Je statistickým faktem...

24. 7. 2009 / Ladislav Žák

Neuplyne skoro ani den, aby Strakova loutková scéna nepřišla s novým osvěžujícím představením. Pan premiér se již v době svého vstupu na scénu prezentoval svým oblíbeným výrokem, že kdo nemluví v číslech, neví, o čem mluví . Jde o známý výrok lorda Kelvina, což ovšem ještě nemusí nic vypovídat o jeho vhodnosti v souvislosti s posuzováním kvality České akademie věd. Pan premiér si to zjevně nemyslí a prohlásil, že je statistickým faktem , že ČAV zaostává, a uvedl několik čísel, mezi kterými zmínil mimo jiné prezentaci výsledků vědecké práce v impaktovaných časopisech a několik dalších ratingových konstruktů, které na současnou vědu dnes usilovně roubují ti, co jí vůbec nerozumějí a pletou si ji s baseballem nebo basketbalem nebo americkým fotbalem.

O posedlosti ratingy a žebříčky by se toho dalo napsat mnoho, ale jistě postačí připomenout, že to byly právě subjekty z popředí ratingů podle ratingu ratingových agentur předních ratingových agentur, které způsobily jev, který důvěrně známe jako světová hospodářská krize.

Posuzování jakékoliv tvůrčí práce nějakými kvantitativními ukazateli je možná zábavné, určitě výnosné, ale pro posuzované často osudné. I ten největší příznivec sportovních statistik se rád podívá na skutečný sport, protože ten zážitek nemohou čísla nikdy nahradit. "Fandové", kteří znají žebříčky a nerozumějí sportu, jsou pokládáni s veškerou úctou tak trochu za magory. Je k zamyšlení, jak pojmenovat, samozřejmě rovněž s veškerou úctou, premiéra, pro kterého se osud země smrsknul do několika přesných součtů nepřesných čísel, které, jak víme, podobně jako bikinky odhalují sice mnohé, ale to podstatné stále zakrývají...

Je ovšem třeba uvést, že přední členové loutkoherecké skupiny Strakovy loutkové scény jsou zase zcela závislí na výsledcích výzkumů veřejného mínění. Je tak možné uzavřít, že mezi těmito dvěma číselnými konstrukty se člověk, občan, stejně jako věda nebo umění, a jejich osud ztratí zcela spolehlivě a je zřejmé, že je nikdo nebude ani hledat. Hlavně, když vyhraje ten nejlepší... S největším číslem, ale nikdo neví s jakým. Tož... teda... s tím naším!!!

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 24.7. 2009