Soud, na který čekám, aneb to v druhé konfederaci jsou agenti

6. 12. 2010 / Aleš Macháček

Vyhláška č.17/1996 Sb. článek 3 písmeno c stanoví, že městskou veřejnou dopravou se bezplatně přepravují ti, kteří za komunismu vykonali vazbu nebo trest v délce alespoň 12 měsíců a jsou účastni rehabilitace podle zákona 119/1999 Sb. Poslední zpráva od PID zní, že v tomto případě nemusí mít občan OPENCARD.

Vybaven tímto textem z Libri prohibiti a rehabilitačním rozsudkem jezdím pražskou městskou dopravou a i v případě kontroly jsem po léta neměl problém.

Před dvěma lety mi jeden z revizorů řekl, že musím mít odznak Konfederace politických vězňů či jejich průkazku. Zeptal jsem se ho, který ze dvou svazů politických vězňů má na mysli a pak jsem poukázal na to, že ve vyhlášce se takto nepraví, a že jestli mi dá pokutu, pak jí nezaplatím a budu se s Dopravním podnikem soudit.

Po hodinové diskuzi mi nakonec pokutu neudělil a mně to bylo až tak trochu líto.

Myslel jsem a stále si myslím, že je zapotřebí nezakrývat skutečnost, že ve společnosti žijí komunisty nespravedlivě trestaní, a není důvodu, proč tak neukázat ve veřejných dopravních prostředcích. Pak přišla od Jiřího Gruntoráda z Libri Prohibiti zpráva, že vzhledem k nesčetným a nepřehledným dodatkům se tato vyhláška vlastně ruší a on sám že si koupil roční tramvajenku.

Já jsem se zasekl. Jezdím pořád na svůj rehabilitační rozsudek, i když teď už vím, že bych soud prohrál. Tak i přes rádoby zásadový postoj k zachování našich výdobytků, jak jsme se tomu naučili říkat, cítil jsem se poněkud malicherný.

Začal jsem tedy jednat. I když jsem si od svých akcí moc nesliboval. Před deseti lety jsem Konfederaci navštívil v jejím centru. Dobrý den, říkám, v duchu potěšen, že jsem se strefil do úředních hodin. Vy jste ten slavný Macháček? Macháček jsem, ale o tom, že jsem slavný, nic nevím. Takže asi ne. Chtěl jsem se Vás zeptat na adresy svých bývalých spoluvězňů. Nadšení opadlo. Informace nepodáváme, jenom členům. Nenechám se odradit. Třeba bych mohl být členem, kdybych si přečetl stanovy. Stanovy jsou jen pro členy. To už jsem nemohl považovat za přátelské gesto a tak místo toho abych předložil občanský průkaz, radši jsem odešel.

Tak nyní radši použiju moderního sdělovacího prostředku. Telefonuji. Zavolejte po druhé hodině, teď je důležitá porada. Já bohužel Vám nemohu poradit. Zaznělo mladým sympatickým hlasem. Po druhé hodině to nikdo nebral.....

Tak jsem sebral odvahu, otřepal staré dobré skutky a napsal.....

Vážená konfederace,

jmenuji se Aleš Macháček, narozen 9.2.46 v Praze a odsouzen na 3,5 roku par. 98 TZ.

V osmdesátých létech jsem byl adoptován do K 231, takže technicky jsem nyní vlastně i Vaším členem. Po Praze jezdím na rehabilitační rozsudek, zatím dostačoval na občasné střety s revizory. Jak však ztracím nervy, rád bych dosahl jakéhosi průkazu, který podle různých revizorů vydáváte vy.

Děkuji Vám za informace a pomoc.

ing. Aleš Macháček

Praha 03.11.2010

A číslo mobilu. A nic. Říkám si, třeba mi nevěří. A napsal jsem znovu, přiložil naskenované osobní dopisy Otky Bednářové a par citací z K-ček, kde se o mě mluví jako o jejich osobě v Evropě, tedy v Londýně. Zase nic.

To nevadí, říkám si, mám ještě jednu šanci. Zajedu tedy na Anděl, navštívit konkurenci v zakouřené, ale přátelské kanceláři. Jako by Na Starém Bělidle, skoro bych řekl, nebylo co dělat.

První investigativní otázku proč si říkáte bývalý politický vězeň? jsem zdolal hravě. Protože už nejsem ve vězení. A Vám jde jenom o jízdné po městě?To byste mohl být naším členem.

Bohužel asi ne, prohrál jsem soudní proces s ministerstvem vnitra a jsem veden jako agent Procházka. (Pozn. red. Aleš Macháček byl donucen podepsat spolupráci ve vězení. Postkomunistický soud neuznal, že byl jeho podpis vynucen pod nátlakem.) To se na to musím podívat, zazářil postarší pán, co se nepředstavil. Asi ho mají poctiví političtí vězni poznat. Tak to skutečně u nás nejde, to v té druhé konfederaci jsou agenti.....

Tak jsem jel na letiště zase se svou starou kopií rehabilitačního rozsudku Nějak to těch pět let překlepu, pak snad už to budu mít jízdné zadarmo úplně legálně. Za tu část penze, co dostávám za kriminál a není spojená s inflací, si koupím k 70 narozeninám jednu jízdenku na autobus. Jestli se toho dožiji.

Z tisku:

Žalobu Student Agency však soud stejným rozhodnutím zamítl. Společnost měla podle obvodního soudu po obou politicích jízdné vyžadovat, a když nezaplatili, zažalovat je, a ne stát. S výkladem zákona podaného obvodním soudem byli dopravce i senátoři spokojeni, přesto však Student Agency podala ústavní stížnost. Navrhla zrušení rozhodnutí obvodního soudu a zároveň také části zákona, podle které představitelé státní moci a soudci náleží "bezplatné používání prostředků veřejné hromadné dopravy, s výjimkou letecké dopravy". Ústavní soud však nakonec stížnost odmítl. Kdyby ÚS návrhu na zrušení části zákona o platech představitelů státní moci vyhověl, museli by politici platit ve všech hromadných dopravních prostředcích.

NO A CO !

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 6.12. 2010