Piráti v Německu:

Vzpoura občanů v síti

5. 8. 2009

KD│ Velké politické strany svými plány na striktnější regulaci Internetu poskytly munici novému občanskému hnutí. Aktivisté se stávají pro politiky problémem. Matthiasu Güldnerovi je osmatřicet a je šéfem brémské pobočky Zelených. V posledních týdnech však vystoupil z role regionálního politika, když se vyslovil proti "nesnesitelné lehkosti Internetu" a jeho glorifikaci. Stejně jako vládní SPD a CDU/CSU je Güldner pro blokování stránek obsahujících dětskou pornografii. Tím se však dostal do konfliktu se stranickým programem Zelených, kteří jako celek regulaci Internetu odmítají. V nadcházejících německých volbách hraje Internet, Facebook a Twitter poprvé podobnou roli jako v prezidentské kampani Baracka Obamy - a vše, co se ho týká, se proto mění ve velmi žhavé volební téma, napsali Marcel Rosenbach a Hilmar Schmundt pro Spiegel Online.

Etablované strany, a zdaleka nejen Zelení, se kvůli tomu ocitly v prekérní situaci. Na jedné straně stojí ti, kdo vidí v Internetu brloh teroristů a prznitelů dětí; na druhé ti, pro něž je součástí jejich životního stylu a osobní svobody, kteří na něm pracují, hledají přátele a partnery. A ti druzí proti regulaci protestují. Na stránkách jako netzpolitik.org nebo odem.org se internetoví aktivisté o etablovaných politických stranách vyjadřují s despektem a znechucením.

Zejména velká koalice SPD a CDU/CSU svou snahou o výraznější regulaci a dohled nad sítí velmi napomohla vzniku občanského protestního hnutí. Ukládání dat, online prohledávání, biometrie - z pohledu občanů jde prostě o útoky na svobodu občana v síti. Ministryně pro rodinu Ursula von der Leyenová chtěla ztížit přístup na stránky s dětským pornem; mnozí aktivisté se však obávají, že jde pouze o první krok k dalekosáhlejší cenzuře.

Pirátská strana založená v roce 2006 postupně získává podporu a hnutí proti regulaci Internetu hledá nové cesty k veřejnosti. Mimoparlamentní opozice mj. sebrala více než 134 000 podpisů pod elektronickou petici proti návrhu von der Leyenové. Hendrik Speck, profesor digitálních médií v Kaiserslauternu, vznikající konflikt považuje za generační záležitost: Podle něj se "offline-politici", kteří si své e-maily tisknou, nedokážou vypořádat s centrálními otázkami společnosti vědění, zatímco ti, kdo na Internetu pracují, nemají v Německu dosud žádnou lobby. Tato skupina ovšem podle Speckových údajů reprezentuje více než 40 milionů uživatelů.

Právě tuto "ztracenou generaci" se snaží oslovit Pirátská strana prosazující svobodný a neregulovaný přístup k Internetu. V evropských volbách příliš neuspěla, získala pouze 0,9% hlasů; ve volbách do Spolkového sněmu ale kandiduje v 15 spolkových zemích - a zejména Zelení a nyní i SPD ji považují za někoho, kdo jim leze do zelí. Mezi sociálními demokraty se začínají ozývat hlasy, že pokus regulovat Internet byla politická chyba, kandidát na kancléře Frank Walter Steinmeier začlenil do volebního týmu odborníka na problamatiku nových médií. Dobře si nestojí ani FDP. Kromě petice proti regulaci Internetu už vznikla také petice proti biometrickým fotografiím dětí v pasech a další, proti vysokým poplatkům za stahování hudby, už má přes 100 000 podpisů. 50 000 lidí zase podepsalo petici proti zákazu násilných počítačových her. Podle hannoverského politologa Michaela Vestera se tu o slovo hlásí dosud "apolitická", pragmatická a střízlivá generace. Stejně to vidí i Markus Beckendahl, provozovatel stránky netzpolitik.org.

Celý článek v němčině ZDE

Vytisknout

Související články

Piráti směřují tam, kde Zelení už byli

1.8. 2014 / Štěpán Kotrba

Programová neujasněnost, do extrémů dohnaný vnitrostranický formalismus hraničící s šikanou vedení, bezuzdně cynický trolling části členské základny, integrace "zelených" a "sorosovských" agend - to vše je dnes Pirátská strana po odchodu jejího char...

Obsah vydání | Úterý 4.8. 2009