Walter Cronkite z archivu NASA

Zemřel ten, kdo s diváky přistál na Měsíci

20. 7. 2009 / Irena Ryšánková

Tenhle sloupek měl být původně o něčem úplně jiném. Ale pak jsem se dozvěděla, že zemřel Walter Cronkite. Většina lidí asi neví, kdo to je, ale novináři o to jméno minimálně někde a někdy museli zakopnout.

Cronkiteovi bylo přes devadesát a málokdo si pamatoval dobu "před Cronkitem". Občas o něm kolovaly zvěsti, že je poněkud despotický, že dává málo prostoru ostatním ... a všechno ostatní, co známe všichni z drbů, které kolují o komkoliv. Pamětníci v New York Timesech vzpomínají, jak přepínali za vietnamské války na Cronkita. Cornkite bylo totiž synonymum pro slovo zprávy.

Jako moderátor hlavních zpráv CBS oznamoval národu, že zabili Kennedyho, že zabili Martina Luthera Kinga. Dělal rozhovory s mocnými tohoto světa. Kritici o něm tvrdil, že je příliš "jednoduchý" a "přímý", ale to je přesně to, co diváci potřebovali. Většina dokumentů o smrti Kennedyho obsahuje ikonický záběr Waltera Cronkita, který oznamuje jeho smrt a na okamžik si sundá své silné brýle. Právě vysílání o atentátu na Kennedym byla chvíle, z níž si Cronkita většina Američanů pamatuje, sedícího u stolu mezi množstvím telefonů.Cronkite začal číst zprávu o tom, že na prezidenta Kennedyho byly vypáleny v Dallasu tři kulky. První zprávy hovoří o tom, že prezident Kennedy je těžce zraněn.

"Here is a bulletin from CBS News. In Dallas, Texas, three shots were fired at President Kennedy's motorcade in downtown Dallas. The first reports say that President Kennedy has been seriously wounded by this shooting."

A během čtení první právy přišla druhá, kterou Cronkite přečetl přímo ve vysílání a která přinesla detaily atentátu s tím, že prezident pravděpodobně zranění nepřežije.

"More details just arrived. These details about the same as previously...President Kennedy shot today just as his motorcade left downtown Dallas. Mrs. Kennedy jumped up and grabbed Mr. Kennedy, she called "Oh no!," the motorcade sped on. United Press [International] says that the wounds for President Kennedy perhaps could be fatal. Repeating, a bulletin from CBS News: President Kennedy has been shot by a would-be assassin in Dallas, Texas. Stay tuned to CBS News for further details."

Později už hlásil, že prezident je mrtvý. Texaským zpravodajem tehdy byl Dan Rather.

Cronkite byl ten, který řekl přímo do živého vysílání, že vietnamská válka se nedá vyhrát. Jako novinář sledoval blízkovýchodní mírové rozhovory a taky přistání na měsíci. Když Neil Armstrong vstoupil na povrch měsíce, Cronkite řekl jen "Oh, boy". A také hlásil zprávy o aféře Watergate.

Pro Američany se stal "Strýčkem Walterem".Cronkite byl jednou z první a nejjasněji zářících amerických zprávařských hvězd. Když ve svých čtyřiašedesáti odcházel do důchodu, staly se nakrátko populární trička s nápisem "Ach bože, co budeme dělat bez Waltera Cronkita?"

Jeho smrti želí Barack Obama i NASA. Nové ikony zpravodajství se hledají těžko. Stejně jako ti, u nichž by považovali diváci emoce za přirozené. Cronkitovi bylo 64, když odešel do důchodu. Nahradila ho další ikona -- Dan Rather. Mimochodem, taky už nebyl nejmladší. Lidé věřili tomu, co Cronkite říká, protože mu bylo 64. nebyl dvacetiletá blondýnka, nešťastně se pokoušející zjistit, jak se vlastně čte jméno francouzského prezidenta. Možná budeme muset počkat čtyřicet let. Ale řádného Cronkita tu nevidím...

Walter Cronkite zemřel. ...And that's the way it is 7/17 2009.

Psáno pro server První zprávy

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 20.7. 2009