27. 2. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 2. 2009

Trochu o ekonomice a o postavení ČR ve světě

V jakém kapitalismu žijete? Nač si stěžujete? Takhle to zkrátka chodí.

To, že ČNB reaguje na články v FT atd. je v pořádku. Pomůže to? Pochybuji. Výroky centrálních bank jsou téměř vždycky považovány za lež, nebo se alespoň berou se značnou dávkou skepse. Patrně to ještě víc zvýší podezření, že je něco v nepořádku.

Bylo by omylem, kdybyste si myslel, že Jan Čulík nebo já nebo kdokoliv jiný z tzv. emigrantů se snažíme ochcávat ČR a že musíte Čechy před námi bránit. To není pravda. Jediné co se snažíme říct je toto: Bylo by načase, aby si Češi uvědomili, kde v pořadí moci a bohatství na světovém žebříčku stojí a začali podle toho jednat. (To není nic, zač je nutné se stydět. To by ve skutečnosti mohl být první krok ke skutečné prosperitě v ČR.)

Zajímavý, jak zatímco čtenáři BL mi posilaj emails, kde si stěžují, jak všichni podceňujem Čechy a východní Evropu, a jak by všechno bylo dokonalý, nebejt těch hnusnejch ratingovejch agentur a americkejch analytiků, kteří neví o čem mluvěj, tak východoevropští politici, včetně božského Mirka, žebrají v EU o peníze.

"We are facing an unprecedented crisis," Topolanek, 52, said in a pre-summit letter to the EU. ZDE

Jste si jist, že vaši čtenáři skutečně patří mezi inteligentnější část české populace? Protože já jsem včera mluvil s jedním svým studentem, který žije v Praze, a který je zcela prostý člověk, a ten na otázku, jak to vypadá, odpověděl velice stručně: Jirko, je to v prdeli. Každej se zadlužil a teď přicházej o práci. Dle mého soudu, velice slušná analýza, píše Jiří Drašnar.

Jan Hošek:

Pane Drašnare,

myslím, že tentokrát jste se nenechal inspirovat moc kvalitním zdrojem. Tedy RGE monitor považuji za kvalitní, ale ty bláboly toho vámi citovaného pána tam moc nezapadají. Je zajímavé si přečíst diskusi pod článkem, ani samotní Amíci tomu moc nevěří.

Níže přikládám, co jsem posílal panu Čulíkovi: na nesmysly v Economistu a Financial Times musela už zareagovat i ČNB (a ta se do diskusí moc nepouští) a myslím, že část toho platí i na váš zdroj.

Ony trilióny se patrně vztahují na bilance východoevropských bank, ale to, že např. Erste vlastní nějakou banku na Ukrajině neznamená, že tam všechny ty prachy půjčila Erste. Část je určitě financována domácími zdroji a expozice Erste, Rakouska či kohokoliv ze západní Evropy je daleko nižší.

On ani ten vývoj kurzu zlotého vůči franku není tak dramatický, jak by se z vašeho článku zdálo, ne všichni Poláci si půjčovali, když byl frank nejlevnější (v červenci 2008 1,97). Nejslabší byl zlotý někdy před týdnem 3,3. Takže opět značné zjednodušení, ale uznávám, že díky panice a doporučením ratingových agentur ode zdi ke zdi by to tak dopadnout mohlo.

S ekonomickými fundamenty to však nemá nic společného, co si budeme nalhávat, ekonomické fundamenty má Evropa nesrovnatelně lepší než Amerika a Američanům zbývá jen si vylepšovat své sebevědomí podobnými "analýzami", že někdo je na tom ještě hůř.

Jiří Drašnar:

Míly pane Hošku,

díky za email. Musím vám říct, že už jsem z toho trochu unaven, protože jsem dostal několik podobných emails a všechny se vyznačují tím, že jejich pisatele jsou uraženi, ačkoliv dost dobře nevím z čeho. Nechte mě teda ještě jednou vysvětlit mé stanovisko.

1. Reagoval jsem na článek pana Nachera, který si stěžoval nebo naznačoval, že rating agentury ubližují ČR. Dokonce možná záměrně. To je, jak se říká anglicky, bullshit. Jinak to nemohu nazvat. A i kdyby to byla pravda, tak mu stěžování k ničemu není. V jakém kapitalismu žijete? Nač si stěžujete? Takhle to zkrátka chodí.

2. Znovu opakuji, že ratingové agentury snižují hodnocení všeho, protože vládne strach. Jak jistě víte i v normální době něco jako objektivní analýza té a té země, firmy, popř. ekonomické situace neexistuje. Všechno je risk management, kolik a za jakých podmínek je kdo ochoten riskovat své peníze. Jestli se američtí analytici domnívají (a mýlíte se, jestli si myslíte, že tomu tak není, zrovna tak jak se mýlí pan Nacher, když si myslí, že se nerozlišuje mezi ČR a Ukrajinou), že je riskantní investovat do východní Evropy a investoři s nimi budou souhlasit, tak s tím nikdo nic nenadělá, kdyby se s prominutím po... Fundamentální data dnes nic neznamenají. Nejlepší a největší firmy na světě, mnohé z nich s rozpočtem rovnajícím se rozpočtu mnoha malých zemí, se dnes prodávají za desetinu své ceny z minulého roku. Je to spravedlivé, racionální, objektivní? Samozřejmě že ne. Nokia se prodává za $9.52, Intel, který nemá na světě konkurenci, za $12.89. Ještě nedávno byl $25. Dnes ráno Blackstone, největší private equity firm na světě, vyhlásila víc než očekávané ztráty. Akcie na chvíli spadly na $3.70 (vloni byly ještě na $38), teď jsou na $4.59 což je o 72 centů výš než včera. Spočítejte si procentuální výkyv a znásobte to několika milióny. Je to logické a spravedlivé? Není. Já kšeftuju na burze víc než dvacet let. Mohl bych vám vyprávět, ale řeknu to stručně: Tady nejde o logiku a racionalitu, ale o vydělávání peněz. Proboha!

3. To, že ČNB reaguje na články v FT atd., je v pořádku. Pomůže to? Pochybuji. Výroky centrálních bank jsou téměř vždycky považovány za lež, nebo se alespoň berou se značnou dávkou skepse. Patrně to ještě víc zvýší podezření, že je něco v nepořádku.

4. Jestli si myslíte, jak říkáte, že ekonomické fundamenty má Evropa nesrovnatelně lepší než Amerika, těžko k tomu mohu něco dodat. Nejsem ekonom a nejsem do té míry informovaný, abych to mohl potvrdit či popřít. Navíc mi to je dost jedno. Jestli si ovšem opravdu myslíte, že Američanům zbývá jen si vylepšovat své sebevědomí podobnými "analýzami", že někdo je na tom ještě hůř, tak byste se nad sebou měl zamyslet.

Zdálo se mi, že jste inteligentní člověk a tohle je výrok, který patří do hospody po třetím pivu a ne do rozumné diskuze. A ještě jedna poznámka... lidi jako Taleb a Roubini, který varoval před finanční katastrofou a varuje před možnosti kolapsu východní Evropy, nejsou ani Američani, ani si nemyslím, že by byli z US příliš nadšení a jsou ve své práci zcela nezávislí. Nesouhlasit s nimi může každý, od toho máme diskuze a nikdo není neomylný, ale označit jejich závěry nebo závěry jejich spolupracovníků za bláboly, čistě nestačí.

5. Co se týče vašeho dopisu panu Čulíkovi... Možná jenom jednu poznámku... Bylo by omylem, kdybyste si myslel, že Jan Čulík nebo já nebo kdokoliv jiný z tzv. emigrantů se snažíme ochcávat ČR a že musíte Čechy před námi bránit. To není pravda. Jediné co se snažíme říct je toto: Bylo by načase, aby si Češi uvědomili, kde v pořadí moci a bohatství na světovém žebříčku stojí a začali podle toho jednat. (To není nic, zač je nutné se stydět. To by ve skutečnosti mohl být první krok ke skutečně prosperitě v ČR.) Já žiju ve městě, které má zhruba stejný počet obyvatel jako ČR. Ekonomické statistiky tohoto města (LA) si jistě můžete najít - ověřit sám. Jinými slovy... Američani, ať se vám to líbí nebo ne, si nemusí dělat starosti se schopnosti se vyjadřovat v němčině či francouzštině, protože jsou světová velmoc a protože angličtina je latina moderní doby. Co s tím chcete nadělat?

                 
Obsah vydání       27. 2. 2009
28. 2. 2009 Britská vláda "zneužívá strachu" k likvidaci demokratických svobod
28. 2. 2009 Trochu o ekonomice a o postavení ČR ve světě Jan  Hošek, Jiří  Drašnar
28. 2. 2009 Prozření Topolánka: už čelíme krizi, která nemá obdoby
1. 3. 2009 Potvrzeno: Obama přijede do Prahy 5. dubna
28. 2. 2009 Mimořádně velký pokles ohrožuje Obamovy plány na oživení ekonomiky
28. 2. 2009 Deutsche Bank zvažuje ústup od angloamerického modelu řízení
27. 2. 2009 Kam kráčíš, Střední Evropo? Miloš  Dokulil
27. 2. 2009 ČR ve "východní Evropě": Přesvědčujte Západ, že tomu tak není :) Jan  Čulík
28. 2. 2009 O Bergsonovi, velbloudech a přeceňování zeměpisu Karel  Dolejší
27. 2. 2009 Dopis Evropě lze poslat i česky Štěpán  Kotrba
1. 3. 2009 Irská vláda chce před hlasováním o Lisabonu reformu financování politických stran
28. 2. 2009 America, Empire of Liberty
28. 2. 2009 KRIZE: CE Wood bez peněz
28. 2. 2009 Psychologové hledají evoluční kořeny morálního znechucení Karel  Dolejší
28. 2. 2009 Slovní fetišismus František  Řezáč
28. 2. 2009 Ale ono přece na tom nezáleží, kde ČR je... Jan  Čulík
28. 2. 2009 Ty jazyky jsou opravdu nutné
27. 2. 2009 Svou penzi ve výši 693 000 liber ročně si nechám
27. 2. 2009 Vláda přiznala, že posílala podezřelé osoby k výslechům do třetích zemí
27. 2. 2009 Republikáni kritizují obrovský Obamův rozpočet - v hodnotě 3,5 bilionu dolarů
27. 2. 2009 Obamův záchranný plán prý v ekonomické krizi neobstojí
27. 2. 2009 Investorská iluze John Michael Greer
27. 2. 2009 Defenestrace Václava Klause
26. 2. 2009 V Německu je přísně a daně tam všichni platí
27. 2. 2009 Negramotní cudzinci nemôžu získať nemecké občianstvo
27. 2. 2009 Svět podle Kotrby
27. 2. 2009 Langeroidní řešení třeba opravdu nikam nevede... Štěpán  Kotrba
26. 2. 2009 Německo získalo miliardové objednávky z Číny
27. 2. 2009 70 procent evropských absolventů anglických vysokých škol nesplácí půjčky na školné :) Jan  Čulík
27. 2. 2009 Vrátíme se k textilní výrobě? Jiří  Jakl
26. 2. 2009 Češi bydlí v zemljankách, hrají na dudy a milují Wesleyho Clarka Karel  Dolejší
26. 2. 2009 Domino efekt a oceňování rizika Jiří  Drašnar
26. 2. 2009 Záskok za česká média -- aneb informace o jednání v Bruselu Jan  Neoral
27. 2. 2009 Polsku víc záleží na bezpečnostní spolupráci s USA než na protiraketové obraně
26. 2. 2009 Zádušní mše za Karla Kryla
26. 2. 2009 Promiňte, ale i Turci jsou lidi, neboli Krize objasňuje myšlení Uwe  Ladwig
25. 2. 2009 Co je Východní Evropa v OSN Miroslav  Prokeš
26. 2. 2009 Nový směr: stabilita. Růst je minulostí? Jaroslav  Jouja
26. 2. 2009 Odbory nejsou jen pro své členy Pavel  Janíčko
26. 2. 2009 Proč neziskovky nefungují "za své" ? Milan  Daniel
26. 2. 2009 Bijci Jiří  Drašnar
25. 2. 2009 Gastarbajtři všech zemí, vciťte se Tomáš  Koloc
31. 1. 2009 Hospodaření OSBL za leden 2009