Evropa a Spojené státy by měly převzít zodpovědnost za miliony uprchlíků před globálním oteplováním

7. 12. 2009

Až 20 milionů Bangladéšanů bude muset podle odhadů v nadcházejících 40 letech opustit svou zemi v důsledku globálního oteplování, konstatoval bangladéšský ministr financí Abdul Maal Abdul Muhith. Muhith požadoval, aby Británie a další bohaté země tyto uprchlíky přijaly.

Je to jasný signál Evropě a Spojeným státům, že rozvojové země nebudou ochotny v Kodani přijmout dohodu, které je bude znevýhodňovat. Abdul Muhith zdůraznil, že Bangladéš požaduje, aby Evropa a Amerika pomohly s přesidlováním milionů, až lidé budou donuceni začít opouštět zaplavené příbřežní oblasti jeho země.

"Je možné, že do poloviny století přijde dvacet milionů lidí v Bangladéši o místo, kde žijí, " řekl Abdul Muhith. "POžadujeme od všech našich partnerů pro rozvoj, aby respektovali přirozené právo lidí na migraci. My ty všechny lidi přesídlit nemůžeme - Bangladéš je už nyní země s nejhustším osídlením na světě."

Muhith požadoval, aby OSN změnila mezinárodní právo a poskytla uprchlíkům před globálním oteplováním tutéž ochranu jako lidem, kteří prchají před politickým útlakem. "Konvenci o uprchlících by bylo možno pozměnit, aby se lidem dostalo ochrany. Měnila se už dříve, několikrát, takže by to mělo být možné," dodal.

Už nyní opouštějí své komunity v Bangladéši a v jiných nízko položených částech Asie desetitisíce lidí, protože se jejich pozemky stávají obětí záplav. Avšak nyní poprvé začal požadovat vysoký vládní činitel z rozvojové země, aby ty země, které globální oteplování způsobily, převzaly hmotnou odpovědnost za uprchlíky, které to vytváří.

Bangladéš, Indie a mnoho malých ostrovních států, jako jsou Maldivy, čelí nutnosti během nadcházejících 50 let přestěhovat velké počty obyvatelstva, vzhledem k tomu, že hladiny moří stoupnou až o metr. To bude mít dalekosáhlé následky pro 1,5 miliardu lidí, kteří v současnosti žijí v příbřežních oblastech. Mezivládní panel pro klimatické změny (IPCC), vědecké těleso, které zkoumá dopad globálního oteplování, varuje, že do roku 2050 přijde o přístřeší a místo, na němž žijí, až 200 milionů osob.

Přicházejí informace z Indie a z Bangladéše a z dalších nízko položených zemí, že hladiny moří stoupají rychleji než má být globální průměr 1,2 milimetru za rok. Ostrovy a pobřežní komunity v deltě řeky Ganges a v Bengálském zálivu zaznamenaly stoupání hladin až do výše 5 milimetrů za rok. V Bangladéši jsou nuceny stovky vesničanů, žijících v příbřežních vesnicích, pít slanou vodu, protože stoupají hladiný moří a moře kontaminuje zásoby pitné vody.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 7.12. 2009