30. 10. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 10. 2008

Smlouvy o základnách - Češi proti proudu?

Na základě středečního jednání Senátu PČR se tedy nyní nebudou schvalovat obě smlouvy ohledně instalace vojenských zařízení a pobytu cizích vojsk v rámci amerického systému protiraketové obrany v dosavadním složení komory (s osazenstvem před doplňovací volbou). Pokud odhlédneme od faktu, že původně anoncovaný silový manévr schvalování senátem přicházel tak říkajíc v hodině dvanácté, vzhledem k výsledku voleb spíš znějící jako ve 12:30, který mohl v reakci výrazně snížit legitimitu politického systému a dotčených institucí u veřejnosti, položme si opět základní otázku o zadání a smyslu celého projektu.

Jedním z často uváděných argumentů pro umístnění těchto komponentů v ČR, jsou také údajné teroristické hrozby z oblasti Středního východu, Asie - v širším kontextu tzv. "Války proti terorismu", tedy kontroverzního a mnohoznačného programu, který byl akcentován po útocích z 11. září 2001.

Prvotní rozčilení, pachuť a nejasností z oněch dní jsou dnes ale nahrazeny zcela zásadním interpretačním sporem o skutečných příčinách, provedení, sponzorech a následcích těchto událostí, debata je vedená na základě faktů v mnoha odborných úrovních. A nikoliv pouhých spekulací, jak se často snaží předhazovat některá masmédia, kterým dávno ujel vlak veřejného mínění, o skutečnostech nemluvě.

Naposledy, v červnu letošního roku, podal kongresman Dennis Kucinich, předseda Podvýboru pro vnitřní věci (Výbor pro dohled a vládní reformu), návrh na zahájení procesu impeachmentu proti současnému prezidentovi, vice-prezidentovi a jejich administrativě Spojených států mimo jiné v následujících bodech, parafrázuji:

Článek 33, selhání ve své ústavní roli-odpovědnosti, kdy oba představitelé opakovaně ignorovali a aktivně nezasáhli na základě četných konkrétních varování od vysokých činitelů bezpečnostně-zpravodajského aparátu, která přicházela minimálně půl roku předem. Např. původně zatajovaný bezpečnostní briefing prezidenta (PDB memo) ze 6. srpna 2001, s titulem "Bin Ladin rozhodnut zaútočit uvnitř USA", dále schůzka nad kritickou hrozbou za účasti: George Tenet, Cofer Black, Condi Rice z 10. července atd.

Článek 34, obstrukce vyšetřování těchto útoků a to jak předem, v průběhu i po zřízení vyšetřovací senátní komise ustavené prezidentem. Podle vyjádření předsedů této komise, Thomase Keana a Lee Hamiltona, byla komise předurčena k selhání, a to z důvodu nedostatku času, rozpočtu, přístupu k materiálům, nespolupracující administrativě a agenturám.

Článek 35, bezohledné ohrožení zdraví záchranářů a obyvatel v místě útoků, a to tlakem na EPA (obdoba min. živ prostředí) prohlásit již týden poté onu oblast jižního Manhattanu za zdravotně nezávadnou. Rozhodnutí učiněné mimo obvyklou praxi vyhodnocování takovýchto rizik a se skutečně místně naměřeným silně toxickým znečištěním v jehož důsledku zemřely stovky záchranářů a vážně onemocněly až desítky tisíc lidí.

Návrh na zahájení impeachmentu prošel i s podporou části Republikánů do projednávání v Ústavně-právním výboru, kde záhy na nátlak "konstruktivního" vedení Sněmovny (Pelosi) a předsedy výboru (Conyers) došlo ke změkčení dalšího postupu, projednání aspektů "imperiálního prezidentství". O impeachmentu se mohlo pouze obecně hovořit, výčet protiústavních a kriminálních aktivit administrativy, který zazněl na tomto slyšení od poslanců a pozvaných právních expertů byl však výmluvný a to s otevřenou možností postoupení k dalším právním krokům.

Již pro tento dílčí úspěch, o který se zasloužili také občané s téměř milionem petičních hlasů pro impeachment, se podpora pro obnovení vyšetřování ve specifických oblastech také i v následném období po zvolení nové administrativy ukazuje ve Sněmovně reprezentantů, případně Senátu jako stále reálnou.

O podpoře veřejnosti vypovídá také trend v průzkumech veřejného mínění od roku 2004, například Zogbyho průzkum ze září 2007, hovoří již o 51% respondentů požadujících od Kongresu nového šetření aktivit nereagujícího bezpečnostního aparátu Bushe-Cheneyho v průběhu dne 11. září 2001. Ve stejném roce (listopad), průzkum Scrippps Howard-Ohio University nachází dvě třetiny dotazovaných v souhlasném názoru na možnost, že někteří vedoucí představitelé ačkoliv měli k dispozici specifická varování předem se rozhodli nic nepodniknout, aby tak snadněji protlačili svou agendu. Přímé aktivní zapojení některých členů administrativy do útoků vidí v dalších průzkumech více jak jedna třetina dotázaných.

Senátor Yukihisa Fujita, významný představitel opoziční strany a místopředseda japonského senátního Výboru pro obranu a zahraničí, opakovaně a letos již po třetí, interpeluje Japonskou vládu v tomto duchu, naposledy minulý týden. Fujita klade zásadní otázku, parafrázuji, pokud je celý koncept "Války s terorismem" od počátku založen na nevěrohodných motivech a důkazech, neprůkazném vyšetřování, jaké z toho plynou důsledky pro další politickou, personální a finanční účast Japonska na amerických intervencích v Afghánistánu a Iráku?

Fujita proto požaduje kromě jasné odpovědi z vládních pozic také domácí vyšetřování, nejen jako odpověď pro ty necelé tři desítky japonských obětí (převážně z WTC). Ale také jako cestu pro vznik nového mezinárodního tribunálu ve spolupráci se zákonodárci v Evropě a USA. Například v Evropském parlamentu nachází podporu ve skupině kolem italského poslance Giulietto Chiesa, dlouholetého britského ministra a poslance Michaela Meachera, již zmíněného Dennise Kuciniche v USA a dalších.

Zástupci obou komor zákonodárného sboru Parlamentu ČR by se tak v dalších krocích při projednávání a následném schvalování smluv o základnách na našem území měli jasně vyjádřit, na základě jakých konkrétních důvodů a bezpečnostních hrozeb je potřeba do projektu protiraketové obrany vůbec vstupovat. Jedná-li se o hrozbu terorismu, tak z jaké strany hrozí (státní-nestátní aktéři) a je toto vhodný nástroj - adekvátní protiopatření? Dále v širší debatě otevřít zásadní téma, jaký je vůbec smysl účasti na zahraničních misích, především pak bojových složek, speciálních útvarů?

Nebo je snad pravou obavou rýsující se ze strategická osa Berlín-Moskva, tedy ohrožená budoucnost slabé Střední Evropy, jak nedávno nově zaznělo z vládní koalice? Jsou motivem pro naši účast Brzezinského (The Grand Chessboard, 1997) geostrategické hry na přetlačovanou v klíčovém prostoru Eurasie, tedy oblasti s většinovou koncentrací zbývajících fosilních zdrojů energie, hlasy které zřejmě již nalezly určitou podporu v týmu-kabinetu Obamy? A nejde tak o pouhou ideologickou (a finančně podporovanou) orientaci jednotlivců z vysoké politiky ČR a jejich think-tanků, nejen na neo-konzervativní americké kruhy, kterým se prostě u nás vždy rádo vyhoví. Aniž by se vedla debata o skutečných prioritách ČR, např. také v evropském integračním kontextu (politickém, bezpečnostním, environmentálním)? Není faktorem také ona nepochopitelná česká sub-servilita stran globálního hegemona, který je nyní již na ústupu ze scény?

V rámci tématické sekce programu "Wag 9/11 -- Vrtěti 11. zářím" na právě proběhnuvším mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě, se ukázalo že Česká veřejnost a mladí lidé, alespoň tak zastoupeni oním vzorkem, jsou připraveni vést věcnou a informovanou debatu na toto téma. Jak se vyjádřil po závěru diskusního panelu Kyle Hence, spoluscénárista a producent globálně oceňovaného dokumentu "9/11 Press for Truth", který detailně zachycoval od roku 2003 zatím neúspěšný boj rodin obětí adekvátně vyšetřit tento zločin, " ..zdá se, že české publikum je často lépe informováno, než řada lidí u nás doma.."

Kongresman Kucinich zahajuje proces Impeachmentu - VIDEO ZDE

Vystoupení senátora Fujity, 22. října 2008 - VIDEO S TITULKY ZDE
Senátor Fujita interpeluje vládu, 10. ledna 2008 - VIDEO 1-8 S TITULKY ZDE
Premiéra dokumentu 9/11 Press for Truth, materiály ohledně nedostatečného vyšetřování ZDE
Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava ZDE
                 
Obsah vydání       30. 10. 2008
30. 10. 2008 Chystá se ČSSD (znovu) zradit voliče? Luděk  Toman
30. 10. 2008 Sněmovna i Senát odkládají radar. Do kongresu ODS
30. 10. 2008 Proč jsme drželi hladovku
30. 10. 2008 Nahnědlý říjen Karel  Dolejší
30. 10. 2008 Víza za víza: Krásná, nová, elektronická Karel  Dolejší
30. 10. 2008 Barack Obama mezi koštětem a hadicí Karel  Dolejší
30. 10. 2008 Smlouvy o základnách - Češi proti proudu? Michal  Brož
30. 10. 2008 Mám začít poslouchat pop, abych se stal budoucností tohoto národa? Štěpán  Kotrba
30. 10. 2008 V Senátu se protiprávně na poslední chvíli o americkém radaru hlasovat nebude
30. 10. 2008 Zestátnění průmyslu preferováno, aneb Paradigmatická změna názorů v době finanční krize Uwe  Ladwig
30. 10. 2008 Hledání ztraceného času Ladislav  Žák
30. 10. 2008 Rozbitý stát, pobití lidé a vojenská přehlídka Štěpán  Kotrba
30. 10. 2008 Volby v USA Karol  Krpala
30. 10. 2008 Studie RAND naznačuje, že USA prohrají válku s Čínou
30. 10. 2008 Asijské vesmírné závody
29. 10. 2008 Společnost lidských bytostí a společnost idiotů Tomáš  Koloc
30. 10. 2008 Kde je ona česká státní idea v dnešní politice ODS? Ogňan  Tuleškov
29. 10. 2008 O prázdných rukou na špičce civilizace Hana  Tomšů
29. 10. 2008 Vicky Cristina Barcelona -- únik do vysněného ráje Darina  Martykánová
29. 10. 2008 BBC: Gruzie v srpnu "spáchala válečné zločiny", Saakašvili to popírá
29. 10. 2008 Jak by interpretoval Klausovo chování před volbami Ústavní soud? Václav  Chyský
29. 10. 2008 Je prezident Klaus proti radaru? Bohumil  Kartous
28. 10. 2008 Loga věcí veřejných a Přehlídka impotence 2008 Bohumil  Kartous
29. 10. 2008 Umělci reagují na skandální výrok programového ředitele Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
30. 10. 2008 Proč tolik nenávisti
30. 10. 2008 Poslaneckou sněmovnou se šíří falešný dopis České televize
30. 10. 2008 Co všechno nedělám František  Řezáč
30. 10. 2008 První rozhlasový pořad s titulky - Válka světů a Požár v opeře ve vysílání Leonarda
30. 10. 2008 Pápež má neodnateľné právo, ba povinnosť priamo sa angažovať v záležitostiach českej katolíckej cirkvi! Karol  Dučák jr.
30. 10. 2008 Papež ať se stará o Andělský hrad Štěpán  Kotrba
17. 10. 2008 Hospodaření OSBL za září 2008

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
30. 10. 2008 Smlouvy o základnách - Češi proti proudu? Michal  Brož
30. 10. 2008 Sněmovna i Senát odkládají radar. Do kongresu ODS   
29. 10. 2008 Je prezident Klaus proti radaru? Bohumil  Kartous
29. 10. 2008 Poslední podraz ODS Libuše  Pojerová
28. 10. 2008 Protestujeme proti záměru ODS schválit na poslední chvíli v Senátu smlouvy o radaru   
28. 10. 2008 Názor dne Oldřich  Průša
27. 10. 2008 Sobotkova sebereflexe Jan  Neoral
26. 10. 2008 Chtít nyní hlasovat o radaru je drzost   
23. 10. 2008 Počkejte, doporučuje studie Pentagonu o plánu umístit americký radar do Čech   
20. 10. 2008 Volby a radar Karel  Dolejší
17. 10. 2008 Máme možná poslední šanci Jan  Neoral
15. 10. 2008 Deset melounů spolupracovníků amerických rozvědek v Čechách Wenzel  Lischka
14. 10. 2008 NYT: Jak vytáhnout z rozpočtu na protiraketovou obranu 350 milionů dolarů   
14. 10. 2008 Protiraketová obrana je dobrý obchod Boris  Valníček
13. 10. 2008 Ramstein, závisle pohodové městečko Jan  Neoral