"Brnem pochodovali katolíci"

27. 9. 2009 / Michal Spáčil

Papež je v kurzu. Poznáme to tak, že lidé, kteří jej přišli přivítat, nebyli seřezáni policií. U každého jiného shromáždění, reprezentujícího menšinu jinak smýšlejících, už by k tomu dávno došlo.

Předpokládám, že věřící mají pozemky, na nichž se návštěva uskuteční, řádně pronajaté. Ovšem kdyby papež v kurzu nebyl, moc by na tom nezáleželo, Czechtek 2005 byl také právně v pořádku.

Abych ilustroval dvojí metr, jímž jsou v českých zemích posuzovány kulturní akce, dovolil jsem si parafrázovat článek ČTK o Týdnu nepřizpůsobivosti:

Brnem pochodovali katolíci

Brno - Moravská metropole zažila neděli plnou hlasité podpory katolické církvi. Prahou pochodovalo odhadem až sto dvacet tisíc lidí, kteří přišli přivítat Němce Jospha Ratzingera, označovaného svými příznivci "papež".

Podle mluvčí brněnské policie bylo na akci asi sto dvacet tisíc lidí. Na akci podle ní dohlížela zhruba tisícovka policistů. Zatím nemuseli zasahovat.

Účastníci nesli transparenty oslavující "papeže" nebo požadující rehabilitaci někdejšího člena hnutí Jana Husa, který byl ze spolku vyloučen.

Na průvod policie dohlížela i z vrtulníku, na místě s účastníky hovořili členové antikonfliktního týmu.

Účastníci happeningu se v Tuřanech scházeli od 8:00. Posedávali na lavičkách a pod stromy, popíjeli pivo, víno, burčák a vodku. Někteří kouřili marihuanu.

Fakt, že se jedná o veřejné shromáždění, na němž měli lidé masky, nebude policie údajně považovat za překročení zákona, nebude je stíhat.

Katolická církev je spojována s hony na lidi, s mučením a upalováním.

Zatímco absurdita takového článku bije do očí, informuje-li se o technu, autonomech, DIY kultuře, zelených a vůbec o čemkoliv menšinovém, nikomu to není nápadné. Čím to?

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 25.9. 2009