Revolta občanské společnosti a sociálních hnutí?

15. 11. 2010 / Marek Hrubec

Jsou v posledním období občanská společnost a sociální hnutí na Slovensku a v Česku v úpadku nebo se začíná krystalizovat revolta? Jaká je současná role občanských sdružení, think-tanků a sociálních hnutí (A-Z, ProAlt, MDA, Sociální fórum, FES, Utopie, Greenpeace, KNS, ASA apod.) na Slovensku a v Česku? Jaké změny nastaly v občanské společnosti po posledních parlamentních volbách, v nichž měly největší procentuální úspěch sociálnědemokratické strany, ale vládu sestavily pravicové strany? Jaký má tento vývoj dopad na levicové strany?

Seminář na téma Revolta občanské společnosti a sociálních hnutí? je první akcí nového cyklu "Česko-slovenské semináře", které pořádá Masarykova demokratická akademie ve spolupráci s Friedrich Ebert Stiftung. První seminář se konal 8. 11. v Bratislavě a 9. 11. v Praze. Zde je k dispozici video-záznam z Bratislavy:

  Marek Hrubec -- ředitel Centra globálních studií AV ČR a UK, Praha

1 ZDE

2 ZDE

  Ivan Lesay -- vědecký pracovník Ekonomického ústavu Slovenské akademie věd, Bratislava

1ZDE

ZDE

  Jan Černý -- ředitel Masarykovy demokratické akademie, Praha

ZDE

ZDE

  Juraj Rizman -- ředitel Greenpeace Slovensko

ZDE

ZDE

  Diskuse

1 ZDE 

2 ZDE 

ZDE

4 ZDE 

5 ZDE 

Cílem nového cyklu seminářů je provést inspirativní vzájemnou výměnu zkušeností mezi slovenskými a českými účastníky. Na seminářích vystupují vždy dva čeští a dva slovenští přednášející. Semináře se uskutečňují ve stejném personálním složení a na stejné téma jak v Praze, tak i v Bratislavě. Reakce účastníků v publiku jsou však v Česku a na Slovensku různé a proto vzájemně inspirativní.

   Druhý seminář se bude konat na téma Volby 2010, populismus a 'nové strany' 23. 11. v Bratislavě a 24. 11. od 17:00 v Praze, Goethe Institut, Masarykovo nábřeží 32.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 15.11. 2010