16. 3. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 3. 2009

Nesmyslné utrpení?

Kolem Gazy se rozhostilo mediální ticho a tak nastal čas mlčení prolomit malou úvahou nad smyslem a výsledkem izraelského útoku. Bilanci mrtvých a zraněných zhruba známe a není ji nutné opakovat. Kolik lidí zůstane zmrzačených i na duši zatím nelze odhadnout. Sigrid Kaagová, regionální ředitelka UNICEFu pro Blízký východ, označila v Ženevě bezprostředně po vyhlášení příměří dnešní dětskou populaci Gazy za "ztracenou generaci". Zda to bude i generace nenávisti, si zatím netroufá posoudit, prohlásila dále.

Obecně

23. října 2002 odmítl tehdy 18letý izraelský branec Hagai Matar vojenskou službu v armádě s těmito slovy: "Potlačování kritického myšlení v Izraeli, totální akceptace zločinů okupační moci, zbožňování armády, postupně se rozmáhající souhlas s principy etnické čistky. To vše jsou jen dílčí aspekty zhroucení naší společnosti. Odmítám se na tom všem podílet."

Po přečtení tohoto prohlášení nastoupil Hagai Matar trest jednoročního vězení.

Izraelská politika se po smrti Jicaka Rabina militarizovala. Pokud si Izrael opravdu přeje trvalé mírové soužití s Palestinci, jedná iracionálně a nelogicky. Na jedné straně vyzdvihuje Fatah jako umírněnou politickou sílu a partnera při jednání, na straně druhé dělá vše pro to, aby ho oslabila. Výstavba židovských osad na Západním břehu nerušeně pokračuje. Podle zpravodajství televizní stanice Euronews z 3. března t.r. zabrala již 40% celkového palestinského území. V souvislostech s jinými zeměmi se v takových případech hovoří o etnických čistkách a apartheidu. Útoky židovských osadníků proti Palestincům na Západním břehu, spálené či vykácené olivové háje, ničení úrody a perzekuce protestujících Palestinců, Izraelců i mezinárodních aktivistů jsou další akty státního násilí, které Fatah a Abasse v očích Palestinců diskredituje. Blokádou Gazy a následnou vojenskou akcí posílila ty nejradikálnější síly uvnitř palestinského politického spektra.

Celkovou vulgarizací izraelské společnosti, kterou již před více než šesti lety popsal Hagai Matar, se zabývá mimo jiné i M. J. Rosenberg z Israel Policy Forum ve Washingtonu. O marciálním duchu politiky napsal, že v Izraeli není možné bez vlivu militantních osadníků, které nazývá "šílenci" ("the crazies"), sestavit vládu. Že by tedy přece jen ta tisícovka mrtvých byla součástí předvolební kampaně? Zdá se, že proběhlé volby daly Rosenbergovi za pravdu.

Gaza a Hamás

Podmínky 18 měsíčního příměří sugerují vše možné jen ne vojenskou porážku Hamásu. O tom, zda brutální devastace Gazy s sebou přinese jeho politické zhroucení nelze v tomto okamžiku říci, nicméně dosavadní zkušenosti ukázaly, že akce podobného druhu dokázaly pravý opak. V celém regionu byly zasety nové květy zla. A právě zde je ten zakopaný pes, onen kritický bod, na kterém je nutné zamyslet se nad zdánlivou iracionalitou izraelského postupu.

Jak již bylo řečeno, nelze pominout klasické interní důvody, které by se daly shrnout do cynického hesla "válka coby volební kampaň". Kromě toho je evidentní, že izraelské akce v jejich souhrnu, v Gaze i na Západním břehu, neoslabují Hamás, ale životaschopnost palestinské společnosti jako takové. Pokusme se tedy o racionální bilanci tohoto iracionálního šílenství pomocí slovní hříčky 'co kdyby`.

Vycházejme z toho, že izraelská vláda, jak tvrdila, skutečně odstartovala útok na Hamás, nikoliv na Gazu. Připusťme možnost, že nemá k dispozici dostatek kvalitních analytiků, kteří by ji poučili o tom, že Hamás není ani tak náboženský jako sociální a politický fenomén, který nelze "neutralizovat" vojensky. Představme si, že jim unikl nárůst popularity této organizace po každé vojenské akci Izraele - nejvíce po cíleném usmrcení jeho duchovního vůdce šejka Jasína i jeho nástupce Rantisiho v březnu 2004. A že nezaregistrovala pozvolný posun uvnitř něj již před jeho první účastí ve volbách do palestinské samosprávy o rok později, kdy se začal otvírat občanskému středu. Že nepostřehla pragmatické rysy Ismaila Haniji, a že jí dokonce uniklo vyjádření militantního vůdce Chalida Mešala v damašském exilu z počátku roku 2007 o "faktické existenci Izraele".

Pokusme se uvěřit, že nešlo o záměrnou slepotu a hluchotu vůči jasným politickým signálům, ale "pouze" o totální absenci diplomatické intuice. A zavrhněme cynickou myšlenku, že by vojenská akce měla návaznost na zmíněné izraelské volby. Věřme tomu, že důvodem akce byly "rakety Hamásu" a tunely mezi Gazou a Egyptem. Tyto otazníky přinejmenším zůstávají i potom. Proč se izraelská vláda rozhodla usmrtit několik příslušníků Hamásu v době (listopad minulého roku), kdy tato organizace nejen sama příměří dodržovala, ale kdy se jí očividně podařilo "pacifikovat" skupiny, které se necítily být příměřím vázány. Na pozadí do nekonečna omílané mediální fráze o 'raketách Hamásu` je nepředstavitelné, že by izraelské tajné služby a vojenští specialisté nevěděli o aktivitách daleko radikálnějších skupin jako například Islámský džihad (Jihad Islamia). A jaké zbraně se vlastně těmi tunely pašovaly? Boje v Gaze ukázaly, že Palestinci evidentně neměli k dispozici nic, co by bylo schopno ohrozit například bojové vrtulníky. Předpokládejme, že dojde ke vzniku palestinského státu. Bude Izrael kontrolovat jeho výzbroj? Anebo je vše otázkou politických dohod? Dohod, které se daly dosáhnout i bez nynějšího krveprolití!

Je tedy možné, že racionální důvody pro ono zdánlivě tak iracionální chování Izraele lze hledat někde jinde než v klasickém střetu "nesmiřitelných" politických linií. Jedním z nich by mohl být tento:

V roce 2000 byly v blízkosti pobřeží Gazy firmami British Gas (BG Group) a Consolidated Contractors International Company (CCC) objeveny zásoby zemního plynu. CCC patří dvěma libanonským rodinným klanům -- Sabbagh a Koury. V roce 1999 podepsal Fatah smlouvu, která tomuto konsorciu udělovala těžební právo na ropu a zemní plyn u Gazy na 25 let. Podle izraelského deníku Haaretz z 21. října 2007 by měl palestinský Investment Fund dostat pouze 10% zisku.

Od nástupu Ariela Sharona k moci v roce 2001 si Izrael dělá na toto nerostné bohatství nárok. Podle The Times z 23. 5. 2007 byl BG rok před tím připraven uzavřít smlouvu o dodávkách zemního plynu z Gazy do Egypta, kterou měl svou intervencí zmařit tehdejší premiér Blair. Zato v roce 2007 se Olmertova vláda pokusila dohodnout s BG na dodávkách zemního plynu do Izraele, a sice bez účasti Palestinců. Hamás pohrozil BG konsekvencemi a s plánů sešlo. Kontakty mezi Izraelem a BG se ale obnovily v červnu roku 2008 (Globes online -- Israel's Business Arena, 23. 6. 08), tedy v době, kdy podle nezávislých zdrojů začal Izrael připravovat ofenzívu v Gaze.

Na pozadí tohoto scénáře by se konflikt mezi Izraelem a Hamásem jevil v poněkud jiném světle. Dvoustátní řešení, ke kterému se verbálně hlásí tzv. mezinárodní společenství může totiž fungovat jen za předpokladu, že palestinský stát bude vůbec schopen stát na vlastních nohou. Toto řešení se stane bezpředmětným, pokud se mu nezajistí takové "materiální vybavení" jako zemědělská půda či voda. Buď vznikne jakýsi bezmocný arabský skanzen pod patronátem "mezinárodního společenství", fakticky vydaný na milost a nemilost Izraeli. Nebo se -- podobně jako tomu bylo v případě Kosova, jenže s opačnými znaménky -- 'uzná realita` a zbytek palestinských Arabů se vystěhuje do Jordánska. Po nedávných volbách v Izraeli se o tomto "řešení" opět veřejně diskutuje.

                 
Obsah vydání       16. 3. 2009
14. 3. 2009 Revoluce začíná - a je uskutečnitelná prostřednictvím technologie
16. 3. 2009 Může virtualita ovládnout reálný život?
16. 3. 2009 Historický fatalismus, aneb Češi vám vždycky vysvětlí, že nic nejde a o nic nemá cenu se snažit Jan  Čulík
16. 3. 2009 Nedůvěra k voličům? Karel  Dolejší
15. 3. 2009 Proč kapři vyloučili štiky z českého parlamentu Milan  Daniel
16. 3. 2009 Příležitost pro mnoho velmi sympatických, velmi inteligentních a aktivních "agentů" kohosi Václav  Drbohlav
16. 3. 2009 Deregulace politiky jako její cicciolinizace? Karel  Dolejší
16. 3. 2009 Strana nezávislých naivků jako politický ideál? Štěpán  Kotrba
16. 3. 2009 Radarové smlouvy v úterý do sněmovny Karel  Dolejší
16. 3. 2009 Pojďte se s námi zviditelnit! Jan  Neoral
16. 3. 2009 Když to dobře dopadne ... Michal  Vimmer
16. 3. 2009 Web druhé generace jako výzva i hrozba Štěpán  Kotrba
16. 3. 2009 Bude mít Obama "brazilský přístup" ke Kubě a Venezuele?
17. 3. 2009 Morales rozdal půdu chudým
15. 3. 2009 Na ostrově Martiniku skončila generální stávka
15. 3. 2009 Francie trvá na odporu k nezávislosti Tibetu
16. 3. 2009 Polívkův Český lev 2008 versus glamour César 2009, znovu Jiří David a Nikdo se nebude smát Josef  Brož
16. 3. 2009 Chtěl Topolánek hned po Dělnické straně nechat zakázat komunisty? Štěpán  Kotrba
15. 3. 2009 15. březen 1939: Vznikem Protektorátu bylo zahájeno pronásledování Židů Richard  Seemann
14. 3. 2009 Rozchod, nebo spolupráce nezávislých subjektů? Ivan Odilo Štampach
16. 3. 2009 Katolická církev by měla odškodnit všechny včetně ateistů Ivan  Sommer
15. 3. 2009 Neprivilegovanost církví a kouzlo nechtěného Štěpán  Kotrba
16. 3. 2009 O "křesťanské dogmatičnosti" Tomáš  Koloc
16. 3. 2009 Církev nemůže uznat občanský rozvod ani potraty
16. 3. 2009 Že jsme málo bilingvní ? Miloš  Dokulil
16. 3. 2009 Pár nedávných citátů pro osvěžení paměti (2) Miloš  Dokulil
16. 3. 2009 Tfuj - stromy! Beno  Trávníček
16. 3. 2009 Nesmyslné utrpení? Petr  Schnur
14. 3. 2009 Michael  Marčák
15. 3. 2009 MMF: Výměnou za půjčku je Ukrajina povinna zvýšit věk odchodu do důchodu
15. 3. 2009 Gruzínská opozice chce dosáhnout odstoupení Saakašviliho
16. 3. 2009 Immanuel Wallerstein: Občanská válka ve Spojených státech? Immanuel  Wallerstein
16. 3. 2009 Immanuel Wallerstein: Guadeloupe: obskurní klíč ke světové krizi Immanuel  Wallerstein
17. 3. 2009 Recept na krízu - chovajte sa ako francúzska polícia
16. 3. 2009 Musí studená válka pokračovat i dnes?
16. 3. 2009 Písně, které nesmíme slyšet Miloslav  Štěrba
16. 3. 2009 Od "Malé" dohody k "velkému" bombardování Bělehradu Vladislav  Černík
16. 3. 2009 Venezuelská armáda přebírá kontrolu nad letišti a přístavy
16. 3. 2009 Profesionalita dne (včerejšího)
14. 3. 2009 Čína znepokojena osudem svých peněz v USA
14. 3. 2009 Antikomunismus v českých médiích systematicky zkresluje skutečnost
14. 3. 2009 Japonsko možná sestřelí severokorejský satelit
2. 3. 2009 Hospodaření OSBL za únor 2009

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2009 Nesmyslné utrpení? Petr  Schnur
11. 3. 2009 "Když se kácí les, létají třísky"   
7. 3. 2009 Izrael anektuje východní Jeruzalém, varuje Evropská unie   
7. 3. 2009 Nové americko-syrské rozhovory byly "velmi konstruktivní"   
3. 3. 2009 Izrael možná bude souzen za válečné zločiny v Gaze   
3. 3. 2009 Izraelská vláda sklidila kritiku za protiraketovou obranu   
2. 3. 2009 Izrael plánuje na západním břehu Jordánu výstavbu 73 300 nových domů   
26. 2. 2009 Ehud Barak: Je nejvyšší čas zastavit íránský jaderný program   
23. 2. 2009 Amnesty International požaduje embargo na dodávky zbraní do Izraele   
19. 2. 2009 Místo levice je v ulicích   
17. 2. 2009 Cesta k etnicky čistému Izraelu   
13. 2. 2009 Izrael: Vládu zřejmě utvoří Netanyahu   
13. 2. 2009 Hamas vraždí v Gaze   
11. 2. 2009 Je syn Izraele hodný svého nacistického otce?   
9. 2. 2009 Fuj, velebnosti!