Exner: Co jsem dosud nevěděl...

23. 6. 2009 / Václav Exner

vyjádření poslance Václava Exnera (KSČM) k článku ŠOK "Komunisté volili kandidáty do parlamentních voleb", v Britských listech 13. 6. 2009

Až teď jsem se dověděl o tomto článku. Poprvé i o tom, že jsem „byl zapleten do skandálu s pokusem o vytunelování strany“. To jsem dosud nevěděl, ani z žádného mně známého dokumentu KSČM nic takového nevyplývá. Poprosil jsem autora, má-li nějaké důkazy, aby mi je poskytl. Mít je ale nemůže. Nic takového se nestalo. Krátký článek také informuje, že jsem na pražské nominační konferenci KSČM byl volen za kandidáta pro příští volby do Poslanecké sněmovny jen delegáty z Prahy 3. Opravdu nevím, jak to mohl autor při tajně volbě vědět.

Navíc získal jsem víc hlasů, než mohli delegáti za tento pražský obvod poskytnout. Konference nebyla veřejná, špatný byl asi informátor, anebo autor článku špatně interpretoval jeho slova. Jen na okraj podotýkám, že jako jeden ze dvou z celkem víc než 40 kandidátů jsem byl právě navrhován s různým pořadím ze všech deseti pražských obvodních organizací. Mé umístění na kandidátce (9.) odpovídá mínění delegátů v demokratické tajné volbě. Článek je nepřesný i pokud jde o údaje o delegací dalších kandidátů z pražských obvodů.


Komentář ŠOK: Václav Exner byl v roce 2006 odvolán z funkce místopředsedy ústředního výboru KSČM pro podpis pro stranu krajně nevýhodné smlouvy - přesně pro svůj podpis na závazný příslib uzavřít smlouvu (smlouva o smlouvě budoucí) o koupi nové budovy pro sídlo strany ve Vysočanech a prodej staré v ulici Politických vězňů. Pro odvolání Václava Exnera z funkce místopředsedy strany bylo 45 hlasů z 86. Pro odvolání celého tehdejšího vedení pak bylo 18 členů vedení strany. Exnerovo odvolání doporučil už 10. 11. 2006 výkonný výbor KSČM.

"Překročil svou pravomoc. Musela se vyvodit osobní zodpovědnost. Může mě to osobně mrzet, ale kdybychom to neudělali, ztratili bychom důvěryhodnost," řekl předseda KSČM Vojtěch Filip na jeho adresu. Komunisté riskovali, že ztratí víc. Střechu nad hlavou a hromadu peněz. Trestní oznámení na "neznámého pachatele" nakonec stranou z důvodu hrozícího skandálu nebylo podáno. Stranické orgány byly informovány až dodatečně, poté, co se skandál provalil do médií. Exner využil ad hoc udělené podpisové právo, aniž by ovšem meritum - tj. příslušný text smlouvy o smlouvě budoucí - projednal v statutárním orgánu strany. Smlouvu podepsal už před jednáním ve výkonném výboru. I když na svou obranu tvrdí, že informoval alespoň vrcholový poradní orgán (grémium), všichni členové grémia to dodnes odmítají jako nepravdu. Řada podivných chyb Exnera v tandemu se zemřelým místopředsedou pro hospodaření strany Františkem Tomanem (oba to dělali léta) se nesla tímto rozhodováním.

  • K jednání podle zdroje dobře obeznámeného se smlouvou byla použita cena bez DPH, což změnilo charakter uváděných kalkulací
  • kalkulaci stejně tak zatížila daň z převodu nemovitostí
  • ani cena nemovitosti v ulici Politických vězňů neodpovídala v tu dobu existujícímu realitnímu trhu v centru Prahy - pod cenou lze prodat cokoliv kdykoliv.
  • Komunisté se na základě vypracovaného postupu nejdříve rozhodli nakoupit stavbu, jejíž rozpočtová cena nebyla pevná, a teprve pak prodat starou budovu - teoreticky existující záporný rozdíl v cenách by byl pro stranu smrtící.
  • strana by se díky předpokládané smlouvě po určitou dobu ocitla v nájmu, aniž by měl pronajímatel povinnost ji v tom nájmu strpět a vytvořit jí podmínky pro výkon běžných činností. Teoreticky mohlo nastat, že by se stranící ocitli jednoho dne na ulici před zavřenými dveřmi.
  • Kvůli značně ztížené možnosti výpovědi Exnerem podepsané smlouvy se Komunistická strana Čech a Moravy soudí kvůli tomuto dokumentu dodnes. Odpovědnost odmítl předseda KSČM Grebeníček, který podle svých slov měl letitý odmítavý postoj k prodeji budovy i výhrady k dílčím postupům ekonomického oddělení strany. Grebeníček jako předseda strany nicméně prodeji nezabránil. Jen ho neustále oddaloval. Nakonec členové nejvyššího vedení a právníci přiměli statutární orgán (ovšem až po Exnerově podpisu smlouvy o smlouvě budoucí), aby celé rozhodnutí o prodeji budovy okamžitě revidovali a podpis definitivní smlouvy pozastavili na nikdy. Celá Tomanova operace patřila k nejpřísněji střeženým tajemstvím KSČM. Informace o původně dohodnuté ceně se nepotvrdily, konečná cena za prodej budovy v ulici Politických vězňů se nakonec vyšplhala na 600 milionů. Komunistům dodnes hrozí, že za pokuty ze zrušení smluv zaplatí několik desítek milionů Kč s různým "příslušenstvím".

Štěpán Kotrba, 2. 12. 2006: KSČM - Rvačka o střechu nad hlavou skončila defenestrací Václava Exnera ZDE

BL 3. 3. 2006: KSČM - Rvačka o střechu nad hlavou ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 23.6. 2009