Manuel Zelaya se vrátil do Hondurasu

22. 9. 2009

KD│ Honduraský prezident Manuel Zelaya svržený 28. června vojenským pučem se po tříměsíční nepřítomnosti vrátil zpátky do země. Podle zpravodajství BBC se nachází na brazilském velvyslanectví v Tegucigalpě - a vyzval své příznivce, kteří se shromáždili u sídla OSN, aby se vydali k budově, kde se nachází. V rozhovoru pro BBC vedeném z prostoru velvyslanectví Zelaya prohlásil, že usiluje o dialog a nenásilné řešení krize. Honduraské úřady nejprve návrat prezidenta popřely; později mu pohrozily vězením.

Levicový prezident žil od svého svržení v exilu v Nikaragui. Organizace amerických států (OAS) a méně důrazně i USA požadovaly návrat Zelayi do funkce, junta však nesouhlasila ani s umírněnými návrhy vypracovanými na základě požadavků amerického ministerstva zahraničí koastarickým prezidentem Oscarem Ariasem, který se ujal role zprostředkovatele.

Zelaya řekl BBC, že než ráno dorazil do Tegucigalpy, cestoval více než 15 hodin - a že už z různých stran obdržel vyjádření podpory. Hodlá prý nyní zahájit dialog za účelem rekonstrukce honduraské demokracie, a vyzval ozbrojené síly, aby proti demonstrantům nezasahovaly. Generální tajemník OAS José Miguel Insulza prohlásil, že honduraské úřady nesou zodpovědnost za bezpečnost prezidenta i brazilského velvyslanectví.

Celý článek v angličtině: ZDE

Celý rozhovor s Manuelem Zelayou pro BBC (anglicky): ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 22.9. 2009