Musím se postavit na obranu squatterů z Milady

3. 7. 2009 / Jan Raszyk

Musím reagovat na některá obvinění, jež se objevila ve článcích o squatu Milada ZDE ZDE, píše Jan Raszyk.

Psi. Obyvatelé Milady sami proti problémovým psům a hlavně jejich majitelům zasáhli jasně již před rokem. Psi, kteří zabili ona zvířata v ZOO, spolu se svými majiteli se ve squatu už více než rok nevyskytují a squatteři veřejně deklarovali, že nikoho s problémovými, nevychovanými psi mezi sebe již nikdy nepřipustí. Došlo dokonce k tomu, že se squateři domluvili se studenty kolejí a ukázali jim očkovací průkazy psů, jež na Miladě po "psí čistce" zůstali.

Hygiena. Když jsem se chystal spolu s ostatními studenty z blízkých kolejí squat navštívit loni na podzim, jeden můj jinak velmi tolerantní a otevřený kamarád mě varoval ve stylu "hlavně pozor na injekční stříkačky". Tím mě docela vyděsil, a do squatu jsem vstupoval s velkými obavami. Žádné hororové obrazy se ale nekonaly, squat byl "trochu jiným domovem" pro jeho obyvatele. Místo světel svíčky, místo jednobarevných stěn stěny pomalované a polepené různými motivy, celkově pochopitelně undergroundový pocit, ovšem ani vzdáleně ne nějaké "feťácké doupě", jak se to snaží prezentovat kde kdo dnes píšící o Miladě. Je dobré si uvědomit, že ti lidé tam dlouhodobě žili a vedli normální život. Studenti z kolejí chodili do Milady na různé koncerty, jež se tam pořádaly.

V posledním roce se squateři rozhodli pracovat i na vyřešení asi posledního nejpalčivějšího problému studentů - odstranění hluku. Provedli odhlučnění prostor, kde se pořádají koncerty, studenti jim v tom pomohli dodáním potřebného (značného) množství prázdných plastových lahví ZDE/p>

"Vděk" studenstva za ochotu milaďáků spolupracovat na nejpalčivějších problémech byl vyjádřen mnoha podpisy pod peticí za zbourání Milady... Petice mimo jiné obsahovala spoustu nedokazatelných obvinění např. o ilegálním odběru vody či elektřiny, která ani správa kolejí nemohla potvrdit.

Nechci se tvářit, že poslední rok zázračně zmizely všechny problémy. Například na konci května přijeli Miladu navštívit dosti hluční návštěvníci, kteří dělali hluk jednu celou noc. Rovněž neupírám Ústavu pro informace ve vzdělávání právo nakládat se svým pozemkem po svém. Když ale sám deklaroval, že o pozemek ani o dům již nemá zájem, je dobré si říci, co vlastně byly ty pravé důvody k takovému zásahu, a zda to stálo za to.

Je s podivem, kolik křivých obvinění a předsudků se vynořilo po nedávném zásahu. V Miladě probíhaly koncerty, promítání filmů, výstavy, diskuze, divadelní představení viz ZDE. A tak může být překvapivé, že spousta mladých lidí považuje za nejdůležitější, že zvítězilo "právo a pořádek".

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 3.7. 2009