2. 1. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 1. 2009

Šílená válka Izraele v Gaze

Patrick Seale

Válka Izraele v Gaze je aktem politického šílenství. Je to produkt hluboce narušené společnosti neschopné udržet na uzdě svou vojenskou povýšenost ani zklidnit svou hlubinnou paranoiu. Je pravděpodobně, že bude mít bolestné důsledky pro dlouhodobé vyhlídky Izraele. Tím, že radikalizuje Palestince a vyvolává velký hněv v arabském a muslimském světě, tato zběsilá válka vylučuje možnost mírového začlenění Izraele do regionu v dohledné budoucnosti. To může dokonce být její cynický cíl, protože Izrael chce nadvládu, ne mírovou koexistenci.

Když F-16 provádějí své mise smrti, světu tím vzkazují, že Izrael bude nadále žít mečem - tak jako v uplynulých šesti desetiletích, než by riskoval ústupky a kompromisy, jež by vyžadoval mír.

Válka ve skutečnosti potvrdila to, co už bylo dlouho zřejmé, totiž že Izrael nemá zájem na vyjednání míru. Mír znamená stažení, znamená postoupení území, zatímco Izrael má nadále sklon k expanzi. To je vše, o co běží v pokračujících krádežích půdy na Západním břehu a bujících osadách, společně s demolováním palestinských domovů, bezpečnostní zdí, silniční sítí pouze pro nové osadníky, dušení palestinské ekonomiky více než 600 kontrolními body a nespočetnými jinými krutými svízelemi.

Mír je samozřejmě hlavní obětí této války. Je tak mrtvý jako mrtvoly v Gaze. Dvoustátní řešení dostalo smrtelnou ránu. Předběžné izraelsko-syrské rozhovory rozhodně skončily. Arabský mírový plán, který nabízel Izraeli mír a normální vztahy se všemi 22 arabskými státy, pokud se Izrael stáhne na své hranice z roku 1967, byl pohřben v krvavé lázni a troskách po bombardování.

Jedním z válečných cílů Izraele určitě bylo předem zabránit jakémukoli pokusu nastupující americké administrativy Baracka Obamy o obnovu skomírajícího mírového procesu. Pokud jde o odcházející Bushovu administrativu, nestoudné lži Condoleezzy Rice, která obvinila z rozpoutání války výlučně Hamás, musí sloužit jako zničující politický epitaf nejneschopnějšího ministra zahraničí USA v moderních dobách.

Izrael neměl nikdy rád umírněné Palestince z toho jednoduchého důvodu, že by se jim možná musely dělat ústupky. Aby nebyl zatažen do vyjednávání, vždy dával přednost palestinským radikálům – a pokud nebyli, dělal všechno pro to, aby je vytvořil. „Jak můžete vyjednávat s někým, kdo vás chce zabít?“ zní dobře známý izraelský refrén.

Válka proti Gaze potvrdila hluboký instinktivní odpor Izraele vůči jakémukoliv projevu palestinského nacionalismu. Aby mu zabránil, je Izrael ochoten zabíjet, jak potvrzuje šedesát let válek, vraždění a masakrů. Izraelští vůdci se podle všeho bojí, že by jakékoli uznání palestinských tužeb podkopalo legitimitu jejich vlastního národního podniku.

Je možné, že válka byla rozpoutána právě proto, že Hamás začal v poslední době dávat najevo umírněnost. Jeho klíčoví mluvčí - včetně Khaleda Mish’ala, vedoucího jeho politického byra – vyjádřili ochotu akceptovat palestinský stát v hranicích z roku 1967. K ohromení Izraele se začali sami distancovat od charty svého hnutí z roku 1987, jež volá po zničení Izraele.

Rakety Kassám byly pro izraelskou vládu velmi trapnou záležitostí. Nedokázala je zastavit jinak, než souhlasem s příměřím. Rakety rozčilovaly izraelské obyvatelstvo, notoricky slepé k jakýmkoli útrapám kromě svých vlastních. Ve skutečnosti ale nebyly rakety ničím víc než velmi otravným pícháním špendlíkem. Čísla mluví sama za sebe. Od roku 2005, kdy se Izrael stáhl z Gazy, zabily rakety Kassám méně než 20 Izraelců. Za stejnou dobu Izrael, dávající jako obvykle najevo svou až neuvěřitelnou lhostejnost k arabským životům, zabil přibližně 2000 Palestinců. Izraelský státní teror je nesrovnatelně smrtonosnější než cokoliv, co by mohl podniknout Hamás. Počet obětí pořád roste.

Izraeli se příměří s Hamásem nikdy nelíbilo. Rozhodl se, že nebude respektovat jeho podmínky. Namísto toho, aby Izrael uvolnil blokádu Gazy – což měl udělat – naopak blokádu zostřil a odsoudil tím přeplněné a trpící pásmo k ponižující bídě. A jednostranně porušil příměří ozbrojeným vpádem 4. listopadu, při němž zabil několik mužů Hamásu. Ve zpětném pohledu je nutno tuto akci považovat za úmyslný pokus vyprovokovat Hamás k násilné reakci a Izraeli tak poskytnout casus belli.

Zastavení raket, které Hamás odpaloval do Negevu, bylo samozřejmě pouze jedním z několika důvodů, proč šel Izrael do války, a určitě ne tím nejdůležitějším. V každém případě rakety poskytly Izraeli záminku pro zahájení války s mnohem širšími cíli.

Hlavním cílem totální války Izraele proti Hamásu je opětovné potvrzení vojenské nadřazenosti nad všemi sousedy, které se židovský stát těšil od svého vytvoření roku 1948. Válka je tedy míněna jako varování Hizbaláhu v Libanonu, stejně jako Sýrii a Íránu – a samozřejmě každému, kdo by se mohl opovážit ohrozit nadvládu Izraele – že ho také může stihnout podobný zničující trest, jaký teď zakouší Gaza.

Odstrašování – jednostranné, pouze izraelské odstrašování je jádrem bezpečnostní doktríny Izraele. Chce mít naprostou svobodu úderu a nikdy nedostat ránu oplátkou. Aby se ochránil, spoléhá na brutální sílu a zavrhuje jakoukoli formu vzájemného odstrašování. Naprosto odmítá regionální rovnováhu sil, která by ho mohla nutit k umírněnějšímu jednání.

V posledních letech však byla odstrašovací schopnost Izraele poněkud otřesena výzvami Hizbaláhu, Hamásu a Íránu. Hizbaláh přinutil Izrael k remíze v libanonské válce roku 2006 a rakety Hamásu přiměly zdráhající se Izrael k souhlasu s příměřím. Co bylo z izraelského hlediska ještě důležitější, Spojené státy vzdorovaly izraelskému tlaku na válku proti Íránu, jehož jaderný program Izrael důsledně vykresluje jako ,existenciální’ hrozbu. Pravdou je, že pokud by Islámská republika kdy dosáhla na nukleární práh, velmi pravděpodobně by to omezilo svobodu Izraele napadat své sousedy.

Po celou dobu příměří s Hamásem, jež začalo před nějakými šesti měsíci 19. června, se izraelský ministr obrany Ehud Barak věnoval plánování války, kterou teď rozpoutal spolu s ministryní zahraničí Tzipi Livni. Dlouhé a pečlivé přípravy na útok probíhaly v měsících relativního klidu. Možnost, že by Hamás mohl získat nějakou vlastní odstrašovací schopnost, byť minimální, byla poslední věcí, kterou byl Izrael schopen akceptovat.

To měl Barak na mysli, když řekl, že záměrem Izraele je „zcela změnit pravidla hry“. Nebude dovolen jakýkoli odpor vůči Izraeli. Hamás musí být zničen a zcela vykořeněn z Gazy. Ještě se uvidí, jaké by mohly být dlouhodobější důsledky této pošetilosti.

Izrael jde k volebním urnám 10. února, za několik krátkých týdnů od nynějška. Výsledek války by mohl rozhodnout o to, zda Barak, vražedný architekt války v Gaze, může urvat zpět něco podpory pro svou Stranu práce od Kadimy, strany Tzipi Livni, a od tvrdě pravicového Likudu Binyamina Netanyahua.

Je lákavé nevidět v této válce o moc víc než cynickou předvolební fintu Baraka a Livni, jež má zvýšit volební vyhlídky obou a držet v šachu Netanyahua. Je skutečností, že všichni političtí vůdcové Izraele schválili válku bez ohledu na svou stranickou příslušnost. Všichni jsou opilí vojenskou mocí. Všichni tleskali rostoucímu počtu palestinských obětí. Nikdo z nich se nezdá být schopen smíření s tím, co by vyžadoval skutečný mír. Možná nikdo z nich doopravdy nevěří, že by zločiny Izraele mohly být někdy prominuty nebo zapomenuty, a že tudíž nevidí jinou možnost, než pokračovat v zabíjení.

© Patrick Seale, 1.1.2009, distribuuje agentura Agence Global

Z angličtiny přeložil se souhlasem Agence Global Rudolf Převrátil

Patrick Seale je předním britským publicistou zabývajícím se problematikou Středního východu. Je autorem knih The Struggle for Syria; dále Asad of Syria: The Struggle for the Middle East; a Abu Nidal: A Gun for Hire.

                 
Obsah vydání       2. 1. 2009
4. 1. 2009 Prosím vás, zachraňte ty lidi, zaznělo v OVM Daniel  Veselý
4. 1. 2009 Dotaz Lukáš  Lhoťan
4. 1. 2009 Izraelská vojska pronikla daleko do Gazy
4. 1. 2009 Gaza: Vzhledem k zintezívnění konfliktu MVČK vyzývá všechny strany k respektování civilistů
4. 1. 2009 Proč platí Češi za Izrael? Štěpán  Steiger
4. 1. 2009 Předsednická země EU: Izraelská pozemní operace v Gaze je "obrannou, nikoliv útočnou akcí"
4. 1. 2009 Rusko- ukrajinské spory o plyn narůstají
3. 1. 2009 Izraelští vojáci "se přesunuli do Gazy"
3. 1. 2009 Vstup zdravotnického týmu Červeného kříže do Gazy stále nepovolen
3. 1. 2009 Desetitisíce demonstrantů protestovalo v Británii proti izraelské ofenzívě v Gaze
3. 1. 2009 Některé země EU zaznamenaly pokles dodávek plynu z Ruska
3. 1. 2009 Bush obvinil z ofenzívy v Gaze organizaci Hamas
3. 1. 2009 Independent: Na co si ti Palestinci pořád stěžují?
2. 1. 2009 V Gaze nejsou respektována pravidla mezinárodního humanitárního práva
3. 1. 2009 Bizarní možnost, že vkladatelé budou muset platit bankám úrok za úspory, je reálná
2. 1. 2009 Můj novoroční projev Tomáš  Koloc
2. 1. 2009 Co je češství Boris  Cvek
2. 1. 2009 Francouzi jako Hitler
3. 1. 2009 MFD: Nastal rok zdražování a zároveň zlevňování František  Řezáč
2. 1. 2009 Britové, Daily Telegraph a finanční krize
3. 1. 2009 Devatenáctiletý výrostek či devadesátiletá stařena? Jiří  Pehe
3. 1. 2009 Hostince nabízejí obědy za 28 Kč
2. 1. 2009 Novoroční projev soudruha Jakeše - 1. ledna 2009
2. 1. 2009 Komárek v Lidových novinách: Vymklo se to kontrole
2. 1. 2009 Šílená válka Izraele v Gaze Patrick  Seale
2. 1. 2009 Svědectví vězněných očí
2. 1. 2009 Změny palestinského území 1946 - 2000
2. 1. 2009 Gaza: hra, kde oba soupeři prohrávají Pavel  Mareš
2. 1. 2009 Gaza: Bludný kruh násilí Daniel  Veselý
2. 1. 2009 Sderot, Gaza a Sue Grandová naruby Karel  Dolejší
2. 1. 2009 Gaza, Hamas a logika Daniela Veselého Pavel  Urban
2. 1. 2009 Gaza: Brána Íránu do Středozemí Jan  Klepetář
2. 1. 2009 Izrael a právo národů na sebeurčení Tomáš  Boněk
1. 1. 2009 Gaza: Humanitární potřeby rostou i přes poskytovanou pomoc
2. 1. 2009 Schwarzenberg měl raději mlčet, aneb O následku slov a gest Uwe  Ladwig
2. 1. 2009 Schwarzenberg musí jednat s Izraelem, ne s Hamasem Petr  Wagner
1. 1. 2009 Zajistěte okamžité zastavení palby
2. 1. 2009 Žádná "pravda" nepomůže Boris  Cvek
2. 1. 2009 Mír na Blízkém východě aneb pověstné čekání na Godota Martin  Janíčko
31. 12. 2008 Human Rights Watch: V pozadí nynější eskalace leží pohrdání civilisty
1. 1. 2009 PF 2009 Karel  Dolejší
1. 1. 2009 Guardian: Obavy z českého předsednictví EU sílí
2. 1. 2009 Česká republika jako devatenáctiletý teenager? Jan  Čulík
2. 1. 2009 Starostové dojednají detaily výpravy do Bruselu
2. 1. 2009 Hauser a Žižek. Teoretikové postmarxistické filosofie
1. 1. 2009 Slovensko vstoupilo do eurozóny
1. 1. 2009 Rusko zrušilo dodávky plynu Ukrajině
1. 1. 2009 História rusko-ukrajinského plynového konfliktu
1. 1. 2009 Televizní nuda na Silvestra Monika  Binke
2. 1. 2009 Konec legrace a začátek víry Michal Z. Čenko
2. 1. 2009 Dvacet zlevněných rohlíků Sandra  Wain
2. 1. 2009 Novoroční prezidentova slova, slova, slova... Miloslav  Štěrba
2. 1. 2009 Biologické a sociální faktory vývoje člověka a jejich důsledky pro pojetí výchovy Jiří  Beránek
2. 1. 2009 Obnovitelné zdroje a jaderná energie Jiří  Krautwurm
30. 12. 2008 Novoroční projev prezidenta republiky Bohumil  Kartous
31. 12. 2008 Jsme odsouzeni pasivně naslouchat rozhovorům vládců o našem osudu
29. 12. 2008 Rusko - země agresivních stařen Jan  Čulík
30. 12. 2008 Robert Fisk: Přehlížíme masivní vraždění, které páchá Izrael
2. 1. 2009 Tamto že je civilizace?
31. 12. 2008 O Rusku... Ladislav  Žák
31. 12. 2008 O chaosu, nestabilitě, nacionalismu a xenofobii Jan  Čulík, Tomáš  Koloc
1. 1. 2009 Hospodaření OSBL za prosinec 2008

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
4. 1. 2009 Předsednická země EU: Izraelská pozemní operace v Gaze je "obrannou, nikoliv útočnou akcí"   
4. 1. 2009 Izraelská vojska pronikla daleko do Gazy   
4. 1. 2009 Proč platí Češi za Izrael? Štěpán  Steiger
4. 1. 2009 Prosím vás, zachraňte ty lidi, zaznělo v OVM Daniel  Veselý
4. 1. 2009 Dotaz Lukáš  Lhoťan
4. 1. 2009 Gaza: Vzhledem k zintezívnění konfliktu MVČK vyzývá všechny strany k respektování civilistů   
4. 1. 2009 Rozlité olovo Karel  Dolejší
3. 1. 2009 Independent: Na co si ti Palestinci pořád stěžují?   
3. 1. 2009 Bush obvinil z ofenzívy v Gaze organizaci Hamas   
3. 1. 2009 Izraelští vojáci "se přesunuli do Gazy"   
3. 1. 2009 Vstup zdravotnického týmu Červeného kříže do Gazy stále nepovolen   
2. 1. 2009 Izrael a právo národů na sebeurčení Tomáš  Boněk
2. 1. 2009 Šílená válka Izraele v Gaze Patrick  Seale
2. 1. 2009 V Gaze nejsou respektována pravidla mezinárodního humanitárního práva   
2. 1. 2009 Svědectví vězněných očí