Tak trochu jiný přístup, aneb o čem vás české televize neinformovaly

Ratzinger a jeho mrtvoly

30. 9. 2009

"Zachraň nás, ó, Pane, zachraň nás všechny." Zachraň nás před papežem. Joseph Ratzinger přijíždí do Británie. Gordon Brown je "potěšen". David Cameron je "potěšen". Já jsem zděšena. Pro mě je to odporné. Ať si přijede. Tleskám svobodě projevu. Ale žádné rudé koberce, prosím. Žádné sušenky. Žádnou královnu, píše Tanya Gold v deníku Guardian.

Při svém jednání ohledně sexuálního zneužívání dětí či choroby AIDS se Joseph Ratzinger spikl při ochraně pedofilů a úmrtí milionů Afričanů. Když byl Ratzinger prefektem Kongregace pro doktrínu víry (hlavní vynucovač této doktríny za papeže Jana Pavla II.), bylo Ratzingerovým úkolem vyštřovat skandál pedofilního zneužívání dětí, který pronásleduje katolickou církev už dlouhá desetiletí.

A jak to vyřešil? V květnu 2001 napsal důvěrný dopis katolickým biskupům a nařídil jim, aby o obviněních neinformovali policii, ani nikoho jiného, jinak budou exkomunikováni z církve. Odkázal je na předchozí (tajný) vatikánský dokument, který nařídil, aby vyšetřování probíhalo "nejtajnějším možným způsobem... a bylo omezeno věčným mlčením". Pro mě je exkomunikace jen vtip, pro vás možná taky, ale pro katolíky to znamená vyloučení a možná oheň pekelný - za pokus ochránit děti. No, jo, Pánbůh rovná se láska.

Ratzinger také odmítl potrestat Marciala Maciele Degollada, mexického zakladatele hnutí Kristovy legie. Obvinění, že Maciel sexuálně zneužíval děti, se táhnou už od sedmdesátých let. Jeho oběti poslaly Ratzingerovi petici, ale jeho tajemník její signatáře informoval, že věc je uzavřena. "Není možné postavit před soud tak blízkého přítele papeže, jako je Marcial Maciel," řekl Ratzinger. Dvě oběti sexuálního zneužívání na Ratzingera podaly trestní oznámení za to, že se snaží bránit průběhu spravedlnosti, ale ukryl se před soudním stíháním za diplomatickou imunitu.

Nakonec, když už nebylo možno obvinění dále popírat, Ratzinger se omluvil a poslal Maciela pryč "k životu modliteb a pokání". Proč ne do vězení? To Ratzinger nevysvětlil. "Je to velké utrpení pro církev ... i pro mě osobně," tak se Ratzinger vyjádřil o širším skandálu sexuálního zneužívání dětí katolickou církví. Velké utrpení? Přijde mi, že být znásilněn jako dítě je velké utrpení. Být odhalen jako komplic při utajování zločinů je jen ztrapňující...?

Ratzinger dodal, že je přesvědčen, že je katolická církev terčem "plánované" mediální kampaně. Kdo ji organizuje? Homosexuálové? Židi? Lidi z Marsu? Nařídil, aby se lidé na věčné časy modlili za oběti - tak to děkuju, to už mám opravdu lepší pocit - a aby se zajistilo, že muži "se silnými homosexuálními tendencemi" nebudou přijímáni do církve. Tím přesunul veškerou odpovědnost za skandál na - zlovolné homosexuály!

Ratzinger také aktivně potlačuje teologii osvobození, latinskoamerické hnutí, které argumentuje, že sociální spravedlnost je ústředním účelem křesťanství a že dobří katolíci musejí být také politickými aktivisty, kteří bojují za práva chudých, žijících v brlozích. Ratzingera tento přístup zhnusil. Odmítl ho jako "základní hrozbu církevní víry."

A teď k holocaustu, který katolická církev páše v Africe. Kondomy dokáží Afričany ochránit před nemocí AIDS. Avšak kdo je dokáže ochránit před Ratzingerem? Katolická církev už dlouho prosazuje politiku, která zakazuje kondomy. V El Salvadoru prosadila církev státní zákon, takže se tam kondomy smějí prodávat pouze s varováním, že nechrání uživatele před nemocí AIDS. V Keni zorganizoval kardinál Marice Otunga veřejné pálení kondomů. Bývalý arcibiskup z Nairobi, Raphael Ndingi Mwana a'Nzeki přesvědčoval své věřící, že kondomy nechrání před AIDS, ale přispívají k jejímu šíření! No jo, Pánbůh je láska...

Někteří místní kněží v Africe radí, aby věřící používali antikoncepci, protože jim jde o životy svých farníků. Ale Vatikán, na svých nebesích v Římě, s tím nesouhlasí. Chorobu AIDS, tvrdí Ratzinger, "nelze porazit rozdáváním kondomů, ty totiž problémy ještě zhoršují." To je lež. To není fantazie, jako panenské početí a další kouzelné, mystické nesmysly, ale je to nebezpečná lež. V Africe, vaše Svatosti, žije víe než 12 milionů sirotků, kteří přišli o rodiče - ti umřeli na chorobu AIDS. 22 milionů Afričanů trpí chorobou AIDS a OSN se obává, že na AIDS nakonec zemře 90 milionů lidí.

Ratzinger předsedá církvi, která nazývá homosexualitu "odchylkou, nepravidelností, ranou". Katoličtí reformátoři se pokusili tento názor liberalizovat, avšak Ratzinger jim dal po hubě. V dopise z r. 1986 si stěžoval, že "dokonce i v církvi vyvíjejí lidé obrovský tlak, abychom přijali homosexualitu, jako kdyby to nebylo nenormální." Dodal, že homosexualita je "svou podstatou morální zlo".

Zajímají vás statistiky sebevražd adolescentních homosexuálů, Vaše Svatosti? Mladí homosexuálové páchají sebevraždu čtyřikrát častěji než mladí heterosexuálové. V roce 1998 se na svatopetrském náměstí ve Vatikánu upálil devětatřicetiletý homosexuál Alfredo Ormando, na protest proti vaší politice. Přišel o život.

Ratzinger nemá o nic pozitivnější postoj k ženám. Odmítá povolit ženám vstup do kněžství, a požaduje kriminalizaci potratů dokonce i pro ženy, které byly znásilněny, anebo jsou velmi nemocné. Použijeme ginu a drátěných ramínek, že Vaše Svatosti? Ratzingerův přítel, teolog Wolfgart Pannenberg, konstatoval, že Ratzinger považuje prosazování přístupu ke kněžství pro ženy za kampaň, kterou vedou "radikální feministky, zejména lesbičky".

Tak tohle je muž, který nám nyní přijede do Británie kázat o morálce. Vítejte, Benedikte XVI, římský biskupe, Vikáři Ježíše Krista, Následníka knížete Apoštolů, Nejvyšší pontife všeobecné církve, Suveréne Státu Město Vatikán, Služebníče Služebníků Božích. Nešlapejte ale na ty mrtvoly.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 30.9. 2009