Ukrajinu čeká "hodina pravdy"

5. 2. 2010 / Karel Klimša

Do 7. února, kdy Ukrajinci ve druhém kole voleb rozhodnou, kdo v prezidentském paláci vystřídá nepopulárního Viktora Juščenka, už zbývají jen dva dny. Že to bude jeden ze dvojice Viktor Janukovyč, expremiér a lídr Strany regionů, anebo premiérka Julie Tymošenková, bylo jasné už nejméně rok. V 1. kole 17. ledna získal Janukovyč 35,32 % a Tymošenková 25,05 %. První triumfoval na rusky mluvícím jihu a východě Ukrajiny, druhá na nacionalistickém západě země. Teď přichází "hodina pravdy".

Podle volebního zákona nesmí být zveřejňovány výsledky sociologických průzkumů počínaje 15. dnem před volbami. A tak, jak ironicky poznamenal list "Zerkalo nedeli", Ukrajinci nevědí, jak budou volit. Nicméně politologové a sociologové vedou permanentní debaty, spekulují a prognózují. Výrazná většina z nich se přiklání k názoru, že "s nevětší pravděpodobností vyhraje Viktor Fedorovič, i když překvapení nelze vyloučit". Spíše se diskutuje o tom, zda se bude jednat o vítězství těsné, či zda se Julii Vladimirovně podaří z 10 % rozdílu něco ubrat anebo se ztráta ještě navýší". Z toho se pak bude odvíjet to, co může nastat. Těsný rozdíl může vyvolat zpochybňování volebního výsledku a eskalaci napětí. Velký rozdíl může zase vítěze lákat k "zúčtování s protivníkem". Variantu milionového davu na kyjevském Majdanu, jako tomu bylo před 6 lety v době kýmsi přichystané a režírované (a taky zaplacené) tzv. oranžové revoluce, experti nepředpokládají. A to i při vědomí pohrůžky Tymošenkové,že by mohla vyvést lidi do ulic. "Může vzniknout chaos,může dojít k protestům,ale zaplněná náměstí nečekáme",zní jejich prognóza.

Ředitel Centra sociálních studií "Sofia" Andrej Jermolajev poznamenal, že tyto volby -- na rozdíl od těch předchozích -- probíhají v atmosféře těžce poznamenané hlubokou hospodářskou krizí, která se přelila i do všech ostatních sfér života. Lidé jsou zklamaní a rozzlobení. Denně jsou pronásledováni špatnými zprávami a svou špatnou situaci přičítají na vrub "oranžové komandě". "Za to můžou o ni! To oni nás do té bídy a zoufalství dostali!", zobecňuje pocity lidí politolog a předpokládá, že i když se Tymošenková odpoutala a distancovala od Juščenka, lidé budou chtít změnu. Domnívá se, že mnoho lidí procitlo z iluzí a na Janukovyče vzpomínají jako na premiéra, který rozuměl ekonomice, věděl jak řídit stát a uměl srovnat priority. Šéf "Ukrajinského barometru" Viktor Neboženko ale nabádá k opatrnosti. "Julii Tymošenkovou nelze podceňovat a odepisovat. Mnohokrát dokázala, že se nikdy nevzdává a bojuje do poslední chvíle i když třeba situace pro ní vypadá beznadějně", konstatoval. Nahrálo jí to, že se Janukovyč odmítl zúčastnit televizního duelu a tak měla hodinu a půl pouze pro sebe. Jedenáct milionů diváků sledovalo její exhibici. Janukovyčův štáb neúčast zdůvodnil lakonicky: "Měl důležitější práci, než se zúčastnit přeborů ve lhaní, které Julie Vladimirovna tak dokonale ovládá". Na poslední chvíli se do kampaně vložili i exprezidenti -- Leonid Kravčuk (1991-94) na straně Tymošenkové a Leonid Kučma (1994-2005) na straně Janukovyče. Zázraky od jejich angažmá nikdo nečeká, ale jak se říká,v nouzi je každá troška dobrá.

Blíží se rozuzlení a zdá se, že na rozdíl od Ukrajiny, kde by se dusno navzdory tuhým mrazům dalo krájet, čeká Rusko výsledek s klidem. Ten, který programově ničil tradičně dobré a těsné ukrajinsko-ruské vztahy, Viktor Juščenko, byl svými občany odklizen z cesty. Nic nesvědčí výmluvněji o tom, jak si Ukrajinci "cení" jeho práce, než získaných 5 procent. "Rusko přijme volební výsledek, ať už Ukrajinci vyberou Janukovyče nebo Tymošenkovou. Jsme připraveni budovat vzájemné vztahy na zásadách respektu a vzájemné výhodnosti", uvedl přední ruský politolog Stanislav Belkovskij a podobná slova zní i z oficiálních míst. A novináři, kteří mají rádi zajímavější titulky a vyjádření, píší o tom, že "Rusko, poučeno minulostí, hrálo od počátku rovnou na dvou fortepiánech", anebo že "nejjistější je nasadit vejce pod dvě slepice, aby se něco vylíhlo".

Ukrajina si toho špatného a bolestného za poslední léta užila a vytrpěla až dost. Zaslouží si, aby přišly lepší časy. Konečně už i pro obyčejné lidi. Oligarchové je mají již dávno. Dočkají se i ti druzí?

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 5.2. 2010