ocitoval jenom některé pasáže z odpovědi paní šéfredaktorky Judity Hrubešové. Doufám, že to říkám správně, ano. Paní Judita Hrubešová.

Co se týká pátečního Vlnění, Friday Ripple, tak tady se odvolává na slova pana Vogla, která jsem citoval, a v závěru k tomuto pořadu říká, že „program Českého rozhlasu tvoří tři pilíře: zpravodajství, kultura a vzdělání. A právě poslední z pilířů, tedy to vzdělání, nás vedl k tomu,“ píše paní Hrubešová, „že jsme do vysílání Radia Wave zařadili pořad moderovaný v angličtině“.

Pak dál vysvětluje, že vlastně z toho záměru sešlo, i když ten úmysl byl. Tady se jednalo o British Council, myslím, ano – magazín Link. A tady právě říká, že se domnívá, že slyšet rodilého mluvčího na Radiu Wave má právě pro mladou generaci obrovský význam.

Pak se odvolává zase na citaci pana Vogla, „i v hudebním vysílání pořadu Worldwide se vyskytuje mluvená angličtina bez překladu. Tento pořad se vysílá v sobotu od 12 do 14 hodin“. A paní Hrubešová tady říká, že Gil Peterson je jedním z nejuznávanějších rozhlasových DJ’s na světě. Vysílá na britské BBC různé moderní hudební žánry, new jazz a podobně. Domnívám se, že překlad víceméně pocitových vzkazů by působil více než kostrbatě. Tento pořad přebírají bez překladu i další evropská veřejnoprávní média, která jsou členy EBU“.

Teď k pořadu Dark Wave. To bylo také na jednání Rady už několikrát. „Obecně se o této subkultuře hovoří jako o mimořádně otevřeném a tolerantním společenství.“ Paní šéfredaktorka Hrubešová to tady vysvětluje opět tím stylem, jako už několikrát, že jde o pochopení, toleranci a že nejde o propagaci něčeho negativního, nabádání k nějakému špatnému životnímu stylu. No a pak tady ještě říká, že „v pořadu Dark Wave jsme skutečně hráli píseň od skupiny The Last Days of Jesus, nedomnívám se ale, že jsme tímto jednáním porušili Kodex Českého rozhlasu, k jehož bodu, tedy 17.4, se ve své zprávě obrací hodnotitel. Podle mého názoru,“ říká paní Hrubešová, „nelze usuzovat, že obsah pořadu je závadný“.

Takže prostě obhajoba a vysvětlení, že o porušování Kodexu nejde a vše je v rámci tolerance. Toť vše.

(...Pasáž vypuštěna, komentáře členů Rady k hodnocení Radiožurnálu a Vltavy....)

Dana Jaklová: Ještě bych chtěla panu magistru Zelenkovi velmi poděkovat za tuto práci. Zároveň se chci vyjádřit k hodnocení Radia Wave. My jsme si skutečně nechali udělat překlad toho dvouhodinového vysílání v angličtině.

Já se přiznám k tomu, že když jsem se dozvěděla o tom, že Český rozhlas jako médium veřejné služby vysílá dvě hodiny, a teď navíc je to ještě více, protože je to dvouhodinovka v pátek i v sobotu, v angličtině, bez překladu a nejde o jazykový kurz, tak jsem byla šokována. Protože nikde v zákoně není k tomuto vysílání opora.

Když jsme si tedy nechali udělat překlad toho, co se tam vysílá, tak jsem docela znepokojená. Protože víte, že Radio Wave jako stanice pro mladé, působí na lidi nehotové, na lidi, kteří si teprve utvářejí své názory, svůj přístup k životu. Já sama mám šestnáctiletého syna a vím, co to obnáší.

A samozřejmě, byť je to kultura, která jistě těmto dětem vyhovuje z nějakého důvodu – různé ty skupiny, které tam jsou, tak jako my jsme měli svoje skupiny a smáli jsme se našim rodičům, co že to poslouchají, a teď se smějí naše děti nám, co my to posloucháme. Ale tady nejde o to, že by snad tato produkce měla být zakazována, ale znovu upozorňuji: Český rozhlas je médium veřejné služby, které je placeno z peněz poplatníků. A to, co tam zaznívá, považuji za docela vážné, protože na tyto děti, které ještě nemají utvořený jasný vztah ke světu, k realitě, to může mít vliv.

Víte, jaká je dnešní doba. Víte, že ty děti jsou prostě pod palbou de facto naší technologické komunikační společnosti, a toto spojení ještě jaksi v té umělecké rovině, kde pak dochází, jak tam říká paní pověřená šéfredaktorka Wavu, v té rovině pocitové, to jest v té rovině vůbec nejtěžším způsobem zpracovatelná, já považuji skutečně za velmi vážné. A to, když jsme o tom hovořili na předsednictvu ve smyslu nikoliv toho, že bysme tady byli nějaká komise kulturní, která za bolševika rozhodovala, kdo co má zpívat. Prosím pěkně, my nebudeme určitě rozhodovat o tom, co kdo má zpívat, ale zda taková věc, takováhle tvorba, má právo být na veřejně-právním médiu. O tom já silně pochybuji.

Takže jsem velmi tím překvapena. Jenom musím uvést, že v našem zápisu, který si může veřejnost přečíst, z jednání předsednictva 24. září letošního roku, já jsem se ptala na to, když jsem žádala o vytočení tohoto pořadu v angličtině, pana generálního ředitele, protože on řekl, že si ten pořad neposlechne, zda k tomu má nějaké výhrady, a teď nemluvím k tomu obsahu, ale ke skutečnosti, že dvě hodiny se na vlnách veřejnoprávního média vysílá v angličtině bez překladu, aniž by to byl tedy pořad jazykového kurzu. A pan generální ředitel řekl, že si nemyslí, že by míra vysílání byla přehnaná vzhledem k tomu, že se jedná o mladé posluchače.

Takže tolik jenom k tomu hodnocení.

My se, samozřejmě, tak jako se zabýváme Wavem, zabýváme se všemi těmi stanicemi docela zodpovědně. Víte o tom, že Rada řešila i legislativní postavení Radia Wave, že čelila, čelí různým útokům, ale to je věc, která s tou legislativní podstatou analogového vysílání Wave nemá nic společného. To je, prosím, náplň tohoto vysílání pro mladé, náctileté. Děkuji.

Jiří Florian: Teď se hlásím do rozpravy sám. Já bych jenom shrnul několik momentů, které se týkají Radia Wave, a to momentů z letošního roku. My se tím tady zabýváme pravidelně.

Na začátku letošního roku vysílání Radia Wave, kde se hrubě a sprostě urážel prezident republiky a první dáma téhle země, už to stálo místo ředitele Kylara.

Tehdy jsme se tady tím velmi zabývali, bylo řečeno, že se udělá vše pro zlepšení, a že už tam takové věci nebudou. V průběhu dalšího roku, v průběhu letošního roku, tedy stále narážíme na stížnosti, co se týká porušování Kodexu, co se týká Statutu Českého rozhlasu. A vždycky stejná věta paní zastupující šéfredaktorky „mimořádná tolerantnost společnosti“.

A tahle mimořádná tolerantnost nás už vede k fašismu.

Jestliže tady už narážíme na problémy hákových křížů a podobný věci, tak tady končí veškerá trpělivost. My jsme dostali termín, pane generální řediteli, vy jste nás žádal o porozumění do 30. září, že do té doby budou vyřešeny všecky problémy s Radiem Wave.

Já mám dneska na kalendáři 23. října – a máme to zas tady. Tady končí veškerá trpělivost. Já se ptám, JAK DLOUHO JEŠTĚ BUDE ZNEUŽÍVÁNO TRPĚLIVOSTI RADY, a ptám se, CO S TÍM HODLÁTE DĚLAT. A k tomu říkám rovnou, že času je namále.

Prosím, kdo se hlásí dál? Pan doktor Jíša.

Ladislav Jíša: Já jsem se v tomto směru chtěl zeptat pana programového ředitele, jaké vlastně opatření, nebo jakým způsobem se tento problém z hlediska jeho pohledu hodnotí a jak k tomu tedy přijme stanovisko.

Richard Medek: No... já si myslim, že... (pomlka)...... Když začnu od konce, to znamená od tý nejkonkrétnější věci, tak pouštění takových skladeb, které v překladu vyzní tak, jak vyzněla ta, která je tady napsaná, je dle mého názoru nepřípustné. To je ta jednotlivost.

A jednotlivost je vždycky základem pro určování obecného.

Já si myslím, obecně, že mně osobně dochází s Radiem Wave trpělivost. Teďka mluvím sám za sebe. Ta stanice byla založena, já kdybych u toho byl, tak bych prosazoval jiný koncept. Byla založena jako alternativní rádio, zaměřené na alternativní kulturu a na skupinu alternativně myslících a cítících. Což je skupina menšinová.

Jestliže založíme, uděláme takovýto projekt, tak musíme počítat s tím, že abychom tu menšinovou kulturní skupinu a skupinu mládeže oslovili, tak jí musíme předkládat to, co ona konzumuje a co je schopná přijmout. To znamená, musíme jí předkládat alternativní a menšinovou kulturu.

Já bych byl zastáncem toho, aby, pokud by mělo existovat rádio pro mladé, aby to byla mainstreamová záležitost, která bude mít dopad na širokospektrální skupinu mladých lidí, převážně studujících, středoškoláků a vysokoškoláků. Tato menšinová skupina podle mého názoru není budoucností tohoto národa, anebo jenom velice ojediněle.

A pokud má mít veřejnoprávní rádio stanici pro mládež, tak ta stanice musí mít nějaký poslání. A jejím jediným možným posláním je vlastně širokoinformativní a vzdělávací charakter. Jinak to nemá smysl, protože všechno ostatní tady je a poskytuje to komerční sektor.

A já prostě sám za sebe říkám, že už ty věci nedokážu ovlivnit. Ačkoliv se snažím.

Pokuď se zase vrátíme ke konkrétnímu, sejdem z toho obecného ke konkrétnímu, tak pořad Friday Ripple... Já jsem dal dvě podmínky pro to. A jednu zásadní. A to, když se zavádělo vysílání v angličtině před rokem, že to musí mít edukativní charakter. Bylo to koncipováno s British Council a já jsem dokonce paní šéfredaktorku pochválil za to, jo, protože to prostě bylo... S přechodem na digitál British Council z toho zmizela a je to normální moderovaný pořad, dvouhodinový, v angličtině.

Opět jsem inicioval, že pokud se to má obhájit, tak to musí získat edukativní charakter. Tak... je tam nějaká snaha, ale nejde to, zatím se to nepodařilo, z mého pohledu to trvá pomalu. Asi by to nemusela bejt British Council, mohla by to bejt jakákoliv jiná renomovaná jazyková kancelář, ne společnost.

A pokud to spojíme s tím, že se tam objevujou texty, a myslím si, a nejenom já, ale i Jaromír Ostrý jsme společně před texty varovali, v angličtině, protože to je slabé místo celého toho vysílání. Jsme u alternativní kultury, uvědomte si to. A pokud začneme překládat texty písniček, který se tam hrajou, tak to můžeme rovnou zrušit. Já neříkám, že všechny. Ale když se na to zaměříme, tak to prostě tak je.

S Jaromírem jsme několikrát tendlecten jaksi názor prezentovali. To, jestli si to... Já si myslím, že to neni uřiditelný, že to neni ani teda ze strany tý šéfredaktorky, že to není prostě uřiditelný.

A myslím si, že byla zvolena špatná cesta v počátku. To je můj názor.

A to znamená – já si todlecto ověřim. A pokud to tak je - předpokládám, že to tak je – tak můžu navrhnout jenom jediný. A to je zrušení toho pořadu s okamžitou platností.

A já dokonce nevim, jestli bychom se neměli začít zamýšlet nad tím, jestli Radio Wave, respektive, v uvozovkách, „stanice pro mladý“, má vůbec právo - v takovýhle formě, a v takovýmhle jaksi obsahu, a takovýmhle záměru - právo na život. A jestli bychom koncepčně neměli začít pracovat na tom, že... teďka nezpochybňuju vysílání pro mladou generaci jaksi v rámci celého Českého rozhlasu, jo... ale koncepčně začít přemýšlet o tom, jestli nezačnem někde znova od začátku, ať už teda variantou internetového rádia spojeného s internetem, nebo variantou jednou z pěti, která tady, pokud si vzpomínám, někdy probíhala. A všechny tyhle věci jsou na papíře.

Ale mě už ty diskuse... já už to neumím ovlivnit tak, abych tady dal záruku, že se něco takového prostě nestane. A tu záruku dát nemůžu, a proto říkám to, co říkám. A není to tim, že bych si nedokázal šlápnout na Juditu Hrubešovou, nebo že bych s ní nedokázal komunikovat, ale myslím si... kdyby tady byla, třeba mi bude oponovat... ale myslím si, že určitá míra bezradnosti je vidět i v jejích očích a že ten projekt nám nějak lehce jaksi přerostl, přerůstá přes hlavu. A to i v souvislosti se vším, co se kolem toho dělo - s odchodem [z analogu] a tak dále je tam určitě jistá nálada, jistě, nějak to funguje, nějak se to dá řídit, nějak se to nedá řídit.

A myslím, že se nacházíme na nějakým mezníku, kdy si musíme říct, co s tím dál.

Jiří Florian: Hm. Děkuji panu programovému řediteli za moudrá slova. Je to úplně můj názor. Přihlášen je pan Zelenka, potom pan kolega Zoubek, potom paní kolegyně Jaklová.

Antonín Zelenka: Tak, já se pokusím být stručný. Já jsem velmi rád, že poprvé a natvrdo tady zaznívá – a teď jsem velmi rád, že to říká programový ředitel pan Medek – jaká ta situace vlastně je.

Já, pane generální řediteli, pokud si vzpomínáte, před rokem a půl, kdy jsme vlastně začali diskutovat, respektive, kdy já jsem se stal členem tohoto úctyhodného sboru, tak k Vaší velké nelibosti jste slyšel výhrady – pominu teď legislativní stránku věci, o které hovořila paní Jaklová. Ale já, když jsem tady vyjádřil, asi před měsícem, jakýsi svůj pocit, že vy jste dal naprostou volnost této skupině mladých lidí, kteří tvoří a tvořili pracovní jádro této stanice, tak jste se na to tvářil vždycky velmi, velmi nepříjemně a velmi nerad jste to slyšel.

Vy jste jim skutečně tu volnost dal.

Za druhé, vy jste dal taková ta otcovská křídla „Já si vás uhlídám, já vás zachráním“. Vy jste prostě jim dával falešné iluze, a to bylo prosím východisko k tomu, že oni si tak zvaně dělali, co chtěli. A jak je vidět, dělají.

A ještě... vidím Váš údivný pohled, ale já to ještě dokončím.

Já totiž jsem slyšel, Vy moc dobře víte, jak echa fungují – fungovala vždycky a fungují. Když Radio Wave ještě sídlilo v hlavní budově, tak já jsem se dozvídal dokonce takové věci, jako že je tam nádherný odér vonící trávy, že tam mají naprostou volnost, dělají si, co chtějí.

To, co říká dneska pan programový ředitel, je tragédie, že slyšíme po takové době. A kdy, prosím, a já bych teď, jak to budete interpretovat, že Vás z něčeho obviňuji, a tak dále... Vy jste tomu prostě dal volný průběh, vy jste mládeži nechal co dělat, vycházeje z tak zvaného politického zadání, které dostal už Váš předchůdce Vlasta Ježek, aspoň tak to bylo interpretováno.

Já jsem vždycky říkal, že je zajímavé, že velmi agilně tuto stanici hájila paní poslankyně Levá z KSČM, jinak jsem žádný vehementní boj zase takový v poslanecké sněmovně a v rozhovoru s různými poslanci nezaznamenal. A vy jste prostě žil v klidu, s tím, že vlastně se tak zvaně nic neděje, oni jsou alternativní, privátní rádia to nehrají a je to všechno skvělé.

Jiří Florian: Jenom prosím, technická poznámka, prosím o stručnost. Přihlášen je pan kolega Zoubek, paní Jaklová, hlásí se potom pan programový ředitel.

Bohuš Zoubek: Původně jsem to nechtěl tak říct, ale rád bych trochu na Vás reagoval. Já bych nechtěl, aby se tady toto téma politizovalo, protože si myslím, že by to nebylo v žádném případě dobré. Já chápu, že nejsme úplně spokojeni s tím, že se trošku otálí, řekněme to tak, s řešením Radia Wave.

A jsem rád, že dnes, konečně, před chvilkou to bylo řečeno, že se o tom začalo hovořit tak, jak by se mělo, což je mi velmi sympatické. Byť s jistým zpožděním.

Já si dovedu představit, nebo... nerad bych, aby zmizel z éteru segment rádia - jestli to nazveme Wave, nebo rádia pro mladé – který by alternativním způsobem naplňoval dejme tomu ten mainstream toho vkusu mladší generace. Ale nevadily by mi ani menšinové žánry, já si myslím, že to k tomu do jisté míry patří.

Nevěřím tomu, že to nejde uhlídat. Já si myslím, že manažersky se to, pane řediteli, dá zvládnout. A byl bych docela nerad, kdyby ta mladá dáma, která je velmi sympatická, nás neustále ohlupovala těmi postpubertálními zdůvodněními, které tady skutečně jsou.

Držím palce tomu, co se teď řeklo, a rád bych v dobrém slova smyslu vzal vedení rozhlasu za slovo. Asi tak. Čili držím palce a já si myslím, že jsme na správné cestě.

Jiří Florian: Děkuji. Pan programový ředitel, jestli chce reagovat.

Richard Medek: Já jsem chtěl jenom technickou poznámku.

Jiří Florian: Ano, prosím.

Richard Medek: Není pravdou, že by pan generální tomu dal volnost. A já to tady neříkám proto, abych... Je pravdou to, že třeba na to můžeme mít my dva trošku rozdílný názor, protože jaksi historicky to vznikalo zejména pod křídly pana generálního a já to tady neříkám proto, abych někomu sypal popel na hlavu. Já to tady říkám proto, protože si myslím, že je potřeba už ty karty vyložit na stůl a začít o tom diskutovat tak, jak se má.

A to, že my spolu jsme to probírali x-krát, a my spolu jsme samozřejmě Juditu si zvali a tak dále. To všechno je pravda, ale já mám pocit, že už je potřeba s tím něco dělat, vrátit se k podstatě toho problému a začít ho řešit bez nějakýho zabarvení citovýho.

Jiří Florian: No, děkuji. Já bych jenom věcnou poznámku. Nikdo nikdy tady neřekl, že se má Radio Wave rušit, že nemá být rádio pro mladé. To tady nepadlo nikdy. Slovo má paní kolegyně Jaklová.

Dana Jaklová: Já děkuju za slovo. Já děkuji i velmi za slova pana programového ředitele. Já jsem nebyla v Radě, když se rozhodovalo o vzniku Radia Wave. Svým způsobem mne to velmi mrzí, protože jsem vlastně pak už byla v Radě, a jak už to tak je u tohoto voleného orgánu, že pak řešíte, zodpovídáte nebo spoluzodpovídáte za něco, o čem nerozhodujete. Já bych asi skutečně na tom samém počátku měla velké pochyby o tom, zda takto nastavená stanice může být v tom balíku stanic veřejnoprávního média.

Souhlasím s panem programovým ředitelem, že se to nedá uhlídat. Protože buď je to nastaveno tak, jak je to nastaveno, a to by znamenalo neustále za prvé přeposlouchávat, tam nejsou jenom anglické texty, tam jsou i německé texty, ale většinově v té hudební stránce jsou to cizojazyčné věci, to znamená přeposlouchávat, pokud by se už nedělala selekce u výběru interpretů jistých, nebo jistých skupin. Takže já myslím, že opravdu je to na zevrubnou diskusi, a já se na ni těším a jsem ráda, že jsme se konečně dobrali k tomuto bodu, na zevrubnou diskusi, zda stanice pro mladé v této podobě může v médiu veřejné služby fungovat. Co je stanice pro mladé a co je vysílání pro mladé. A jakou roli by mělo mít médium veřejné služby ve vztahu k této mládeži.

Jiří Florian: Děkuji. Krátce je přihlášen pan kolega Jíša, potom paní kolegyně Ptáčková.

Ladislav Jíša: Já jenom několik poznámek, aby tady nevznikal dojem, že Rada tuto situaci projednává izolovaně. Rada Českého rozhlasu navštívila i pracoviště na Žižkově, to znamená Radia Wave, kde diskutovala s pracovníky. Rada si už několikrát pozvala na jednání paní šéfredaktorku Hrubešovou. To znamená, že se všecky tyto věci projednávají. Já také souhlasím s tím, co říkal pan kolega Zoubek. Já bych také nerad, aby to vyznělo tak, že se to nějakým způsobem politizuje. V žádném případě. A chci říci, že pokuď vedení Českého rozhlasu přistoupí k této změně, kterou cítíme jako potřebnou, tak tomu budu jenom pomáhat a budu proto všema deseti.

Jiří Florian: Děkuji. Prosím, paní Ptáčková.

Maria Ptáčková: Já jsem jenom chtěla říct, že patřím v této Radě k menšině, která byla u vzniku Radia Wave a která pro vznik Radia Wave zvedla ruku. Na základě toho jsem se i nadále chovala. Ovšem musím říct, že přišla chvíle, kdy musím potvrdit výrok pana ředitele Medka, že jsme na nějaké křižovatce. Já si myslím, že teď co říkala paní Jaklová, ale to nechci nějak..., že bysme si měli zodpovědět, jestli v této podobě může Radio Wave fungovat. Já si myslím, ale tím si asi neprotiřečíme, měli především říci, v jaké podobě může fungovat. To, že asi v této podobě, to už skoro všichni víme, že ne.

A je to ta křižovatka, ale nebude to na nás tady, protože to bude dost složité jednání a přemýšlení.

Jiří Florian: Pan generální ředitel se hlásí, prosím.

Václav Kasík: Bylo řečeno hodně. Tvrdě odmítám to, co mně podsunul pan Zelenka, jako že bych udělal nějaké křídlo, pod kterým se může dít cokoliv. To prostě tak není.

Jsem rád, že jste došli k těmto tvrdým slovům, protože konečně je jasno.

Nikdy jsem se nesnažil podporovat věci, které jsou úpadkové. Jestliže to bylo takto nazváno, máme příležitost se na ně podívat zevrubně. Můžete říct, že jsme se mohli podívat i dřív. Jistě. Taky jsme se dívali.

30. září jsem řekl, že bude hotovo. Udělali jsme obrovské množství práce mezitím. Ano, jsou tam kazy. Dobře. Myslím, že tyto kazy budou hodnoceny tak, že jsme neudělali nic a že, zapsal jsem si, „času je málo“. Na předělání, anebo opravu, doladění, na zcela jinou koncepci stanice Wave...? Já nevím, co to je, „času je málo“. To se dá udělat velmi rychle, pokud se tak dohodneme a pokud vedení rozhlasu, což skutečně není jenom generální ředitel, se rozhodne.

„Času je málo“. Možná „času je málo“ na jiné věci...

Jinač jsem ani v nejmenším nezanedbal, pane předsedo, váš dopis. Věřte, že to není tak, jak se domníváte, to jest, že necháváme věci ležet. Nenecháváme. Akorát každá akce má dvě složky. Každá. Všimněte si i těch pozitivních. Ne jenom těch negativních.

Z mé strany vše.

Jiří Florian: Děkuji. Je ještě někdo? Pan doktor Jíša, technická.

Ladislav Jíša: Já mám jenom technickou poznámku. Jenom chci teď reagovat na pana generálního ředitele. Vždyť víte, že když jsme na posledním rozšířeném jednání předsednictva měli paní šéfredaktorku, tak že jsme tam hovořili i o těch pozitivních změnách. Takže jsme je nezavrhli.

Václav Kasík: Jistě. Já si to uvědomuji.

Jiří Florian

A já ještě jednu věcnou poznámku. Když jsem mluvil o čase, tak jsem tady promítl určitou časovou osu, kdy na začátku roku už byl odvolán ředitel, a řekl jsem, že je už 23. října. Takže to je prakticky skoro deset měsíců, čili mezitím opravdu proběhlo hodně a hodně času. Tolik jenom na obhajobu toho, že jsem řekl, že toho času už není moc, protože to není možné táhnout do nekonečna.

Pan generální se hlásí, ještě s replikou.

Václav Kasík: Já souhlasím s tím, že uplynulo určité množství času. Věřte, že za tu dobu jsme nezaháleli. To, že jsme došli k hodnocení, které zaznělo dneska, nebo jste došli a já jsem to pečlivě poslouchal, to je pro mě jistý bod, nad kterým se začnu velmi tvrdě zamýšlet. Akorát není možné prostě říct ty věty, aniž bych si to nepřeložil do své češtiny, že jsem pod mými křídly nechával vybujet něco, co je dneska odsouzeníhodné. To nejsou moje křídla.

Jiří Florian: Já jsem o křídlech nemluvil.

Antonín Zelenka: Já jsem o tom hovořil.

Václav Kasík: Je potřeba ty věci - promiňte, ale současně vás o to žádám - nazývat přesně. Pak bude dohoda velmi snadná a rychlá. To je z mé strany celé.

K Radiu Wave nebylo navrženo žádné usnesení, Rada se k této záležitosti chce ještě vracet.

                 
Obsah vydání       24. 10. 2008
26. 10. 2008 Volby skončily. ČR už nebude jako dřív Štěpán  Kotrba
26. 10. 2008 Zadostiučinění? Ne, výzva Jan  Mertl
26. 10. 2008 Výsledky voleb by neměly posílit starou gardu politiků Boris  Cvek
26. 10. 2008 Chtít nyní hlasovat o radaru je drzost
25. 10. 2008 ČSSD s výjimkou Prahy vyhrála i v senátních volbách
26. 10. 2008 Jsem pro odtržení ČR od Prahy
26. 10. 2008 V Praze jsou peníze
26. 10. 2008 Naplaveniny, aneb co na to rodilá Pražačka
26. 10. 2008 Povolební sebereflexe
26. 10. 2008 Jak si vedly ve volbách xenofobní a krajně pravicové strany? Lukáš  Lhoťan
26. 10. 2008 Důstojný Topolánek Milan  Daniel
26. 10. 2008 Nevím, jestli bych Topolánka při útoku na hyenu z Blesku nehájil Jan  Čulík
26. 10. 2008 Shromáždila Veronika Janečková proti sobě důkazní materiál? František  Koukolík
26. 10. 2008 Je šokující, že takový film mohl vzniknout Jan  Tuláček
26. 10. 2008 Alkoholik, brutální krutost a nepromyšlený chaos Dominika  Švecová
25. 10. 2008 Filmy se musejí dělat s emocionálním nasazením Dominika  Švecová
25. 10. 2008 People must be passionate about filmmaking Dominika  Švecová
24. 10. 2008 Le Monde: Nový proces s panem K. Pavel  Barák
25. 10. 2008 Pozor na francouzské intrikánství
24. 10. 2008 Česká republika jako skanzen kasínového kapitalismu? Karel  Dolejší
24. 10. 2008 I kdyby ČSSD zvítězila ve všech obvodech, dojde jen k vyrovnání sil Štěpán  Kotrba
25. 10. 2008 Mladí nemají důvod volit
24. 10. 2008 Jihlavský festival dokumentárního filmu zahájen uprostřed mírného organizačního chaosu Dominika  Švecová
25. 10. 2008 She's got swastika eyes Martin "Destroyer" Přikryl
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
25. 10. 2008 Nová vlna se starým obsahem
25. 10. 2008 Je trapné, když Rada ČRo kritizuje něco, co ani neumí přeložit
24. 10. 2008 Alan Greenspan: Mýlil jsem se
24. 10. 2008 Mladý Hampl to ví líp než Greenspan: "Regulací nelze dosáhnout růstu bohatství"
24. 10. 2008 Nevyzpytatelná Francie? Ne, pouze Sarkozyho zizanie! Josef  Brož
24. 10. 2008 FAZ: Sarkozy může rozdělit Evropskou unii
24. 10. 2008 Human Rights Watch příštímu americkému prezidentovi: Zlepšete právní ochranu dělníků
24. 10. 2008 Le Monde: Tisíce iráckých, afgánských a gruzínských uprchlíků uvízly na řecko-tureckých hranicích
24. 10. 2008 "Berlínská zeď kapitalismu"
24. 10. 2008 Krize a populismus, neboli Snížit, nebo zvýšit daně? Uwe  Ladwig
24. 10. 2008 MFD zase manipuluje veřejnost ohledně zdravotnictví Petr  Wagner
23. 10. 2008 Zdá se, že ani teď není ODS schopna sebereflexe Petr  Nachtmann
23. 10. 2008 Počkejte, doporučuje studie Pentagonu o plánu umístit americký radar do Čech
24. 10. 2008 Nyní bankrotují celé země
24. 10. 2008 Helmut Zilk. Jméno které stačí. Richard  Seemann
24. 10. 2008 Omluva Respektu Kunderovi: Zde je návrh Jiří  Pehe
24. 10. 2008 Fabiano Golgo se domnívá, že Kundera byl udavač
24. 10. 2008 Za jak dlouho opíšou v ČTK informaci z novin, aby ji mohli zdrojovat z Reuters?
24. 10. 2008 Proč trvalo českým médiím ve čtvrtek až do večera, než informovala o Haiderově milenci?
24. 10. 2008 CItát dne, aneb co je pro ODS sebereflexe?
24. 10. 2008 "Americké rakety" zasáhly školu v Pákistánu
24. 10. 2008 Dívejte se na televizi
24. 10. 2008 Papežova drzost Štěpán  Kotrba
25. 10. 2008 L'impudence du pape Štěpán  Kotrba
23. 10. 2008 ČSSD dostala příležitost, které se zřekla Bursíkova Strana zelených Jakub  Rolčík
24. 10. 2008 Komu se vyplatí zničení nádražní budovy v Ustí nad Orlicí? Martin J. Kadrman
24. 10. 2008 Evropská unie odložila zavedení letištních scannerů, které cestující "svlékají"
24. 10. 2008 Poškodil Írán šance Baracka Obamy?
22. 10. 2008 Redaktoři Pelhřimovského deníku neinformují své čtenáře o kontroverzních skutečnostech týkajících se místního kandidáta do senátu Jan  Čulík
22. 10. 2008 Kundera požaduje od Respektu omluvu, jinak se bude soudit
22. 10. 2008 Ještěří mozek? Jiří  Drašnar
23. 10. 2008 Pár myšlenek z ještěřího mozku Karel  Dolejší
21. 10. 2008 Mytologizace "Udání Milana Kundery" Jakub  Češka
21. 10. 2008 O zkreslování informací Jiří  Jírovec
24. 10. 2008 Monitor Jana Paula: Bolest a utrpení je také cesta Jan  Paul
23. 10. 2008 Kde leží příčiny romské emigrace do Kanady a jak by měla vláda reagovat? Pavel  Pečínka
23. 10. 2008 Monitor Jana Paula: Slalom nejen pro nevidomé Jan  Paul
23. 10. 2008 Jakou úlohu bude hrát rasový původ v amerických prezidentských volbách? Miloš  Kaláb
17. 10. 2008 Hospodaření OSBL za září 2008

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
10. 10. 2008 Televize ABC: Gorova reklama je pro televizi "příliš kontroverzní"   
25. 9. 2008 Kauza Bernard: Napsali jsme, že je politický turista, soud pravdivost tohoto názoru nepopřel Štěpán  Kotrba
23. 9. 2008 Televize Nova kopíruje Český rozhlas a jde jí to dobře Štěpán  Kotrba
12. 9. 2008 Propouštění zaměstnanců v BBC vedlo k vzniku technických problémů ve vysílání   
9. 9. 2008 Radiožurnál drsně porušuje veřejnoprávní statut Českého rozhlasu Miloslav  Štěrba
9. 9. 2008 Anonymní avataři v digitální éře a Kroupova žurnalistická etika Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Exkluzivita, či jednostrannost Ivo  Šebestík
8. 9. 2008 ČT se nezajímá o knihu Boba Woodwarda, zajímá ji pouze názor jakéhosi politologa Štěpán  Kotrba
29. 8. 2008 RRTV pokutovala Novu za islamofobii   
29. 8. 2008 Točka zvaná Iskander a Sorosovi manipulátoři potřetí a snad už naposled Štěpán  Kotrba
25. 8. 2008 Srpnová noc - perfektně zvládnuté téma? František  Hájek
25. 8. 2008 Český rozhlas: nemohoucnost několika radních   
21. 8. 2008 Srpnová noc v České televizi: Perfektně zvládnuté téma Štěpán  Kotrba
12. 8. 2008 Český rozhlas opět dělá zadarmo reklamu komerčním aktivitám svého radního Štěpán  Kotrba

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU   
22. 12. 2006 Jak úspěšně ovlivňovat a nenechat se zmanipulovat Jozef Bohumil Ftorek
21. 12. 2006 Čtyři občané "neurazili tureckou národní totožnost" překladem Chomského knihy   
21. 12. 2006 David Irving bude před Vánocemi propuštěn z vězení   

Radio Wave na vlně 100,7 FM RSS 2.0      Historie >
26. 10. 2008 Píseň skupiny Primal Scream může být v českém kontextu interpretována fašisticky Štefan  Švec
25. 10. 2008 Je trapné, když Rada ČRo kritizuje něco, co ani neumí přeložit   
25. 10. 2008 She's got swastika eyes Martin "Destroyer" Přikryl
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
28. 8. 2008 Konec Rádia Wave se nelíbí ani jeho komerční konkurenci   
25. 8. 2008 Český rozhlas: nemohoucnost několika radních   
27. 6. 2008 Co by se stalo, kdyby Wave nebylo Štěpán  Kotrba
3. 6. 2008 "Volení zástupci volených poslanců" Štěpán  Kotrba
23. 5. 2008 Manažer mrtvých sponzorů zaútočil na veřejnou službu Štěpán  Kotrba
27. 3. 2008 Rádio bez reklamy? Jinde nemožné Lukáš  Rychetský, Jiří G. Růžička
21. 2. 2008 Barbora Tachecí je pryč. A co Rada? Irena  Ryšánková
23. 1. 2008 Rádio zítřka Štěpán  Kotrba
20. 1. 2008 Radio Wave spouští jako první v Česku vizualizaci rozhlasového vysílání v mobilech   
23. 11. 2007 Deska týdne na Radiu Wave