Neexistuje důvod, proč by tázání mělo být trestné

10. 9. 2009 / Jiří Drašnar

Zdá se, že v okamžiku, kdy se někoho jakékoliv téma osobně/emocionálně dotkne, ztratí schopnost přemýšlet. (Ono se to ve skutečnosti nezdá, to je stará pravda.) Nechme na chvíli stranou svobodu tisku a právo na vlastní názor, byť i třeba mylný, to jenom odvádí pozornost od toho co se tady skutečně stalo...

Může mi někdo (třeba Uwe Ladwig) vysvětlit, jak z aktu překladu článku, který tvrdí, že v koncentrácích nezahynulo 6 milionů židů, ale 4 miliony, vyplývá popírání genocidy nebo práva na to, aby se nelhalo o něčí smrti? Jsou snad 4 miliony málo? Mám tomu tak rozumět? Je tam nějaká magická hranice, pod kterou je to omluvitelné?

Co je tohleto za popletené uvažování? Historici běžné o těchto údajích diskutují. Osobně jsem se během svého života, v různé literatuře, setkal s čísly odhadujícími počet obětí od 3 do 9 milionů. Změnily by 3 miliony nebo jen 1 milion můj názor na shoa? Samozřejmě, že ne. Co se mě týče, každé z těchto čísel je strašlivě. A nepředstavitelné.

Jestli si někdo myslí, že tento typ trestního stíhání zabrání antisemitismu, tak je hlupák. Pravý opak je pravda. Stačí se podívat na dnešní a včerejší reakce na internetu.

Problém s mnoha intelektuály, zejména v Čechách, je, že stále věří, že jsou bohem jmenovaní strážci tajemství chrámu a že určité informace, otázky a problémy by na veřejnost neměly vůbec proniknout, protože prostý člověk nemá tu intelektuální kapacitu (jako oni) je správně zhodnotit. (Což je v podstatě stanovisko Torquemady, Goebbelse a ostatní fešáků čisticích stoky.)

Ačkoliv v mnoha případech to může být pravda, neuvědomují si, že toto snažení je zcela plané, to mohlo fungovat před dvěma tisíci lety, ale ne dnes. Kdyby nebylo vynálezu knihtisku, katolická církev by nikdy neztratila monopol na křesťanství, kdyby se v druhé polovině minulého století tak rychle nerozvinula informační technologie, tak stále máme bolševika.

Skutečně neexistuje důvod, proč by se otázky neměly klást, notabene, že by tázání mělo být trestné. To už se na to můžeme rovnou vykašlat a vytvořit fašistický stát.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 10.9. 2009