Privatizace terénní sociální práce v podání Věcí veřejných

14. 5. 2010 / Roman Krištof

O republiku, tedy věc veřejnou (res publica), vklíčenou už přes devadesát let do kontur Čech, Moravy a Slezska, strhne se letos volební boj. Mnohé nasvědčuje tomu, že nepůjde jen o boj o řízení (chcete-li, manažment) věcí veřejných, jak by se u řádných voleb dalo očekávat, ale o jejich privatizaci. Nejvíce tomu napovídá projekt bezpečnostní agentury ABL, z které vzešla strana, která si věci veřejné dala přímo do svého názvu. Ten slibuje provést tzv. optimalizační audit státní správy (tedy koho vyhodit a koho ne) a zavést tzv. systém integrované sociální intervence. O tom více.

Pokud jste kdy získali pocit, že stát by měla spravovat osvícená vrstva odborného úřednictva, které by chráněno zákonem o státní službě provádělo nařízení ministrů vlády, tak se ho raděj rychle zbavte. Zákon o státní službě u nás v jako jediné zemi Evropské unie nevešel v platnost (ačkoliv to bylo podmínkou přístupových jednání). Ve volbách tak stranické sekretariáty usilují nejen o posty ministrů a vedení státních podniků, ale i jejich náměstků, ředitelů odborů, ba i oddělení. Ti pak mohou zadat provádění vlastní správy soukromým subjektům. Pro takovýto proces vžil se pojem "outsourcing", neboli (vy)zdrojování.

Akciová společnost ABL, jejímž zakladatelem je i zakladatel strany Věci veřejné Vít Bárta, nabízí "realizaci komplexních bezpečnostních systémů" a stát či samospráva jsou pro takové služby ideálním zákazníkem. Koneckonců, takový je trend. Například válku v Iráku již ve velké míře vedou bezpečnostní agentury "vyzdrojované" americkou armádou. Jednou z nabízených komplexit je i systém integrované sociální intervence, zkráceně SISI. Občanské hlídky strany Věci veřejné, které v posledních dnech rázují Prahou, jsou zřejmě pokusem uvést SISI do praxe.

Jedním z nástrojů SISI má být podle nabídky ABL i terénní sociální práce, tedy v poslední dekádě v prostředí pomáhajících profesí pracně vymodelovaný koncept pomoci lidem na okraji. V nabídce služeb bezpečnostní agentury by ho jeho tvůrci jistě nečekali. Ještě že se "terén" dostal i do zákonem vyžadovaných standardů sociálních služeb. Ty ABL ani hlídky Věcí veřejných nesplňují, jinak by si již jistě na svou bezpečnostně sociální činnost zajistili ministerskou dotaci. Určitě totiž pro své klienty nesestavují individuální plán a zdá se, že si nevedou ani terénní deník. Co není, může být. Stačí personál vyškolit a akreditovat.

A pak, konečně, dostane sociální práce ten správný rozměr! Jak se uvádí v programu Věcí veřejných, strana míní skutečně vážně "nekompromisní stěhování chronických neplatičů a nepřizpůsobivých," akorát neuvádí kam. Zároveň nabízí "vymáhání pohledávek vůči městu od dlužníků, kontroly úrovně života při vyplácení sociálních dávek -- spolupráce příslušného sociálního odboru a policie (zjišťování nadstandardního vybavení bytu apod.), dohled sociálních pracovníků v sociálně slabých a vyloučených rodinách ve spolupráci s policií," a jako třešnička na dortu je naservírována "podpora Integrace neproblémových občanů -- pomoc jak se dostat z ghett." Takto budou všichni úplně SISIfikovaní, zvláště pak mě těší ta integrace neproblémových občanů, ti si ji, na rozdíl od těch problémových, dojista zaslouží.

Inu, volte malé nové strany! Říká to katolický biskup Václav Malý, zpěváci Aneta Langerová a Dan Bárta, v pověstném klipu Přemluv bábu i Mátl a Issová, a naznačuje i exprezident Havel. Jenom raděj pozor na to, kterou si vyberete (stranu, ne bábu). Ony takové ty hlídky, ať již stran veřejných či dělnických, lákají dost divné týpky. Jsou jich už plné městské policie, ochranky i vymahačská komanda. S pomocí profesionálů z reklamních agentur vám je prodají maskované třeba za terénní sociální pracovníky a zosobnění občanské angažovanosti. A buďte si jistí, že zadek si umí vytírat i rychlé rány rozdávat jak pravicí, tak i levicí.

Roman Krištof, autor je publicista

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 14.5. 2010