Zelený medvěd rozhazuje miliardy zbytečně

24. 11. 2009 / Zdeněk Ryšavý

Dotovaný výkup elektrické energie vyrobené ve fotovoltaických elektrárnách přijde letos státní pokladnu zhruba na 3 miliardy korun. Je to 40% nákladů na podporu obnovitelných zdrojů energie, přitom ale fotovoltaika vyrobí jen asi 7% "zelené" energie. Čili přepočteno: pouhé půl procento veškeré vyrobené elektřiny v České republice nás stojí téměř tolik, kolik bude chybět příští rok na sociální služby.

Pokud se ve státním rozpočtu nepodaří najít potřebné peníze, bude to znamenat kolaps mnoha sociálních zařízení a také provozovatelů z neziskových organizací. Jedinou útěchou snad může být, že senioři, kteří v takovém případě ztratí střechu nad hlavou, se budou moci uložit ke spánku pod panely všudypřítomných slunečních elektráren.

Napadlo mě při této příležitosti, jak média i občané každoročně kritizují tzv. "porcování medvěda" v poslanecké sněmovně. Určitě to není ideální způsob, jak rozdělit peníze podfinancovaným městům a obcím, ale dá se říct, že až na pár výjimek jdou nakonec tyto prostředky na užitečné a potřebné věci. To se ovšem rozhodně nedá říct o "zeleném medvědovi" podpory obnovitelných zdrojů energie. Ten totiž v rámci České republiky neřeší ani její energetickou soběstačnost, ani ochranu klimatu, zato ale přináší pohádkové zisky několika zainteresovaným firmám a navíc bude dalších dvacet let prohlubovat státní dluh.

A nad tím by se měl zamyslet každý ekologicky myslící poslanec i občan, je-li to ta správná pomoc životnímu prostředí ...

autor je radním kraje Vysočina za ČSSD a radním městyse Okříšky

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 24.11. 2009