Gandiniho Videokracie

4. 9. 2009

Silvio Berlusconi je zvyklý na to, že jeho sexuální a jiné skandály dostávají širokou publicitu v zahraničí. Francouzský časopis Nouvel Observateur nedávno otiskl o Berlusconim článek nazvaný Sex, moc a lži. Španělský deník El Pais zveřejnil fotografie nahých dívek (a nahého premiéra Topolánka ZDEZDE, připomíná Darina Martykánová) v Berlusconiho vile na Sardinii.

V Itálii však média Berlusconiho eskapády příliš intenzivně nesledují. Když však nyní italská státní televize odmítla odvysílat upoutávku, která obviňuje Berlusconiho, že v zemi vytvořil frivolní mediální kulturu plnou "polonahých žen" a šovinistických obrazů (Berlusconi vlastní tři italské komerční televizní stanice), režísér filmu to označil za cenzuru.

▲ Upoutávka na Gandiniho dokument Videokracie, který odmítla odvysílat italská státní i soukromá televize

Avšak zákaz televize RAI odvysílat tuto upoutávku byl kontraproduktivní: Vzbudil velký zájem o dokumentární film Videokracie, který se právě promítá na filmovém festivalu v Benátkách.

Film Videokracie je nejkontroverznější dílo, které se letos uvádí v Benátkách. Televize RADI napsala režisérovi, Eriku Gandinimu, že film "uráží" Berlusconiho pověst.

Upoutávka obsahuje záběry polonahých žen a statistiky, které tvrdí, že v Itálii existuje omezená svoboda projevu. Berlusconiho koncern Mediaset, který provozuje italské komerční televizní stanice, také upoutávku odmítl odvysílat. V důsledku toho stoupl počet žádostí od italských kin o kopie filmů z 35 na 70 míst, což znamená, že výrazně zvýšil počet jeho představení.

"Zákaz dokazuje, jaké napětí vládne v Itálii ohledně čehokoliv, co se má vysílat v televizi," uvedl Gandini. "Berlusconi provozuje tři televizní stanice. Co se v Itálii nedostane do televize, to neexistuje."

"Cenzurního zákazu i orwellovského dopisu z RAI jsem se obával, ale hned následujícího dne došlo k obrovské explozi zájmu o můj film na internetu. Lidé šíří upoutávku prostřednictvím Facebooku."

Gandini, který natočil dokumentární film o americkém táboře v zálivu Guantánamo, interviewoval zaměstnance Berlusconiho televizních stanic a natáčel nedaleko jeho rezidence v Sardinii.

"Už třicet let je Itálie vystavena silnému vlivu Berlusconiho televize, plné polonahých žen a trivialit. Tyto věci se prezentují jako neškodné, ale je to nebezpečná kultura. Italská televize je velmi povrchní a nesmírně mužsky šovinistická. Je založená na představě totálního hedonismu," uvedl.

"Vyjadřuju myšlenku, že Berlusconiho televize odráží jeho vlastní osobnost. Například jsem interviewoval kohosi, kdo pracoval v jeho televizi, a ten mi řekl, že Berlusconi nemá rád zelenou barvu, a tak v jeho televizních studiích se nikdy nepoužívá zelená"

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 7.9. 2009