Neville Chamberlain zachránil evropskou civilizaci před zničením

5. 9. 2009

Z mnoha částí Evropy dál přicházejí návrhy jak uctít nějakou konkrétní formou pana Nevilla Chamberlaina za jeho velké služby míru. Francouzský národ se nyní soustřeďuje na to, jak se odvděčit "největšímu mírovému zprostředkovateli".

Francouzský tisk publikuje četné návrhy na přejmenování ulic po Nevillu Chamberlainovi, na zakládání fondů a na stavění soch. List Le Figaro napsal, že by měl být britský premiér okamžitě pozván do Paříže, aby mu tam mohli všichni vzdát poctu. Jedny francouzské noviny doporučují, aby byl založen fond, který by financoval stavbu památníků a soch "zachránci moderní Evropy" ve všech hlavních městech světa. Štrasburk přes noc přejmenoval své ulice: Avenue de la Paix se nyní jmenuje Avenue Neville Chamberlain.

Návrh, aby pan Chamberlain dostal Nobelovu cenu míru, přinesl stockholmský list Tidningen a vřele ho podporují všude ve Švédsku, v Norsku i v Anglii. Mahmond Pasha, egyptský premiér, poslal panu Chamberlainovi jménem egyptské vlády a lidu díky za to, že odvrátil válku. Telegram končí větou: "Vaše jméno se dostane do historie jako jméno státníka, který zachránil civilizaci před zničením."

Observer, 2. října 1938

Zdroj v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.9. 2009