KVALITA ŽIVOTA:

Proč občané dopouštějí, aby byla ČR zemí nezřízeného řádění exekutorů a multinacionálních firem?

31. 12. 2010 / Jan Čulík

Argument, že lidé si vždycky budou půjčovat peníze za pro ně nevýhodných podmínek, že je to jako s prostitucí, je nepřesvědčivý. Prostě jsou západní společnosti, kde je něco takového trestným činem. Lichva je trestná dokonce i v některých státech v USA.

Možná je to překvapení, ale ano, i např. v Británii musejí banky při poskytování půjček předem jasně informovat, kolik peněz občan za půjčené prostředky zaplatí a jaká je úroková míra. To všechno uvedené ve smlouvě velkým písmenem. Nikdo se neodváží tyto informace nezahrnout, protože je to trestné a tresty se skutečně vymáhají.

Česká republika je rájem lichvářů a exekutorů jedině a výlučně v důsledku občanské pasivity. Jak je možné, že si občané za dvacet let od pádu komunismu nevymohli soustředěným tlakem na státní správu efektivní soudnictví a férové zacházení?

Británie není žádný ráj, ale podívejte se, jak se ta země stará o práva manuálních pracovníků ze Slovenska ZDE ZDE, jsou to především Romové. Šíří mezi nimi tyto informační letáky. jimiž se je snaží hájit před kriminálníky. Proč to nejde v ČR? Proč si to, lidi, necháváte líbit? Divošskými poměry jsou zřejmě postiženy desetitisíce lidí, proč se občané nedají dohromady a neusilují soustředěně o nápravu? Nedojde jim, že se mohou stát kdykoliv obětí exekutorů i oni sami?

Není docela ostudné, že ČR zavádí základní obranu spotřebitelů od Nového roku (povinným zveřejňováním údajů, kolik bude zákazníka úvěr celkem stát) až na nátlak z Evropské unie? Že čeští občané samotní se na prosazení něčeho takového sami nezmohli?

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 31.12. 2010