ČSSD se musí změnit

23. 12. 2010 / Milan Sova

Tak podle příspěvku pana Žáka (BL 21. 12.) měly Veverky se svým idylickým vnímáním korupce odejít z modrého souručenství -- je tu ale bohužel možnost, že buben se už točí zcela stejně, ať je hnací síla modrá nebo oranžová.

Buben roztočili při zahájení transformace ODS a ODA přijímáním zákonů, které vytvářely novou elitu jen menšinově otevřením prostoru pro podnikání, hlavním zdrojem bylo rozkradení státního majetku. Už tehdy vznikl zvyk, že za nesplatitelné úvěry pro vykrádané státní podniky se vyplácely provize pro bankovní úředníky. Zděšení přišlo s nástupem Zemana do ČSSD -- ale od té doby je tu uklidnění a jistota pro novou elitu. Vzestup a pád nadějného mladého socialisty Grosse a mlčení o aktivitách hejtmana Palase nejlépe svědčí, jakou cestu prošla a v jakém stavu je současná ČSSD.

Jakpak se asi radí grémia ODS i ČSSD, čím zaplatit před každými volbami oblepení celé republiky modrými a oranžovými frázemi, jak to s námi myslí dobře? Systém provizí se prostě po sanaci bank přenesl do nákupů vojenské techniky, do stavebnictví, zadávání veřejných zakázek, získávání eurofondů, nákupů vybavení nemocnic (jak zřejmě po pravdě tvrdí lékaři), a tak dále. Nezodpovězenou otázkou jen zůstává, jestli se za ten čas provize zvedly z 10 na 15% ceny zakázek. Ale ČSSD statečně bojuje za pád vlády, jako by s případem Drobil a Knetig objevila nový světadíl, levicoví publicisté se rázně a s chutí obouvají do vedení VV: prý se s úlevou schovalo za prezidentova záda, aby nemuselo řešit, zda zvolit moc nebo čest (Mitrofanov, Právo 23. prosince). Ano, rozhodlo se pro zachování účasti ve vládě, ale nechápu, jakou čest by získalo vytvářením menšinové koalice s ČSSD v současném stavu.

Tvrdím, že ČSSD se musí velice změnit, jestliže chce být opravdu užitečná pro naši veřejnost nalézající se v bubnu trvalého omezování sociálního státu, a ne jen pro své žvanily a papaláše nahrazující jednou za čtyři roky modré žvanily a papaláše. Šanci měla už nyní: mohla místo plácnutí do vody hlasováním o nedůvěře vládě vyžadovat od VV hlasitě a veřejně prosazování skutečně účinných prostředků proti korupci: probádání daňových rájů, doplácení daňových úniků s pokutou za porušení zákona, odhalování podvodných zániků firem, majetková přiznání a konfiskace nelegálně získaných majetků, snad i pan Žák by mohl další opatření doplnit... kdesi na Západě to zčásti funguje, u nás o tom levice vždycky hovoří dva měsíce před volbami a potom zhasne.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 23.12. 2010