Březina: "V čele dozorčí rady dohlédnu na Vodrážku"

8. 4. 2010 / Miroslav Poche

K důležité personální změně došlo v dozorčí radě Dopravního podniku Hlavního města Prahy. V jejím čele končí radní Rudolf Blažek (ODS), kterého vystřídá zastupitel Karel Březina (ČSSD). Ten svůj post získal v tajné volbě poměrem 5:4 proti Radovanu Šteinerovi (ODS). Nejedná se přitom o standardní manažerskou výměnu.

Některá média dokonce spekulují, že si dvě nejsilnější politické strany dohodli na rozdělení vlivu v Dopravním podniku.

„To je naprostý nesmysl přesně v duchu slavného Rádia Jerevan. Všemocná pražská ODS na tuto pozici navrhla radního Radovana Šteinera. Proti tomu se však postavili opoziční zastupitelé a zástupci zaměstnanců,“ vysvětluje nově zvolený předseda dozorčí rady Karel Březina. ODS ovládla představenstvo Dopravního podniku v minulých týdnech. Má v něm nyní zastoupení sedm z celkově devíti členů. Proto je podle pražské opozice dobré, když předsedou dozorčí rady bude představitel nejsilnější opoziční strany.

Zvolením opozičního zastupitele přitom jako by členové dozorčí rady vyslyšeli názory dopravních odborníků i široké veřejnosti. Zatímco varování dopravních expertů před nesmyslným outsourcingem řady aktivit DP zaznamenala pouze úzká odborná veřejnost, aférou Opencard je pohoršena celá republika, koluje o ní řada anekdot a byla dokonce hlavní příčinou několika demonstrací.

„Je důležité, že v čele dozorčí rady zasedl ve vypjaté době pro pražskou veřejnou dopravu historicky poprvé opoziční politik, který se bude moci postavit krokům Davida Vodrážky a dalších bossů z ODS. ČSSD jasně garantuje, že se pokusí zabránit propouštění dalších zaměstnanců, nekontrolovanému plýtvání finančních prostředků na Opencard a outsourcingu služeb, které si DP může zabezpečit sám,“ vysvětluje Karel Březina. Jedním z prvních úkolů nově zvoleného předsedy dozorčí rady bude také napomoci v narovnání vztahu ve financování provozu a investic Dopravního podniku tak, aby opět nehrozila stávka v dopravě, jak tomu bylo na podzim 2009.

autor je místopředseda pražské ČSSD

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 8.4. 2010