Věřitel zdaňuje

3. 12. 2009 / Martin Groh

Tak se nám ten stát začal pěkně vybarvovat. Ministerstvo financí přišlo s návrhem, že si půjčí od občanů peníze formou prodeje státních dluhopisů, a výnos z těchto dluhopisů -- tedy úrok, tedy výdělek poskytovatele hotovosti -- půjčujícím občanům zdaní 15%. V překladu to znamená, že když si půjčíte peníze -- třeba od firmy, která poskytuje půjčky, či od soukromé osoby -- a budete je vracet zpět i s příslušným úrokem -- čili výdělkem poskytovatele půjčky -- tento úrok, tedy zisk toho, kdo investoval svoje prostředky za účelem jejich zhodnocení, ještě snížíte o 15%. Anebo naopak, když vy někomu půjčíte peníze, řekněme 10 tisíc korun s úrokem 10% (tedy při vrácení peněz by vám půjčovatel měl vrátit 11 tisíc korun), vrátí vám dlužník úrok o 15% menší (tedy dostanete 10.850,- Kč).

Nedosti na tom. Stát ještě navrhuje, že výnos -- tedy váš zisk z půjčených peněz státní kase -- bude nejdříve očištěn o náklady systému, což znamená, že nejdříve se od kuponu dluhopisu odečtou náklady na jeho provozování, když provozovatelem je stát -- tedy věřitel -- sám (sic!), a až teprve takto osekaný zisk se bude danit 15%. A protože stát je laskavý dobrotivý hospodář, pečující vzorně o svoje ovečky, tak vám daň z úroků -- tj. vašeho zisku -- bude srážet a odvádět emitent dluhopisu, čili dobrotivý stát sám! Takže když milostivě půjčíte státu již jednou zdaněné peníze, stát si z jejich výnosu (tedy úroku, který se vám zaváže vyplatit) nejdříve strhne náklady na jejich správu (spravuje je on sám sobě!) a to co zbude, to vám vesele zdaní 15%.

Myslel jsem, že drzost politiků nezná mezí, ale tento zákon, respektive ustanovení novely zákonů o daních z příjmů a rozpočtových pravidlech, překonává všechny Kocourkovské v celém Kocourkově. Stát plánuje, že si tímto způsobem vypůjčí od občanů až 140 MILIARD korun. Kde se bere ten optimismus, opravdu nechápu. Ale protože člověk je tvor blbý, a ten český zvláště, tak se možná prognostici z MF až tak moc neseknou. Protože kdo z občanů si je vlastně vědom faktu, že státem je také on sám jediný?

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 3.12. 2009