"Vznikla první skutečná válka mezi politickým establishmentem a svobodným internetem"

8. 12. 2010

  • Bývalý odborník na deportace z britské prokuratury (Crown Prosecution Service) ve středu předpověděl, že pro Švédsko bude "velmi obtížné" přesvědčit britské orgány, aby zakladatele Wikileaks Juliana Assangeho vydaly do zahraničí k výslechu ohledně obvinění ze sexuálních "trestných činů". Raj Joshi, bývalý šéf Evropského a mezinárodního oddělení britské prokuratury poukázal na to, že vzhledem k tomu, že Švédsko proti Assangemu nezahájilo trestní stíhání, to zvyšuje šanci jeho právníků na to, aby zablokovali pokus o Assangovo vydání.
  • Britská organizace usilující o trestání většího počtu pachatelů znásilnění ve středu veřejně zpochybnila "pozoruhodnou horlivost", s níž je Assange pronásledován kvůli údajnému znásilnění ve Švédsku. Katrin Axelssonová z organizace Ženy proti znásilnění (Women against Rape) poukázala na to, že je v Británii běžnou praxí, že osoby obviněné ze znásilnění jsou propouštěny na kauci. Axelssonová poukázala i na to, že stejně jako v Británii i ve Švédsku je odsuzováno jen absolutní minimum pachatelů znásilnění. "Existuje dlouhá tradice zneužívání znásilnění pro politické účely, která nemá nic společného s bezpečím žen." ZDE
  • Firma Mastercard potvrdila, že byl vyřazen z provozu bezpečný systém plateb prostřednictvím jejích úvěrových karet. Podnik se systém snaží obnovit pomocí sekundárního serveru, avšak varuje, že "zákazníci mohou mít problém s platbami".
  • Mluvčí amerického ministerstva zahraničí popřel předchozí tvrzení podniku Paypal, že americká vláda mu poslala dopis varující, že činnost Wikileaks je protizákonná. "Americká vláda žádný takový dopis Paypalu neposlala," tvrdí na Twitteru mluvčí P.J. Crowley. "Není to pravda." Ředitel Paypalu Osama Bedier přiznal, že zveřejnil chybné informace. Jediný dopis poslalo americké ministerstvo zahraničí serveru Wikileaks.
  • Internetová firma Datacell se sídlem ve Švýcarsku, která umožňuje serverům Wikileaks přijímat dary prostřednictvím kreditních a debetních karet, oznámila, že využije všech právních prostředků, aby donutila firmy Visa a Mastercard obnovit platby serverům Wikileaks. Datacell konstatovala, že zrušení služeb pro Wikileaks firmami Visa a Mastercard by mohlo ohrozit její vlastní podnikání. Firma Visa Europe se k tomu odmítla vyjádřit, Mastercard také mlčí. Podnik Mastercard se však vyjádřil k tomu, že hackeři zlikvidovali její internetové stranky. Mluvčí firmy tvrdí, že to nijak neohrozilo platby zákazníků prostřednictvím této úvěrové karty. Společnost BBC však informovala, že platební systém firmy Mastercard byl vyřazen z provozu.
  • Twitter popřel, že cenzuruje wikileaks. Vysvětlil, že jejich seznam nejčtenějších témat "Trends list" je založen na algoritmu, který upřednostňuje témata, jejichž čtenost stále roste.
  • Firma Mastercard oznámila, že její servery zaznamenávají "velký provoz", blíže to nespecifikovala.
  • Internetová banka Paypal přiznala, že na ni americká vláda vyvinula nátlak, aby odřízla Wikileaks finanční prostředky. Viceprezident firmy Paypal Osama Bedier uvedl na konferenci Le Web v Paříži: "Americké ministerstvo zahraničí poslalo dopis, že jde o protizákonnou činnost. Bylo to jasné." Převážně evropští účastníci konference na to reagovali nesouhlasným pískotem. Paypal si nevyžádal soudní příkaz, prostě skáče, jak americká vláda píská. Bedier se neobává, že by hackeři byli schopni server Paypal zlikvidovat.
  • Hackeři z Operace Payback se zaměřují také na likvidaci serveru PayPal. Uvažuje se také o útocích na Twitter, na základě spekulací, že Twitter začal blokovat výraz #wikileaks a vylučovat ho ze seznamu nejsledovanějších témat
  • Claes Borgström, jeden z právníků zastupujících ženy, které obviňují Assange ze znásilnění, popřel že je Švédsko ovlivňováno Spojenými státy. Dodal, že internetové stránky jeho právní firmy byly hackerskými útoky vyřazeny z provozu. Uvedl, že je "politováníhodné", že na obě ženy "zaútočil" zrovna Asssange, protože v důsledku jeho obrovské popularity jsou nyní ty ženy považovány za "pachatelky zločinu a nikoliv za oběti". Dodal, že Assangovi se ve Švédsku dostane spravedlivého soudního procesu. Terčem hackerských útoků se staly internetové stránky jeho právnické firmy, stejně jako právníka, který Assangeho hájí.
  • Geoffrey Robertson, slavný britský právník, specializující se na lidská práva a odborník na deportace do zahraničí, přilétá z Austrálie a bude zastupovat Assangeho.
  • Wikielaks a Assange "vážně poškodili americké zájmy," konstatoval v úterý mluvčí amerického ministerstva zahraničí P.J. Crowley. Tvrdil také, že Spojené státy nezaujaly žádný postoj k zatčení Assangeho. Podle Crowleyho je to záležitost mezi Británii a Švédskem. Americký ministr obrany Robert Gates se při návštěvě amerických vojsk v Afghánistánu posměšně usmál, když slyšel, že Assange byl zatčen, a řekl: "To zní jako dobrá zpráva." - videozáznam ZDE
  • Hackeři ze seskupení Anonymous vyřadili z provozu server www.mastercard.com. Anonymous útočí na firmy, které zrušily spolupráci s Wikileaks.
  • "Vznikla první skutečná válka mezi politickým establishmentem a otevřeným internetem," píše bývalá ředitelka digitálních služeb deníku Guardian, profesorka Emily Bell.
  • Internetový guru Clay Shirky řekl něco podobného v závěru diskuse v televizi BBC v pořadu Newsnight ZDE. Shirky poukázal na to, že krize ohledně Wikileaks dokázala, že Američané používají dvojí standard: "Jestliže se bude na Wikileaks útočit mimosoudními prostředky, jestliže budou Wikileaks prostě vyhnány z internetu, protože si vláda rozhodla, že se jí to nelíbí, bude to katastrofální prohra pro svobodu projevu," varoval Shirky. Jeho komentář v této věci souhlasně cituje mimořádně dlouhý redakční komentář dnešního deníku Guardian.
  • V Huffington Post obhajovala Naomi Wolfová Assangeho před obviněním ze sexuálních přečinů a vyvolala tím zuřivou reakci feministek.
  • Kevin Rudd, bývalý australský premiér a nyní ministr zahraničí, se vyjádřil, že vinu za prozrazení amerických diplomatický depeší nesou Spojené státy a nikoliv Australan Julian Assange.
  • Bývalý ředitel pro komunikace Tonyho Blaira Alastair Cambpell píše na svém blogu, že Assangův právník Mark Stephens manipuluje veřejnost, když tvrdí, že Assangovo zatčení je politicky motivováno. "Nenacházím nikde žádné informace, že by za tím byly Spojené státy, píše Campbell. Deník Guardian dodává, že je vždycky zábavné, když Campbell, mistr manipulátor, obviňuje jiné z manipulace.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 8.12. 2010