Živočichové v zahradě: Ptáci, netopýři a opylovači

14. 9. 2010 / John Michael Greer

Liebigův zákon pojmenovaný podle německého zemědělského botanika 19. století Justa von Liebiga má tu zvláštní čest být současně jedním z nejdůsledněji platných ekologických principů a jedním z pojmů nejdůsledněji odmítaných moderní ekonomií. Zkrácená forma zákona tvrdí, že ten zdroj, který je pro jakýkoliv organismus nezbytný a současně nejvzácnější, představuje horní mez nosné kapacity prostředí...

KD│ Všem, kdo dosud přispěli na fórum Green Wizards, rozhodně dlužím srdečný dík, a soudě podle komentářů tam i kdekoliv jinde tím nejlepším způsobem, jak ho vyjádřit, bude pustit se do další fáze zeleného kouzelnictví a začít poskytovat praktičtější informace. To je samozřejmě agendou tohoto týdne, a téma by mělo být srdcím budoucích zelených čarodějů milé. V okamžiku, kdy skončíte s prací pro tento týden, možná nebudete s to přivolat duchy z hlubin, jak to údajně dokázal Glendower, ale měli byste být schopni přivolat nápomocné tvory ze sousedních ekosystémů, aby pomohli udržet rovnováhu ve vaší zahradě - a jistě, aby zabránili Hotspurovu úšklebku, dokonce přijdou tehdy, když je zavoláte, pokud to uděláte správně.

Začněme základními pojmy. Zahrada je ekosystémem řízeným takovým způsobem, že lidské bytosti jedí významnou část čisté primární produkce zde rostoucích rostlin. Čistá primární produkce? To je množství energie, kterou rostliny daného ekosystému za rok odeberou ze Slunce a uloží ve formě cukrů a dalších sloučenin, jež mohou být zkonzumovány jinými živými bytostmi. V jakémkoliv ekosystému cokoliv jiného než rostliny odebírá své živiny z čisté primární produkce tohoto ekosystému, nebo z jiného ekosystému, jenž zásobuje ten první.

Mimochodem, nikdy se ani nepřiblížíte spotřebování většiny čisté primární produkce vaší zahrady, a je omylem se o to pokoušet; pokud to uděláte, vyhladovíte živé bytosti, jejichž výživa závisí na podílu na čisté primární produkci, a které potřebujete, aby vaše zahrada zůstala zdravá a produktivní. (Ignorování tohoto závěru je jednou z kritických chyb dnešního průmyslového zemědělství.) Namísto toho je vaším cílem zajistit, aby co největší možný podíl té části čisté primární produkce, která nekončí na stole, připadl bytostem živícím se činnostmi, jež vám prospívají.

Tady je příklad: Určité množství každoroční čisté primární produkce vaší zahrady připadne na nakrmení žížal. Každý zahradník s mozkem, který se aspoň vyrovná husímu, jim tento podíl neupře, neboť žížaly rozkládají organickou hmotu na formy využitelné rostlinami, a zlepšují přitom strukturu půdy a její schopnost přijímat vodu. Charles Darwin - ano, tenhle Charles Darwin - napsal brilantní a příliš často podceňovanou knihu o roli žížal při vytváření ornice; abych toto klasické dílo ekologického výzkumu drasticky zjednodušil, zjistil, že žížaly jsou stroje na výrobu ornice, a čím více jich je, tím lepší máte ornici a tím vyšší je potenciální výnos.

Logickým důsledkem toho všeho, alespoň podle logiky moderní průmyslové společnosti, je, že by zahradníci měli nakupovat žížaly po vagónech. To je ale sotva dobrý nápad. Nějaké žížaly by měly být ve vaší půdě, a protože to jsou po většinu času plodní hermafroditi, obecně neexistuje nedostatek mladých žížal. Pokud trpíte nedostatkem žížal, otázka zní, proč tak málo z nich vyroste ve velké růžové noční plazivce, kteří straší ve snech rybářů.

Zde vstupuje do hry další ze základních ekologických principů. Liebigův zákon pojmenovaný podle německého zemědělského botanika 19. století Justa von Liebiga má tu zvláštní čest být současně jedním z nejdůsledněji platných ekologických principů a jedním z pojmů nejdůsledněji odmítaných moderní ekonomií. Zkrácená forma zákona tvrdí, že ten zdroj, který je pro jakýkoliv organismus nezbytný a současně nejvzácnější, představuje horní mez nosné kapacity prostředí pro daný organismus.

Abyste pochopili, jak to funguje, představte si rostlinu rostoucí na vaší zahradě. Tato rostlina má řadu potřeb - vodu, dusík, fosfor, draslík, řadu stopových prvků, a tak dále. Pokud půdě něco z toho chybí, nezáleží na tom, že všeho ostatního je nadbytek; nejvzácnější živina rozhoduje o tom, jak dobře bude daná rostlina v zahradě růst. Čtenáři dobře obeznámení s rétorikou dnešních ekonomů si vybaví tvrzení, že pokud lidstvo vyčerpá nějaký zdroj, můžeme jej vždy nahradit jiným; toto tvrzení vlastně říká, že pro lidské bytosti Liebigův zákon neplatí - ačkoliv jen málo ekonomů ví o přírodě tolik, aby to mohli zjistit.

Existují dobré důvody myslet si, že ekonomové, kteří tohle tvrdí, se strašně mýlí, ale o tom jindy. Závěr, k němuž je zde třeba dospět, zní, že všechny živé bytosti ve vaší zahradě jsou podřízeny Liebigovu zákonu, a pokud si přejete mít v zahradě více určitých organismů, způsob, jak to zařídit, je zjistit, který zdroj je nejvzácnější, a dodat jej. Pokud jde o žížaly, nejčastějším limitujícím faktorem bude množství organické hmoty v půdě, a čím více organické hmoty přidáte - zapracováním kompostu, mulčováním, zeleným hnojením, a tak dále - tím víc mladých žížal dospěje v obrovské růžové noční plazy a bude pracovat na zlepšování půdy ve vaší zahradě.

Stejné pravidlo se vztahuje na všechny ostatní užitečné tvory, které si můžete přát do zahrady přilákat. Netopýři jsou mezi organickými zahradníky příliš zřídka zmiňovaným příkladem. Proč se tolik lidí obává netopýrů a pociťuje k nim odpor, to mi uniká; jakýkoliv živočich, který za jedinou noc spořádá množství komárů odpovídající jeho tělesné hmotnosti, by měl přece být všude vítaným hostem. Nicméně výhody, které netopýr zahradě přináší, jdou mnohemdále než k prostému potěšení z toho, že nejste zaživa sežráni hmyzí variantou hraběte Drákuly. Spousta housenek způsobující vážné škody na potravinářských plodinách - Diatraea grandiosella na kukuřici, Rhagoletis pomonella na jabloních, atd. - jsou larvami nočních můr, které tvoří primární potravu netopýrů.

Limitujícím zdrojem pro netopýry je téměř vždy denní úkryt během doby, kdy nehibernují, a tak velmi snadný způsob, jak je dostat do zahrady, je postavit nebo koupit netopýří budku a umístit ji na vhodné místo. Budka i její umístění vyžadují určitou péči - netopýři, tak jako jiní živočichové, jsou na své domovy citliví - avšak jejich preference jsou dobře známy.

Vyvěšte správnou netopýří budku, a ve většině případů můžete počítat s tím, že netopýří osádka najde a osídlí rezidenci v poměrně krátkém čase - a od té doby jakékoliv problémy, které jste mozná měli s larvami, budou o dost méně vážné. Udělali jste také něco pro samotné netopýry; nedávno je v Severní Americe začala decimovat epidemie houbové choroby, a zajistit dostatek ubytování a teritorií pro přeživší jim pomůže epidemii přežít a rychle se vzpamatovat, jakmile začne odeznívat.

Ptáci jsou denní směnou po netopýří noční, a některé druhy ptáků je také vhodné do zahrady přilákat. Vlaštovky, rorýsi a jiřičky - úzce spřízněná skupina ptáků se zužujícími se špičatými křídly a ohromnou chutí na hmyz - jsou klasickými příklady. Před vznikem chemického zemědělství farmáři celé Severní Ameriky podporovali hnízdění vlaštovek na svých farmách i okolo nich. Tak jako netopýři a většina druhů ptáků, vlaštovky a jejich příbuzní jsou citliví na své domovy; i zde je to dvojitá výhoda, protože místa vhodná pro vlaštovky nelákají špačky a další ptáky poškozující úrodu.

Další skupinu živých bytostí, kterou potřebuje vaše zahrada, jsou opylovači. Kolapsu včelích populací ve větší části průmyslového světa byly v posledních letech plné zprávy, a to z dobrých důvodů. Bez opylení hmyzem mnoho potravinářských plodin nerodí nebo se nereprodukuje, a včely byly dlouho primárními opylovači většiny komerčně pěstovaného ovoce a zeleniny, s úly přepravovanými během sezóny stovky kilometrů z farmy na farmu.

Co přesně způsobuje u včel syndrom Colony Collapse Disorder je dosud nejisté, ačkoli některé důkazy ukazují na skupinu nedávno zavedených pesticidů - neonikotinoidy jako imidacloprid - jež jsou pro včely vysoce toxické a mohou se hromadit v medu až po dosažení smrtící koncentrace. Než bude záležitost rozhodnuta, je zásadně důležité zajistit pro zahradu záložní opylovače. Domestikované včely jsou jedna možnost, ale včelaření není pro každého; jiné, mnohem méně náročné řešení, je zvýšit populaci místních druhů divokých opylovačů.

Zůstaňte nějaký čas venku a pozorujte kvetoucí rostliny - a rychle objevíte, jak rozličná paleta hmyzu se může opylovací hry účastnit. Řada z nich patří k tomu či onomu druhu včel, protože jich existují tisíce, každý s vlastním životním stylem a preferencemi. Velmi málo z nich má složitou sociální strukturu a život v úle jako včela medonosná, a ještě méně jich má žihadlo způsobující člověku bolest. Většina z nich je samotářských, neškodných a krátce žijících, líhnou se na jaře a páří se takřka hned nato, načež samci umírají a samice stráví zbytek života kladením vajíček do takových či onakých nor; z každého vejce se příští rok na jaře vylíhne včela další generace.

Zednice Osmia lignaria je jedním z druhů samotářské včely, který se stal v některých oblastech Ameriky populárním opylovačem; zejména tam, kde se pěstují ovocné stromy. Limitujícím faktorem jsou hnízdní dutiny, do nichž samice mohou klást vejce, a ty lze poskytnout ve formě jednoduchého dřevěného bloku navrtaného řadou 8 mm děr. Hnízdní bloky pro některé jiné druhy s podobným způsobem života mohou být také vyrobeny nebo zakoupeny.

Jiným běžným druhem divoké včely s poněkud složitějším způsobem života je známý čmelák. Existuje řada druhů; všechny sídlí v malých podzemních úlech, které staví v opuštěných dutinách, mají královny žijící několik let a dělnice žijící pouze jednu sezónu. Limitujícím faktorem v jejich případě nejsou hnízdiště, ale hnízdiště bezpečná před predátory jako jsou myši, které rády rozhrabávají úly a žerou larvy.

Způsob, jak dosáhnout, aby Liebigův zákon působil ve prospěch čmeláků, je vzít malou dřevěnou bedýnku, naplnit ji bavlnou a krátkým kusem zahradní hadice vyčnívající po straně v délce asi 15 cm. Zahrabte krabici na bezpečném, pěkně suchém místě, tak aby konec hadice lehce vyčuhoval ze země. Jakmile ji objeví nově vylíhnutá královna - což zřídkakdy trvá déle než jediné jaro - budete mít čmeláčí úl plný opylovačů plnících svou povinnost na vaší zahradě i divokých rostlinách kolem.

Všichni opylovači potřebují něco kvetoucího, aby se uživili po celé aktivní období, což pro zednici Osmia lignaria znamená na většině lokalit od března do konce května, a pro čmeláky v závislosti na druhu od konce jara až do podzimu. Absence kvetoucích rostlin může být limitujícím faktorem pro všechny opylovače, a pokud území kolem zahrady má v určitých obdobích roku nedostatek květin, kvetoucí keř nebo dva k zaplnění těchto přestávek mohou být dobrou investicí. My máme před domem ořešák popelavý; váš místní ekosystém bude mít vhodné keře, které splní tutéž roli.

Týž princip může být uplatněn mnoha jinými způsoby. Tak jako podporujete druhy zjištěním toho, který zdroj, jež potřebují, je nejvzácnější, a poskytnutím tohoto zdroje, jinak řečeno, můžete omezit nevítané druhy zjištěním jejich potřeb a tím, že uděláte vše proto, aby tato potřeba byla plněna co nejvzácněji. Jak pracujete v zahradě a učíte se více o složitém ekosystému, jež kolem sebe organická zahrada vytváří, věnujte pozornost místům, kde trocha opatrné manipulace s proměnnými může zvýšit populaci něčeho, co si přejete, a snížit populaci něčeho, co si nepřejete. Není to tak neohrabané a náhodné jako pesticid, a jak by snad řekl Obi-Wan: je to elegantní metoda ekologicky moudřejšího věku, k níž nás současné tlaky volky nevolky přivádějí.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 14.9. 2010