Bude, bude objeven a oceněn

11. 9. 2009 / Milan Blahynka

Pavel Jansa, Akce Muslim, Jota, Brno, 2009, 250 stran, 223 Kč

Komu bylo dáno v české literatuře žít stendhalovský osud, to je trpce zažívat nechápavost současných médií a arbitrů elegantiarum a dočkat se (osobně už nedočkat) pozdějšího velkého uznání a slávy, ne-li básníku Máje ? Ostudnému osudu esteticky plně kvalifikovaných, kriticky však zcela krátkozrakých kritiků Máje usilují recenzenti už dávno uniknout opatrnickým, obojakým a přímo pythickým způsobem posuzování díla anebo (a to je praxe stále častější, zaštiťovaná výmluvou na zničující počet vycházejících knih, na referování o nichž všech přece není čas a místo) nejodpornější metodou, jak odrovnat nepochopitelné a(nebo) nežádoucí, totiž mlčením.

Lhostejný nezájem o knižní novinky autorů, kteří nejsou ani sezónními celebritami ani nemají vlivných přátel a konexí, o knihy, které se nedotýkají ničeho a nikoho, o kom a o čem "se mluví", dá se jakžtakž pochopit, i když sotva omluvit. Ale vyjde-li u nás svižně napsaný původní román na žhavě aktuální téma, a to od autora, který roku 2007 vyhrál rukopisem románu Malér pana Mahlera soutěž O poklad byzantského kupce a jehož knihy se čile prodávají, neboť má už svou nezanedbatelnou čtenářskou obec, a přece se v kritických rubrikách novin a časopisů o něm zarytě mlčí, je to na pováženou a na zamyšlení.

Mám na mysli román AKCE MUSLIM (Jota Brno 2009, obálka René Senko). Jeho autor Pavel Jansa se podobně jako Dumas ve Třech mušketýrech vydává za pouhého vydavatele "zápisků", které se mu shodou okolností dostaly do rukou. Pisatel ty zápisky sepsal, aby se na radu psychiatra vyzpovídal z toho, co ho potkalo a málem zničilo; aby se tak zbavil tíhy a trápení. Proti své vůli a jakýmsi spiknutím náhod byl nejen napřed zasvěcen do úsilí zabránit atentátu na prezidentského kandidáta Obamu, ale potom i vmanévrován do absurdně přetěžkého úkolu sám překazit plány těch, kdož se "...spikli proti němu, aby ho zahubili." Doslova tak zní podtitul knihy.

Vadí snad, že je to dílo svým žánrem české kritiky nehodné, ačkoli opovrhování žánry kdysi považovanými za nízké se dávno nenosí? Pár týdnů po vydání Akce muslim se recenzentka ve formálně nebulvárním deníku přímo rozplývala nad jedním importovaným "špionážním románem, který má spád jako film."

Akce muslim má takový spád. A na rozdíl od "absolutního hitu letošního léta", který listu stál na recenzi o pěti sloupečcích, nemá ani "trochu problém s charaktery jednotlivých postav", právě naopak, vypravěč a zároveň hlavní postava příběhu, ještě před blížícími se padesátinami pouhý odborný asistent na jednom z teoretických ústavů olomoucké lékařské fakulty, náruživý holkař bez ctižádosti dělat kariéru, zato velmi odhodlaný užívat si a vyhýbat se životním komplikacím, je vykreslen tak hodnověrně a živě, že moralisty všeho druhu pobouří, ale když je přinucen jednat, ukáže se, že je to člověk současně naivnější i akceschopnější, než se okolí i čtenářům dlouho jevil.

Podobně ze života dnešní doby jsou i všecky další postavy, povrchni rozmazlená hezká medička Lucie ze zbohatlické rodiny, složitější než gros takových figur v naší dnešní próze, zdánlivě jen dvourozměrná manželka Lucie, na úvěr osudu ideální Dáša, ba i prostoduchý školník Kocáb i vojácky řízný ostřelovač Zachar, který se osvědčil v zahraniční misi, pánové od tajných služeb atd., ale Jansovi se podařilo věrohodně napsat i navenek nedůvěryhodného světoběžníka, vypravěčova dávného kamaráda Majka, a v souvislosti s ním nejrůznější pochybné i ryzí existence u nás, ve Vídni, ve staré dobré Anglii i ve Státech.

Akce muslim je pevná v kramflekách, i pokud jde o místa a prostředí příběhu, a příběh sám je utkán z dokonalé znalosti povah, prostředí, pohnutek a zájmů hýbajících lidmi a dnešním světem zvláště. Způsob, jak vypravěč vyřeší zdánlivě nevyřešitelné poslání, totiž jak zabránit chystanému atentátu, je originální a přirozeně vyplyne z jeho celoživotní nepříliš smysluplné výzkumné práce. Tak jako se v povídce Milana Kundery Já truchlivý bůh při mystifikačním překládání Apostolkovy novořečtiny náhle vypravěči zúročí mnohaleté gymnaziální trápení se starořečtinou, tak hlavní postavě Akce muslim pomohou nenápadně a účinně zasáhnout znalosti a dovednosti nabyté během roků víceméně otravné odborné služby v lékařském výzkumu.

Navíc Akce muslim vyniká vypravěčskou lehkostí, protkanou nesčetnými odkazy na domácí i světovou kulturu i popkulturu; podtitul, jak na to upozorňuje už motto celé knihy, je ze Starého zákona, ze 37. kapitoly první knihy Mojžíšovy, ale ještě než se dá do pohybu vyprávění, "vydavatel" Florianových zápisků ocituje "nebožtíka Felixe Holzmanna", vypravěč si pak při hovoru s nedávno sbaleným zajíčkem Lucií pomyslí, že "Sacha Guitry měl pravdu", když řekl, že "všecky ženské jsou komediantky, kromě pár hereček", a že přesto "život je přece jen krásný, jak tvrdil už kmotr Corleone", pak jsou na tapetě Gott, Eva a Vašek, "zvony ze Stella Mariii-a" i "Život je teraz, nie predtým, nie potom...", "malé dějiny", "zlatý věk", cituje se Amos Oz, Alenka v říši divů , paradox Kurta Tucholského, milostné vyznání z Remarquových Tří kamarádů a dojde i na parafrázi "lékaře-básníka Řeháka", na "proslulého jasnovidce Hanussena, vlastním jménem Steinschneidera," jehož "otec měl v Prostějově obchod s proutěným a zahradním nábytkem," i na Edmunda Husserla atd. atd., a tato divoká směs nesouřadného, ale jako v životě koexistujícího netrčí z proudu vyprávění jak židle nebo psí bouda na řece za povodně, ale působí přirozeně a s samozřejmě jako by tomu nemohlo být jinak.

Na mnoho jiného, čím Akce muslim , zdánlivě jen akční příběh, vysoko vyniká nad nízkou hladinu konzumního čtiva, aniž postrádá jeho přitažlivost, na umění dialogu či jazykové charakteristiky různých prostředí, na psychologicky přesvědčivou motivaci jednání postav ani na autorovu-vypravěčovu schopnost sebeironie ani na chválu odvahy promýšlet dějinné paralely (Kennedy-Obama) nezbývá mi tu žel místa.

Zkrátka román nemá chybu. A tak proč se o něm, proboha, nepíše, nediskutuje, nevedou spory? Nepřečetli si ho? Šetřilo nakladatelství na reklamě? Propáslo skvělou příležitost vyprodat první vydání s jistým humbukem dnes už obligátním (jaký je nutný pro vzbuzení pozornosti médií), a to na Hradčanech davům, čekajícím na Obamu, který je v objektivu ostřelovací pušky jako terč na černé obálce knihy? Nebo zapracovaly velké obavy momentálně pravotočivých Čecháčků (vždy papežštějších než papež) z Obamy, čišící ze všech možných českých mediálních kanálů?

Zdá se, že se všecky tyto momenty (řečeno parafrází podtitulu knihy) spikly proti němu , proti tomuto románu, aby ho zahubily <(i>. Jenže na rozdíl od tékteré playmate měsíce a celebrit týdne, dne nebo sezóny, kniha trvá, tak jako trvá nejen autorova-vypravěčova možná v lecčem přehnaná a naivní naděje v Obamu a tak jako trvá i obava o Obamu. Takže je jen otázka času, kdy tento neuvěřitelně pohotově napsaný a přitom jak poutavý, tak do hloubky zabírající příběh o jednom českém doktůrkovi, který zabránil námezdnému českému žoldákovi ohrozit naději (možná pošetilou naději, že kulturní svět přece jen nezahyne v záplavě nesmyslného svévolného globálního trhu), bude objeven, oceněn, doceněn. A to i za hrází českého rybníka, který je dneska už ne sám kapr nebo candát, ale trnobřich hltavý, známý spíš pod jménem piraňa.

Akce muslim je napsána příliš dobře, než aby tomu mohlo být jinak.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 11.9. 2009