Středoevropští politici: Chceme americkou raketovou obranu

16. 7. 2009 / Jan Kudrna

Dnešní Gazeta Wyborcza ve své internetové verzi krátce po půlnoci informovala, že dnes má být ve Washingtonu na mezinárodní konferenci pořádané známým americkým politologem Ronem Asmusem, spolutvůrcem strategie rozšíření NATO na východ, za účasti M. Albrightové představen otevřený dopis bývalých hlav a šéfů diplomacie států zemí střední a východní Evropy adresovaný Baracku Obamovi. Obsahem dopisu je apel, aby administrativa USA nepouštěla ze zřetele tuto část světa, píše z Polska Jan Kudrna.

Signatáři dopisu píší, že v době, kdy nová americká administrativa určuje priority své zahraniční politiky, je tento region jedním z těch, o které se Američané přestali starat. "Chvílemi máme pocit, že politika USA (zde) byla tak úspěšná, že mnoho amerických úředníků došlo k závěru, že náš region (...) je možné si "odfajfkovat" a soustředit se na jiné strategické otázky. Mnoho lidé soudí, že proatlantické zaměření tohoto regionu, jeho stabilita a prosperita budou trvat věčně. To je předčasný závěr."

Signatáři dále upozorňují, že tento region nyní stojí na politickém rozcestí a narůstá v něm nervozita., mimo jiné také z toho důvodu, že "NATO v loňském roce, kdy Rusko během války s Gruzií porušovalo mezinárodní právo, stálo stranou". "Vítáme s radostí zresetování vztahů mezi Amerikou a Ruskem, protože nikomu nezáleží více na demokracii v Rusku a lepších vztazích Moskvy se Západem". Signatáři ale varují Obamu před přílišnými ústupky, když "ze zkušeností vyplývá, že rozhodnější politika vůči Moskvě, založená na jasných hodnotách, nejenom, že posílí bezpečnost Západu, ale způsobí také, že Moskva bude ochotnější ke spolupráci".

Jednou z nejdůležitějších záležitostí v tomto směru je dle signatářů systém protiraketové obrany, který měl být budován v Polsku a České republice. "Tato záležitost je symbolem věrohodnosti Ameriky. Ukončení tohoto projektu nebo příliš velké zapojení Ruska do něj, bez konzultace s Polskem a Českou republikou, může USA znevěrohodnodnit".

Dopis podepsali Václav Havel, Aleksander Kwaśniewski, Lech Walesa, Alexandr Vondra, Karel Schwarzenberg, Michal Kováč, Martin Butora, bývalý prezidenti Litvy Valdas Adamkus, Rumunska Emil Constantinescu, Lotyšska Vaira Vike-Freibergová, bývalý premiér Estonska Mart Laar a další.

Marcin Bosacki Gazeta Wyborcza: Apel do Obamy ZDE

Valdas Adamkus, Martin Butora, Emil Constantinescu, Pavol Demes, Lubos Dobrovsky, Matyas Eorsi, Istvan Gyarmati, Vaclav Havel, Rastislav Kacer, Sandra Kalniete, Karel Schwarzenberg, Michal Kovac, Ivan Krastev, Alexander Kwasniewski, Mart Laar, Kadri Liik, Janos Martonyi. Janusz Onyszkiewicz, Adam Rotfeld, Vaira Vike-Freiberga, Alexandr Vondra, Lech Walesa : An Open Letter to the Obama Administration from Central and Eastern Europe ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 16.7. 2009