Memorandum prezidentovi

5. 6. 2009 / William S. Lind

KD│Nedávný souboj prezidenta Obamy s bývalým viceprezidentem Dickem Cheneym kvůli Guantánamu, osobám tam vězněným a používaným výslechovým technikám odhalil alarmující neznalost v Bílém domě. Přesněji řečeno odhalil, že Obama a jeho poradci nerozumějí vojenské teorii.

Cheney v debatě zvítězil tím, že provedl obvyklou Republikánskou distinkci mezi tím, co je nutné pro národní bezpečnost, a mezi tím, co dobře vypadá. Pokud se Republikánům dovolí, aby věci rozvrhovali tímto způsobem, vždycky vyhrají. Ale ve skutečnosti je jejich perspektiva špatná. Nemáme na výběr mezi tím, co ve "válce proti terorismu" funguje, a mezi tím, co je morálně správné. Ty dvě věci se totiž od sebe neliší.

Vojenská teorie, která nám to umožní pochopit, je obsažena v díle plukovníka U.S. Air Force Johna Boyda. Boyd říká, že válka je vedena na třech úrovních: morální, mentální a fyzické. Z těchto tří rovin je morální tou nejsilnější, fyzická nejslabší a mentální leží mezi nimi.

Cheney tvrdí, že můžeme obětovat morální rovinu rovině fyzické. Měli bychom mučit, protože nám to může poskytnout informaci, která by mohla předejít opakování útoků z 11. září. To vypadá jako dobrý argument.

Ale Boydova teorie by odpověděla, že porážka, kterou utrpíme na morální rovině tím, že přijmeme politiku mučení, převáží veškeré výhody, které nám mučení na fyzické rovině může přinést. Jak k tomu dojde? Podpoříme vůli a soudržnost teroristů i jejich schopnost vzájemně spolupracovat, zatímco na naší straně dojde k opačným procesům.

Ve výsledku nás naši nepřátelé i spojenci budou považovat za špatné. To nepřátelům umožní rekrutovat nový personál, shromáždit peníze a provést nové operace, zatímco my se musíme soustředit na vnitřní problémy a retušovat trhliny v našich koalicích. Oni získají větší soulad, zatímco my budeme čelit větší frikci, Boydově obavě: "mnoha nespolupracujícím gravitačním centrům". Je to stmelí, nás rozdělí.

Pro prezidenta Obamu a další oponenty mučení je zde důležité, že jakmile chápeme co Boyd říká, nemůžeme čelit výběru, který nabízí Cheney. Nepotřebujeme volit mezi tím, k čemu velí vojenská nezbytnost, a požadavkem jednat morálně. Sama vojenská nezbytnost žádá, abychom jednali morálně. Skutečná volba existuje pouze mezi tím, co válku vyhrává, a tím co ji prohrává, přičemž Cheney prosazuje to druhé. Najednou jsou to Republikáni, kdo v tomto "národně bezpečnostním" souboji tahá za špatný konec.

Dovolte mi nabídnout prezidentu Obamovi tři rady, všechny zaměřené na uniknutí z Republikánské pasti:

● Za prvé, až se ta věc objeví znovu (a ona se objeví), obraťte se na šéfa poradců pro národní bezpečnost generála Jima Jonese. Je s Boydovým dílem dobře obeznámen. Vaši političtí poradci nikoliv.

● Za druhé, uplatněte Boydovo pochopení tří rovin války nejen na otázku mučení, ale na vše, co podnikáme v místech jako jsou Irák a Afghánistán. V současnosti mnoha způsoby obětujeme morální rovinu rovině fyzické, což vlastně znamená, že si sami připravujeme porážku. Dobrý začátek by představovalo prezidentské nařízení zakazující letecké útoky na obydlené oblasti a požadující, aby tyto útoky byly všude omezeny na situace, kde by jinak jednotkám hrozilo, že budou překonány.

● Za třetí, vyřešte záležitost osob zadržovaných na Guantánamu i jinde tím, že je všechny označíte za to, čím skutečně jsou, totiž za válečné zajatce. Mezinárodní právo specifikuje, jak je třeba zacházet s válečnými zajatci. Zajatecké tábory na americké půdě nejsou ničím novým; zřizovali jsme je během všech válek. Válečné zajatce lze vyměnit nebo zadržovat, dokud válka neskončí. Bushova administrativa byla povinna tak postupovat od samého počátku, což by měli Demokraté zdůraznit. Současný zmatek vyvolali Republikáni.

Politici obyčejně při zmínkách o vojenské teorii obracejí oči v sloup, protože ji považují pro "skutečný svět" za příliš esoterickou. Jak ale ukazuje neschopnost prezidenta Obamy účinně odpovědět Cheneymu, nic nemůže být dále od pravdy. Bushova administrativa kvůli své ignoranci teorie války čtvrté generace (4GW) zavedla Ameriku do dvou bažin, v Iráku a v Afghánistánu. Pokud Obamův Bílý dům bude stejně ignorantský jako jeho předchůdce, dostane zemi do dalších neštěstí. Moudrý prezident dá přednost poučení z teorie před poučením ze selhání.

Zdroj: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 5.6. 2009