Americká armáda zřejmě předávala zajatce iráckým mučitelům

25. 10. 2010

Z tajných amerických armádních dokumentů, zveřejněných v pátek na Wikileaks, vyplývá, že američtí vojáci zřejmě předávali zajaté osoby nechvalně známé jednotce mučitelů v irácké armádě.

V jednom ze zveřejněných dokumentů je oficiálně zaznamenáno, že americký vyšetřovatel hrozil vyslýchanému, že ho předá irácké "Vlčí brigádě".

Vyšetřovatel sdělil vězni otevřeně, že "bude podroben veškeré bolesti a agonii, o nichž je známo, že ji Vlčí brigáda způsobuje svým vězňům".

Náměstek britského premiéra Nick Clegg se vyjádřil v neděli v britské televizi, že informace o zabíjení a mučení osob v Iráku, obsažené v dokumentech, zveřejněných na Wikileaks, jsou "nesmírně závažné" a "je nutno je zkoumat". Clegg nevyloučil vyšetřování činnosti britských jednotek v Iráku, ale zdůraznil, že je na americké vládě, aby se zodpovídala za činy svých jednotek. Jeho výroky jsou v kontrastu s oficiálním prohlášením britského ministerstva obrany, které varovalo, že zveřejnění tajných armádních dokumentů na Wikileaks by mohlo ohrozit životy britských jednotek.

V úterý se bude vysílat mimořádný dokumentární pořad v televizi Channel Four v pořadu Dispatches, který bude informovat o podrobnostech mučení, zaznamenaných ve zveřejněných dokumentech.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 25.10. 2010