Besser geht's nicht?

1. 7. 2010 / Vojtěch Žítek

Chtěl jsem se něco dozvědět o novém ministru kultury. Na www.besser.cz je k zhlédnutí ZDE Video začíná záběrem symfoniků v Rudolfinu, kteří právě začínají hrát čtvrtou část Novosvětské, a už se na ně sází pixelovitá písmena T-O-P-0-9-s-p-o-d-p-o-r-o-u-STAROSTŮ. Symfonici zrychlují, následuje střih na cvičky pana starosty rozbíhající se na gumovém pásu trenažeru. Detail kokpitu odhalí rychlost 7 minut a 3 vteřiny za kilometr, ale to už jsme na benči. Tempo smyčců graduje, vidíme pana starostu bodře korzujícího okolo holostavby v modré helmě, kterou bych potřeboval spíš já, protože už se smíchy sesouvám z židle.

Právě jsem si totiž vzpomněl na slova Petera Tscherkasskyho, který nám ve škole nedávno vysvětloval důvod proč ve filmu Petera Kubelky Mosaik Im Vertrauen, 1955 zní nesnesitelně mnohokrát fanfáry z Novosvětské. Pokaždé když tehdy v rakouském filmovém týdeníku zazněly bylo jasné, že "jetzt wird die Kake am dampfen" - nyní se bude napařovat hovno (ale znamená to, že nyní následuje kritika).

Než uhodím mezerník, zahlédnu ještě jak se BEROUN stal nesmrtelným, tympány duní.

Pauza na sklenici vody

Allegro con fuoco se rozeznívá od začátku. Pan starosta je vystudovaný stomatolog, podnikatel s realitami, prezident hokejového svazu, schopný privatizér a věrný Berouňan. Ještě několikrát se bude opakovat vrcholné téma, nepočítám.

Na http://www.facebook.com/jiri.besser má v sekci televize ČT 4 Sport. Kdo zažije větší kulturní šok ze setkání? ČT 2, nebo pan ministr? A nebo si raději vůbec nevšímat? Sportu tam beztak bývalo nepochopitelné množství.

V "O mně" se z prvního odstavce dá vyčíst, že už jako novorozenec odolával vstupu do STRANY. A dále, "MUDr. Jiří Besser je zařazen do personální encyklopedie Publishers for VIP Encyclopedias Corp., USA a Who is Who, Verlag für Personenenzyklopädien AG, Švýcarsko ve II. vydání v České republice." Není to ta v které je ex-proděkan Kindl uveden mezi nejvýznamnějšími filosofy současnosti ?

Jak dlouho bude vládnout STRANA s podporou starostů ?

Inzerovala STRANA před volbami koho nominuje na ministra kultury ?

Čte vůbec někdo volební programy?

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 1.7. 2010