Myšlenková policie:

Nešťastník napsal na Twitter vtip a policie ho vyslýchala sedm hodin

19. 1. 2010

Když nedávno hrozilo, že silné sněžení zabrání cestě Paula Chamberse ze severní Anglie do Irska, rozhodl se dát průchod své frustraci na Twitteru. Napsal tam, aby pobavil své kamarády. "Letiště Robina Hooda je uzavřeno," vyjádřil se tam. "Máte něco přes týden, abyste se dali dohromady, jinak to letiště vyhodím do povětří!"

Na neštěstí pro Chamberse neměla britská policie smysl pro humor. Týden poté, co byla tato poznámka zveřejněna na Twitteru, Chambers byl zatčen podle zákona proti terorismu a podroben téměř sedmihodinovému výslechu. Detektivové interpretovali jeho výrok na Twitteru jako bezpečnostní hrozbu. Po propuštění na kauci ho suspendovali v zaměstnání a letiště Robina Hooda v Doncasteru v severní Anglii mu zakázalo přístup na své území celoživotně. "V životě by mě nenapadlo, že by se tohle všechno mohlo stát jen kvůli tomu, co jsem napsal na Twitter," řekl Chambers. "Jsem naprosto neškodný."

I když k podobným případům už došlo v USA, Chambers je pravděpodobně prvním občanem Velké Británie, který byl zatčen za to, co zveřejnil na Twitteru.

Policie se dostavila do jeho kanceláře 13. ledna. "Když přišli, nejprve mě napadlo, že někdo z mé rodiny měl dopravní nehodu," řekl Chambers. "Pak mi vysvětlili, že mě jdou zatknout podle Zákona proti terorismu a vytáhli kus papíru. Na něm byl printout mé stránky na Twitteru. V tu chvíli mi to došlo."

Chambers dodal, že policie nebyla schopna pochopit, že to byl vtip. "Musel jsem jim vysvětlit, co je to Twitter, protože o něm v životě neslyšeli," řekl. "Pak se mě vyptávali na to, jak žiju doma, jak mi jde práce a na další osobní věci. Hlavní vyšetřovatel se mě pořád ptal: 'Rozumíte, proč se tohle děje?' a dodával: 'To je tím, v jakém dnes žijeme světě'."

Po výslechu zadržovali Chamberse v cele ještě hodinu a pak ho propustili. Nejprve však policie vymazala jeho stránku na Twitteru. Byl propuštěn na kauci do 11. února, kdy mu bude sděleno, zda bude postaven před soud za spiknutí vytvořit kanadský žertík o atentátu. Detektivové zkonfiskovali jeho iPhone, jeho laptop i domácí počítač.

Aktivistka za lidská práva Tessa Mayes, odbornice na zákon o soukromí a na otázky svobody projevu, uvedla: "Dělat vtipy o terorismu se nyní považuje za myšlenkový zločin. Chybně se úřady domnívají, že jde o skutečný zločin anebo o úmysl škodit."

"Způsob, jak policie v tomto případě jednala, naznačuje, že se v úsilí bojovat proti terorismu chovají jako zoufalci, přesto to však pro nás má vážné důsledky. V demokracii by naše právo říkat druhým, co chceme, by mělo být neomezené, a to i na Twitteru."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 19.1. 2010