Sexuální skandál ve Vatikánu

5. 3. 2010

Vatikánem ve čtvrtek otřásl sexuální skandál, který dosáhl až do domácnosti papeže Benedikta. Etiopský sborista byl propuštěn za to, že údajně obstarával po řadu let jednomu papežskému ceremoniáři homosexuální milence.

Papežský ceremoniář Angelo Balducci byl přistižen na policejním odposlechu, jak se domlouvá s Thomasekm Chinedu Ehiemem, devětadvacetiletým vatikánským sboristou o konkrétních fyzických podrobnostech vzhledu mužů, které chtěl, aby mu byli obstaráni. Ze záznamů těchto odposlechů vyplývá, že Balduccimu byla dodána celá řada mužů a nejméně jeden z nich studoval na kněze.

Explozivní aféra přivedla Vatikán do vážných rozpaků. Ten se k ní dosud nevyjádřil.

Katolická církev sice otevřeně homosexualitu neodsuzuje, avšak vyučuje, že homosexuální sex je "svou podstatou nenormální". Katechismus katolické církve říká jasně: "Za žádných okolností ho nelze schvalovat."

Balducci byl zatčen 10. února kvůli podezření z korupce. Je obviňován, že jako vysoký úředník italského státu poskytoval státní kontrakty oblíbeným soukromým firmám. Není za to dosud stíhán. Právě během vyšetřování této korupce byl Balducci při telefonních odposleších přistižen, jak si domlouvá přísun homosexuálních milenců. Ehiem Balduccimu v telefonním rozhovoru sděluje: "Jde o člověka dva metry vysokého, má 97 kilogramů, 33 let, naprosto aktivní."

Balducci je také vysoký poradce Kongregace pro evangelizaci národů, ministerstva, které dohlíží na celosvětové misionářské aktivity katolické církve.

Od r. 1995 je Balducci také členem exkluzivního bratrstva Jemnostpánů jeho Svatosti, ceremoniářů-uvaděčů do papežské domácnosti. Podle zákona z r. 1968 se tito ceremoniáři mají projevovat "dobrotou své duše a slávou ve jménu Páně".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 5.3. 2010