Jedna nula pro Svobodu

1. 12. 2010 / Petr Jánský

Dramatický průběh volby primátora hlavního města předznamenala demonstrace na Mariánském náměstí. Stovky lidí se shromáždily na náměstí a následně pronikly do zasedací místnosti. Hlasitě dávaly najevo nesouhlas s chystanou koalicí ODS-ČSSD. Proto bylo dopolední jednání přerušeno a vyklizen sál. K odpolednímu jednání ve 14 bylo vpuštěno jen asi 90 demonstrantů (dle míst pro veřejnost). Jednání vedl nejstarší zastupitel Bohuslav Svoboda.

Umožnil demonstrantům veřejně vystoupit a předat Listopadovou petici s 22 tisíci podpisy. Nejzřetelněji formuloval stanovisko spoluautor petice Marek Jedlička: Koalici nevěří 80% Pražanů, doufám, že nepůjdete proti 80% voličů. Svoboda reagoval: V mnohém nesouhlasím, ale udělám vše proto, aby váš hlas mohl zaznít.

Dále Svoboda poprvé v historii zastupitelstva umožnil vystoupení veřejnosti v délce 2 minut. Z nejzajímavějších vyjímám.

Ing. Karel Berka: Magistrátní volby proběhly podle zákona o obcích. Praha má status kraje, mělo být voleno podle zákona do krajů. Podáváme ústavní stížnost na neplatnost voleb.

Ing. Šenarová: Minulý primátor Bém mi neumožnil mluvit na zastupitelstvu a nazval mě predátorem.

Jan Horký: Kdyby nebyla Praha rozdělena do 7 obvodů, koalice ODS ČSSD by nemohla vzniknout.

Kristýna Opletalová: Pan primátor je lékař a nechá lidi mrznout venku (hlavní i vedlejší vchod odpoledne uzavřen, dovnitř jen lidé, kteří se přihlásili do rozpravy).

Marta Opletalová: Programy ODS a ČSSD v Praze jsou z 90% stejné. Proč nejste jedna strana?

Přemysl Vacek: Na všechny z koalice jednou dojde. Budete se smažit v pekle!

Katka Fárová, studentka: Pocházíme z Tadžikistánu, ale v ČR jsem vyrůstala a jsem na to hrdá. To, co tu dnes děláte se mi nelíbí, přála bych si, abych tu už nikdy nemusela stát.

Václav Lux: To, co tu děláte, se např. v podnikání nesmí. To by byl kartel.

Kateřina Piskáčková, studentka: Nechte nám možnost papírových kuponů. Opencard nechceme používat. Z principu - je špinavá.

František Švarc: Pojďme protestovat proti volebnímu systému. Je zapotřebí volit starosty a primátory přímo.

V dalším jednání byla narychlo a účelově změněna doposud v jednacím řádu zakotvená tajná volba. Svoboda to odůvodnil řečmi o podpoře koalice komunisty. Veřejná volba má toto podezření vyloučit.

Veškeré volby proběhly dle předem daného scénáře. Primátor, náměstci, členové rady. Nikdo nezklamal. TOP09 neměla sílu ani na prohlasování 15 minutové přestávky.

Svoboda v projevu odpověděl na řadu otázek. Nebyl členem KSČ ani ČSSD, žádnou pacientku neohrozil (na otázku, zda kdy vzal eventuelně úplatek neodpověděl), v době sarajevského atentátu kandidoval v Liberci za US. Vnímal, že ODS potřebuje pomoci. Je možné, že se to nezdaří, ale požádal o šanci, důvěru a spolupráci. Slíbil krev, pot a slzy.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 1.12. 2010