Nemocnice v Lounech končí v agónii

22. 1. 2010 / Jan Vnouček

Co nás mohlo potkat, kdyby se bývalému ministru zdravotnictví Julínkovi z ODS podařilo dovést svou zdravotnickou reformu až k hořkým koncům a přeměnit většinu českých nemocnic na akciové společnosti, ukazuje současný případ z Loun. 1. února 2010 se v tamější soukromé nemocnici zavírají poslední dvě ještě fungující lůžková oddělení, včetně pohotovosti, rentgenu a ARO. V provozu by mělo zůstat jen oddělení následné péče.

Historie lounského špitálu sahá až do 13. století. Novodobá nemocnice byla z městských zdrojů postavena roku 1885. V roce 1929 pak byl na jiném místě -- opět za městské peníze -- vybudován moderní nemocniční areál. Ten se postupně rozrůstal do dnešních rozměrů. V 80. letech vedle něj vyrostla velkorysá budova polikliniky. A ještě počátkem 90. let přibylo nové dětské, hematologicko-transfúzní a hemodialyzační oddělení. Smutný konec nastal po zrušení okresu, pod nějž tehdy zařízení spadalo. Ústecký kraj hejtmana Jana Šulce z ODS nejprve zrušil porodnici a lůžka pro děti (tato budova začala příznačně sloužit jako márnice) a nabídl již oddluženou nemocnici k privatizaci. Dvaceti tisícové město Louny, vedené také ODS, o ni ovšem nestálo. V roce 2004 ji tedy za 58,5 milionu kupuje soukromá pražská Nemocnice sv. Alžběty, včetně polikliniky a lukrativní umělé ledviny. Smlouva obsahuje klauzuli, že nový majitel musí udržet dosavadní činnost po dobu pouhých 5 (slovy pěti) let. Roku 2009 se z ní stává samostatná akciová společnost ()v držení firmy VICTUS PRAGA, podnikatele v rozličných oborech Hynka Páši a přesně po uplynutí stanovené lhůty ohlašuje konec provozu. Zdůvodňuje to odchodem několika lékařů. Zvěst, že se nemocnice změní ve výnosnější zařízení pro dlouhodobě nemocné z Prahy, běhala městem Louny již několik let. Zdá se, že fámy se někdy nemýlí...

Stačilo tedy dvacet let vlády kapitalismu podle receptů Občanské demokratické strany, aby bylo zničeno to, co v Lounech od první republiky pracně budovalo několik generací starostů a lékařů. Lounský starosta Jan Kerner (ODS) se tváří překvapeně a vydává tiskové zprávy, že se pro Louňáky pokouší zajistit péči v okolních nemocnicích, posílit záchranou službu a dohodnout se s ambulantními lékaři na nějaké formě pohotovosti. Přesto to vypadá, že skoro dvacetileté panování této partaje v Lounech končí. Rozčarování a znechucení z úpadku ještě nedávno okresního města jsou všeobecné.

Starosta se také nechal slyšet, že se vlastně nic neděje, protože každý má přece auto a může dojet do sousedních měst. Tak jen pro zajímavost přehled vzdáleností: Most (krajská nemocnice) 25 km (nyní ovšem dlouhá objížďka po okresních silničkách), Chomutov (krajská) 34 km, Žatec (městská) 28 km, Slaný (městská) 28 km. Za bezproblémového počasí minimálně půlhodinová cesta, nepočítaje parkování a proplétání centry zmíněných měst. Ale co za sněhové kalamity? Co když se auto rozbije? Co když vůbec nemám řidičák? A co když se probůh rozhodnou prodat své špitály i Slaný a Žatec?

Ať ošklivý osud kdysi solidní lounské nemocnice slouží jako memento všem politikům v zemi. Jsou prostě věci, týkající se v tomto případě akutní zdravotní péče, s kterými se nesmí za žádnou cenu obchodovat!!

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.1. 2010