Lež jako věž

25. 11. 2010 / Petr Jánský

Aby ostudy nebylo málo, Bohuslav Svoboda pronesl velkolepou lež: TOP09 nabídla ČSSD většinu v radě (a proto musela ODS s ČSSD ihned uzavřít koalici). Nikdo ze zúčastněných to nepotvrdil, lež tam stála vykulená nahá, a pak se rozprostřela jako smog nad Prahou. Ženy v domácnostech i na pracovištích, úředníci, řemeslníci, podnikatelé i zaměstnanci, doktoři i sestry atd. zkrátka národ ustrnul. Tak 40 let nám soudruzi lhali -- a teď nám bude ten, který se pasoval na zloděje koní, lhát dál? Nad tou nehorázností zůstal rozum stát a komentátoři vyřkli diagnózu: chorobná touha po moci.

Co je moc, to je příliš i na otrlé pražské kmotry. Už se nechali slyšet, že někteří Svobodu volit nebudou. A náhle ty spřízněné duše, ti bratři v triku, ti zastánci jednoho programu národní fronty podlehli panice. Jejich štěstí visí na dvou hlasech. S vážnou tváří pronesl Svoboda zaklínadlo: tajná volba.

Ano, tajná volba a 3 komunistické hlasy, to je oč tu běží. Jako housenka se kroutil Hulinský v úterý ve studiu ČT24, když po něm chtěl redaktor jasné slovo, zda kontrolní výbor dostane TOP09 (jak známo, kontrolní výbor je tradiční úplatek, tzv. držhubné, který dostává KSČM). Hulinský ani na mučidlech nevyzradil a redaktor jen stěží ovládal úsměv, jak si sockmotra vychutnával.

Nakonec moudře promluví 141 hlasý prezident a čestný předseda ODS. Že to není žádná hanba, opřít se o komunisty, sám s tím má bohaté zkušenosti. Občané si zanadávají a pozítří zapomenou.

Je tu ale takové drobné nebezpečí: Svoboda seje vítr. Aby ta bouře nepřišla dříve, než se kdo naděje.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 25.11. 2010