Americké kampusy investují do geotermální energie

7. 12. 2009

KD│ Zatímco většina článků věnovaných alternativní energetice pojednává o solární a větrné energii, americké univerzitní kampusy, které energie kažročně stojí miliony dolarů, potichu přecházejí na geotermální zdroje. Celkem 46 škol využilo peněz z federálního ekonomického stimulu k investicím do vyspělých technologií využívajících k vytápění vnitřní teplo Země, informovala AP.

Jen letos ministerstvo energetiky vypsalo granty v celkové hodnotě 400 milionů dolarů určené na geotermální projekty. Technologie byla dostupná již desítky let, funguje a je cenově stále lépe dostupná. V kampusech, které musejí temperovat celé tucty velkých budov, jsou úspory získané z investic do geotermální energie mimořádně dobře patrné.

Ti kdo se podílejí na rozhodování o podobných projektech říkají, že si přejí používat méně energie vyrobené z uhlí, ačkoliv školy také významně ušetří. Školy jako Boise State, která je vybudována na geotermálních pramenech, k tomuto řešení sahají dosti logicky. Zmíněná škola očekává, že ročně ušetří kolem 80 000 dolarů, a po rozšíření projektu to bude ještě více. Školy na středozápadě a východě USA ovšem používají odlišnou technologii.

Typický geotermální systém pracuje následovně: Během horkého dne absorbuje tepelnou energii z vyhřáté budovy a ukládá ji pod zemí do solného roztoku. V chladných dnech se pak proces obrací a systém ze zásob v podzemí ohřívá budovu.

Proces je natolik účinný, že i když se podzemní teplota konstatně pohybuje kolem 13 stupňů Celsia, systém může chladit vodu na 7 stupňů nebo ji ohřát na 75 stupňů.

Studenti prosazovali změnu způsobu vytápění v kampusech již po celá léta. Zvýšení investic se mj. prosadilo díky jejich celostátní kampani zaměřené na 60 vzdělávacích institucí provozujících vlastní tepelné elektrárny spalující uhlí.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 7.12. 2009