Právo: Upřímný úžas mužů vědy

7. 7. 2009 / Jan Keller

Bylo by to směšné, pokud by nešlo o záležitost tak tragickou. Vedení české Akademie věd zjistilo, že je na řadě v dlouhé řadě neoliberálního "zeštíhlování". Bije na poplach a volá, že přežití české vědy je ohroženo.

Co dělali čeští vědci až dosud? Co dělali, když se zeštíhloval sociální stát a veřejné služby, když se spekulovalo s privatizací železnice a nemocnic? Hráli si svém písečku a o podobné prkotiny se ani v nejmenším nestarali. Ve volbách většina z nich zcela disciplinovaně figurovala v kolonkách městských vysokoškoláků, kteří spontánně volí pravici. Nikdo by se neodvážil po vědcích požadovat, aby soucítili s obyčejnými lidmi, kteří v této zemi už na buben přišli a jejichž situace se stále zhoršuje.

Soucit není exaktní kategorie. Vědci by ovšem mohli mít aspoň trochu analytických schopností. Ty by jim už dávno prozradily, co je čeká a jak skončí.

V systému, který upřednostňuje krátkodobý zisk, v systému, které privatizuje vše výnosné a zbavuje se všeho, co jen zdálky připomíná kulturnost, nemohla věda prostě dopadnout jinak. Buď budou vědci sloužit poptávce bohatých, anebo se mohou flexibilně věnovat něčemu ziskovějšímu, než je bádání. To je krédo svobody na naší modré planetě.

"Neoliberalismus ničí všechna opatření, jimiž stát korigoval selhání klasického liberalismu. Je to pomsta majetných za to, že museli dočasně akceptovat fordistický kompromis," napsal před časem Alain Bihr. Jeho francouzští kolegové vědci ho většinou nemají rádi, protože se angažuje v demonstracích. Na vysokých školách nyní zavládne euforie. Finanční prostředky z Akademie věd budou prý převedeny na ně. Troufám si už dopředu říci, že nebudou. Vědci nyní možná vyjdou do ulic. Budou se divit, že se k nim nikdo nepřidá. Žádný z nich si nevzpomene, co zrovna dělal, když stávkovali odboráři. Určitě pracoval na něčem hodně důležitém. A určitě si myslel, že když bude poslušně volit pravicové politiky, nechají ho jeho práci dokončit.

Dokud si vědci a učitelé neuvědomí, že se chovali jako dobře zmanipulovaná součást pravicově orientované městské chudiny, nebude jim pomoci.

Autor je sociolog, vyučuje na Ostravské univerzitě

zdroj Právo - 4.7.2009, str. 6 ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 7.7. 2009