Daně, OECD, EU a české zdravotnictví

31. 12. 2009 / Jaroslav Polák

Tolik primitivnosti v reakcích na článek o změně zastropování v systému zdravotního pojištění ZDE jsem snad ještě nečetl. Zdrojem je neustále v českých médiích opakovaná lež o údajně nejvyšším zdanění v OECD či v EU.

Apologeti trhu bez regulace už sice pochopili, že nelze argumentovat srovnáváním přímého zdanění (horní sazba daně z příjmu 15% je dost podstatně nižší než realita v EU15, kde je převážně 40 - 50%).

ZDE. Analýza sice končí rokem 2006, ale dovolil bych si předpokládat, že Topolánkova administrativa parametr compound tax quota nezvýšila.

Jistě procentní sazba zdravotního povinného pojištění je vyšší než v například Velké Británii. Její snížení je ale cestou do pekel. V současné době přijímají zdravotní pojištovny peněžní prostředky v následující skladbě - 75% platí zaměstnanci, 20% platí stát za tzv. státní pojištěnce a zbylých 5% platí podnikatelé, rentiéři a osoby samostatně výdělečně činné.

Kupodivu tato skladba příjmů připadá našim apologetům trhu bez přívlastků, či tzv. "nezávislým ekonomům", jako normální. Je zde "malý" problém - podnikatelé a osoby samostatně výdělečně činné tvoří nikoliv 5% výdělečně činných ale 20% - no a platí jen čtvrtinu toho, co platí zaměstnanci. Nejen, že tento problém nikoho z těchto našich "elit" nezajímá, ale dokonce se rozplývají štěstím nad tím, že stát přestane sankcionovat švarcsystém: ZDE.

Co s tím má společné zdravotní pojištění - v podstatě nic, jen každý zaměstnanec, který se stane "švarc" podnikatelem, tak bude platit do systému zdravotního pojištění jen polovinu toho, co platil jako zaměstnanec.

Takže naše zdravotnictví čeká vskutku skvělá budoucnost i bez perspektivy snížení údajně vysoké sazby zdravotního pojištění - to je ovšem fakt, který naši "elitu" zřejmě vůbec nezajímá. Naše elita zřejmě chce snížit podíl výdajů na zdravotnictví vyjádřený v procentech HDP - ten je nižší než 7%HDP, tj. podstatně nižší než v EU, kde je cca 9%HDP a v USA 14%HDP.

Naše elity by nám měly sdělit, kde budou škrtat a proč v systému, který je dle výše uvedených čísel velmi efektivní - deregulace vzor USA nám asi moc nepomůže.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 31.12. 2009