Izrael se zachoval idiotsky

3. 6. 2010 / Jiří Drašnar

Způsob, kterým jsou "dojeny" události kolem tzv. Humanitárního konvoje do Gazy, zadrženého izraelským komandem, je jako obvykle nechutná a zároveň perverzně fascinující kombinace naivity a cynismu.

Samozřejmě, že konvoj do Gazy měl (mimo jiné) za cíl vyprovokovat Izrael. Jak správně podotkl George Friedman ze Stratforu:

Byla to ze strany pro-palestinských sil brilantní strategie. Je ironické, že to byla stejná strategie, kterou použili sionisté v roce 1947 k tlaku na veřejné mínění (ve prospěch vytvoření židovského státu), když portrétovali Brity jako pokračovatele nacistů, poté co British Royal Navy zadržela tzv. Exodus, loď, která se pokoušela převézt židovské emigranty (většina z nich bývalí vězňové z koncentračních táborů, bez oficiálního povolení k imigraci) z Francie, do tehdy Brity kontrolované Palestiny.

Bohužel, Izrael se nepoučil z historie vlastního vzniku, spolkl návnadu a zachoval se brutálním způsobem, který pro ni může, a patrně bude mít, dalekosáhlé následky, bez ohledu na to, jaká a na čí straně je pravda. To není, ať už z hlediska politiky nebo manipulace veřejného mínění, chucpe ani v tom nejnegativnějším slova smyslu. To je bezbřehá idoicie.

Pozn. JČ: Jak na to opakovaně poukazují nejrůznější mezinárodní komentátoři, svým agresivním postojem vůči Palestincům Izrael situaci polarizuje a vlastní situaci zhoršuje. I britský premiér David Cameron řekl ve středu v Dolní sněmovně: "Víte všichni, že jsem přítelem Izraele, ale blokáda Gazy je kontraproduktivní. Izrael tím totiž živí organizaci Hamas."

Osobně si myslím, že vyčítat organizátorům konvoje, jak to činí Izrael a jakýsi Přemysl Sobotka ... :), že to byla "provokace", je neférové a nesmyslné. Slušní lidé asi mají povinnost zasazovat se o zrušení blokády v Gaze a ukončení trápení nevinných lidí. (Lidé jako Přemysl Sobotka tomu samozřejmě nerozumí.) Pokud tedy byl konvoj pojat jako tzv. "publicity stunt" a podařilo se zmobilizovat světová média, organizátorům je možno jen zatleskat. Velká škoda je obětí na životech, jenže to zřejmě organizátoři neočekávali...

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 3.6. 2010