30. 3. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 3. 2009

Změna začíná dole

V současné hospodářské krizi jsme zaplavováni velkými vizemi na její řešení, fascinování nepředstavitelnými sumami, investovanými do krachujících ekonomik. Krize má však především svůj lidský rozměr s nímž se musí srovnat lidé v místech, kde žijí. Lokální rozměr řešení krize bude hrát zásadní roli a čím dříve si to uvědomíme, tím lépe.

Schůze pod horami

Nesjížděly se žádné černé limuzíny, nebyli tu novináři. Pár starostů, zastupitelů a několik občanů - aktivistů se pomalu trousilo směrem k zasedací místnosti. Jen pár lidí vědělo, že se zde koná další jednání, které má velké ambice. Jak si poradit s krizí a rostoucí chudobou v horách i podhůří. To co by mělo řešit několik vládních expertních týmů, se v Krušnohří rozhodlo vyřešit pár strýců a tet. Co jiného jim také zbývá?

Na úpatí Krušných hor, ve stínu Stropníku leží malé, kdysi hornické městečko Osek. Lyžařská jednota zde postavila první skokanské můstky v Čechách, čeští a němečtí obyvatelé umírali na různých frontách za ty pány, kteří zde zrovna vládli, a když se neválčilo, umírali v dolech -- tři největší důlní katastrofy u nás se odehrály v okolí, jedna přímo na katastru města. Dnes tu žádné doly nejsou. Pomalu se rekonstruuje cisterciácký klášter, jehož opat nařídil v roce 1618 zbourat protestantský kostel v nedalekém Hrobě, čímž spustil lavinu třicet let trvajícího evropského konfliktu. Nad městem se již několik století rozpadá hrad, který chránil cesty do Němec. Již před sto dvaceti lety tu byla zavedena železniční doprava, v minulých letech se však pravici z kraje podařilo jednu trať zavřít a provoz druhé radikálně omezit. Okresní nezaměstnanost patří mezi pětici nejvyšších v republice a nevypadá to, že by se na tom mělo něco změnit.

Sousedům se protáčejí panenky, když jedou do Saska na nákupy a většina věcí je levnější. Supermarkety tam statečně bojují s místními obchodníky a hrdě hlásají, že alespoň třetina zboží pochází z regionu. A bio a Fairtrade tu najdete na každém pultu. I tak ale místní obchůdky žijí. Po nesmyslných vizích s rozvojem turistiky, na němž zkrachovalo mnoho rodinných podniků, pomohla vláda s oddlužením a tak zatímco na německé straně vesničky dál žijí, byť již často jen jako obytné čtvrti, na české straně nastává druhý odsun a pohraničí se vylidňuje.

Skupinka lidí z několik sousedních obcí mezi Teplicemi a Mostem se proto rozhodla vzít iniciativu do vlastních rukou. Na začátku se pokusili identifikovat hlavní problémy, které brání regionálnímu rozvoji: "Odporem vlády vůči občanským iniciativám se sama vláda dostává do spirály neřešitelných problémů." I v českém pohraničí je lidem více méně jasné, že pokud se mají dobrat řešení v současné situaci, musí postupovat společně, protože snahy jednotlivců "jsou jen mrháním silami, jako předchozích devatenáct let."

Velké koncepce a lokální agenda

Již od konce devadesátých let se mluví o potřebě místního rozvoje, o zapojení místních aktérů včetně občanských iniciativ, malých podniků a živnostníků. Jak se už ovšem stalo zvykem, většinou se jednalo o velmi formalistickou představu. Na úřadě se spolu setkají šéfové místních sdružení, podniků a státní úředníci - v lepším případě se po několika měsících domluví na nějaké společné koncepci v horším se pohádají. Neshoda je následně využita k tomu, aby si zastupitelstvo vše zase rozhodovalo samo, protože ostatní nevědí co chtějí. navíc zastupitelé jsou zvoleni, tak jim do toho nemá nikdo právo mluvit. Jen málokde dokázali konflikt využít jako dobrý startovní bod k identifikaci problémů a alespoň pokusu najít nějaká východiska. Snaha po shodě za každou cenu a vyhýbání se sporům vedou k zakonzervování špatného stavu a rezignaci. Nakonec pomáhají jen bezskrupulózním existencím k prosazování jejich zájmů. Kdo se tomuto pojetí postaví, je brán jako potížista, který se nechce na ničem dohodnout a se kterým je lépe nespolupracovat. Tak či tak,občanů se stejně nikdo na nic neptá.

Hlavní proud vedený naivní ideologií nekonečného růstu a prosperity vedl k opuštění nejprostších hospodářských zásad a obce, města i regiony se veleochotně vzdávala nástrojů pro ekonomickou správu -- konečně tak činila i většina národních ekonomik. Po stovky let budovaná obecní hospodaření se takřka ze dne na den vydala všanc obrovským ekonomickým gigantům a ztratila prakticky jakoukoli možnost ovlivňovat místní rozvoj. U nás tomu ještě pomohl rozvrat způsobený bolševickým direkcionismem. Nadnárodní obchodní řetězce zlikvidovaly místní obchodníky i řemeslníky, následná nezaměstnanost pak další služby. Deindustrializace a odchod kapitálu krizi uzavřely. A dnes se všichni ptáme: kudy kam? Je třeba si znova uvědomit, že vysoká míra ekonomické soběstačnosti komunit, regionů a států je cestou k zajištění důstojného života pro všechny. Hospodářství má svá jasná pravidla, se kterými nic neuděláme. Takže pokud budeme nakupovat všechno zboží z Číny, skončíme jako v Číně.

Konec našich furiantů

Více a více obyvatel obcí si uvědomuje, jak se jim sice nabízí stále levnější zboží, oni si ho však nemohou koupit, protože v jejich okolí se již nic nevyrábí a tak mají k životu jen státní podporu. Vybydlené domy a opuštěné živnosti zejí prázdnotou, ale na jejich obnovu nikdo nepůjčí ani vindru. V některých obcích si to začínají uvědomovat a hledají možnosti, jak místní ekonomiku znovu nastartovat. Nejsou mezi nimi žádná velká jména, ani nestudovali na kdovíjakých univerzitách. Přesto jim nechybí snaha nejen hledat praktické kroky, ale také celý problém uchopit eticky, třeba z pohledu základních lidských práv. Zatím jen sní o možnostech komunitního bankovnictví, o větší spolupráci místních podnikatelů. Mají málo informací, minimální podporu a rozhodně se nedá mluvit o mase angažovaných. Změna to nebude lehká, ale pokud si nepomohou sami, pak je Bůh ochraňuj.

                 
Obsah vydání       30. 3. 2009
30. 3. 2009 Topolánek on the Road Karel  Dolejší
28. 3. 2009 Michael  Marčák
30. 3. 2009 Pět Britů zatčeno v souvislosti s plánem "odpálit během summitu G20 v Londýně výbušniny"
30. 3. 2009 Policie nepomáhá! Marie  Haisová
30. 3. 2009 Jak bude Netanjahu manipulovat Obamu a ničit mírový proces
30. 3. 2009 Reakce na Uhlířovy objevy, fascinující Král, císař, car a srovnání Škvoreckého divadelního a filmového Lvíčete Josef  Brož
30. 3. 2009 Spojené státy "severokorejskou raketu nesestřelí"
30. 3. 2009 Čínští hackeři "ovládají počítače NATO"
30. 3. 2009 Spojené státy budou konzultovat Pákistán před budoucími leteckými údery
30. 3. 2009 G20 -- kozel zahradníkem Tomáš  Tožička
30. 3. 2009 Změna začíná dole Tomáš  Tožička
30. 3. 2009 Manžel britské ministryně vnitra požádal parlament, aby mu uhradil sledování pornografických filmů
30. 3. 2009 Jak jsem se na stará kolena dala na politiku Bushka  Bryndová
30. 3. 2009 I když to tak na první pohled nevypadá...
30. 3. 2009 Vliv státu a médií omezuje nezávislost a nestrannost justice
28. 3. 2009 Reforma je nutná. Reforma je ve vzduchu. Nemůžeme si dovolit selhat
28. 3. 2009 Tržní mystika
27. 3. 2009 V časech hojnosti se v ČR nic nezmění Tomáš  Kurka
29. 3. 2009 Britská vláda bude dávat peníze chudým
30. 3. 2009 Daně -- nejen v březnu Ilona  Švihlíková
29. 3. 2009 Vládo, odvez s sebou i všechno harampádí! Miloslav  Štěrba
29. 3. 2009 Senátorský marš Miloslav  Štěrba
30. 3. 2009 Před 65 lety se narodil a před 15 lety zemřel Karel Kryl Miroslav  Pořízek
30. 3. 2009 Proti G20
30. 3. 2009 Londýn sobota 28. 3. 2009: "A very English revolution!"
30. 3. 2009 A co když jsou léky na krizi jiné?!
30. 3. 2009 Dlužíš-li za popelnice, chcípni Milan  Daniel
30. 3. 2009 Václav Klaus: Více Kožených!
27. 3. 2009 Topolánkův útok na Obamu byl začátkem předvolební kampaně
28. 3. 2009 Stiglitz, Chu i Lula chtějí nahradit dolar
29. 3. 2009 Světová města zhasla ve prospěch "Hodiny pro Zemi"
29. 3. 2009 Biden žádá demonstranty o čas
29. 3. 2009 Projekt 885 Jaseň, kód NATO Granay
30. 3. 2009 Kde jsou ty časy, kdy nám čeští neocons dávali za vzor estonského tygra
30. 3. 2009 Vypište na ředitele Národního parku Šumava řádné výběrové řízení
30. 3. 2009 České republice nezbývá než přejít na obnovitelnou energii Jindřich  Kalous
30. 3. 2009 Heinberg nemá apriorní názor
27. 3. 2009 Daňová přiznání Občanského sdružení Britské listy
2. 3. 2009 Hospodaření OSBL za únor 2009