John versus Langer

13. 12. 2010 / Petr Jánský

V nedělních Otázkách Václava Moravce vystoupil ministr vnitra Radek John a předbývalý ministr Ivan Langer, dnes řadový člen ODS, podotýkám koaliční ODS.

Pro srovnání je zapotřebí nastavit laťku. Referencí budiž stejná debata Radka Johna s bývalým ministrem Martinem Pecinou, členem ČSSD, opoziční ČSSD. Debata proběhla slušně, korektně, odborně.

Naproti tomu Ivan Langer předvedl starý, známý, otřepaný, nudný a únavný styl naduté, arogantní a vševědoucí ODS. Tolik urážek, co si vyposlechl Radek John, se v TV neslyší. Divil jsem se, že to John trpělivě snášel a vysvětloval a vysvětloval. Na jeho místě bych řekl: Pane Langere, já jsem ministr a vy řadový člen ODS. Běžte si ty vaše ministerské hračky, toho vašeho policejního kačera tahat do hotelu Diplomat. Tam sedí 300 členů VV, ti si s vámi rádi pohrají.

Zbývá jen otázka, kdo tohle vymyslel a proč se k tomu propůjčil zkušený Václav Moravec. Protože Langer dochází za Nečasem, dá se předpokládat, že stejné hlouposti donáší premiérovi. Má premiér potřebu sdělovat svému ministrovi přes Langera a TV, že je nekompetentní? Proč se zásadní otázky ministerstva vnitra řeší před národem? Kdo se v této zemi domnívá, že to prospěje věci?

Nečas upustil od očisty ODS. Tím, že do hry vrátil Langera, kterého voliči odepsali, podstatně snížil náladu v koalici. John by měl říct: Pane premiére, toho "poradce" si dejte do klobouku a čarujte si s ním sám.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 13.12. 2010