Brazílie varovala honduraskou juntu před zásahem na velvyslanectví v Tegucigalpě

24. 9. 2009

KD│ Brazílie nebude tolerovat jakékoliv nepřátelské akce proti svému velvyslanectví v Hondurasu, kde se nachází prezident této středoamerické republiky svržený červnovým převratem. Vyplývá to z prohlášení brazilského ministerstva zahraničí. Brazílie také požádala o urychlené svolání zasedání Rady bezpečnosti OSN v souvislosti s vážnými obavami z dalšího vývoje nynější politické krize v Hondurasu, a také s obavami ohledně "bezpečnosti a fyzické integrity provozních budov a personálu velvyslanectví", informovala agentura RIA Novosti.

Zelaya vyjádřil názor, podle nějž honduraská policie "může dokonce na velvyslanectví zaútočit", aby ho uvěznila. Honduraské ministerstvo zahraničí zaslalo brazilskému velvyslanci nótu požadující vydání Zelayi; v případě, že tak úřad neučiní, ponese prý zodpovědnost za možné nepokoje v zemi vyvolané návratem svrženého prezidenta.

Svržený prezident se za dramatických okolností v pondělí vrátil do země, na brazilském velvyslanectví vyhledal ochranu před pokusy junty o jeho zatčení a vyzval k rozhovorům s představiteli moci, která ho vyhostila pod hrozbou ozbrojeného násilí.

Honduraská policie v úterý použila slzný plyn a vodní děla, aby rozehnala tisíce Zelayových příznivců shromážděných navzdory zákazu vycházení nedaleko sídla brazilského velvyslanectví v Tegucigalpě.

Junta se ocitla v rostoucí mezinárodní izolaci poté, co USA kvůli jejímu odmítnutí dvanáctibodového plánu ze San José předloženého kostarickým prezidentem Oscarem Ariasem pozastavily program hospodářské pomoci. Podle tohoto plánu se měl Zelaya vrátit do funkce, zatímco "dočasný prezident" Roberto Micheletti měl znovu nastoupit na post předsedy parlamentu. Micheletti návrh odmítl a oznámil vypsání prezidentských voleb na 29. listopad, a to i v případě, že mezinárodní společenství jejich výsledek neuzná.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 24.9. 2009