Nový ministr životního prostředí Chalupa: v podnicích musí vládnout majitelé, ne zaměstnanci

12. 1. 2011 / Radek Batelka

Milan Valach ve svých článcích a úvahách předkládá družstevní vlastnictví podniků jako model k úvahám, jak reagovat na narůstající nepoměr v možnostech prosazování politických zájmů mezi majiteli korporací a zaměstnanci, potažmo střední třídou. Zaměstnanecký podíl na nákladech i výnosech firem, tedy podíl na zisku a rozhodování, ale i ztrátě a odpovědnosti, považuji za cestu správným směrem.

Proti tomuto samozřejmě stojí mocná skupina těch, kteří mají prospěch ze současného uspořádání, tedy majitelé velkých korporaci i menších firem s přístupem do rozhodujících politických kruhů, umožňující jim ovlivňovat veřejnou politiku pro ně výhodným směrem. Svůj profit z toho pak má i servisní třída oněch spřízněných politiků.

V pondělí oznámil premiér Nečas jméno nového ministra životního prostředí, jakožto nástupce Pavla Drobila, který rezignoval kvůli vyšetřované korupční aféře. Bude jím Tomáš Chalupa, starosta Prahy 6 za ODS. Po Drobilovi je to další "odborník na slovo vzatý", od kterého lze očekávat, že ministerstvo povede především podle své neoliberální ideologie a víry. Stojí za to zavzpomínat na jeho projev na kongresu ODS v r. 2007. Byl to přímo virtuózní koncert samolibé nadutosti a bigotního přimknutí k příručkově zjednodušenému pojetí kapitalismu. Chalupa zde apeluje, aby byly zastaveny přípravy nového zákoníku práce a aby v podnicích "vládli majitelé, nikoli zaměstnanci". Dále se zde vyznává ze své víry v kapitalismus a neexistenci "třetích cest", což jej má prý odlišovat od "socialistů". Celé jeho vystoupení je ZDE, vřele doporučuji. Ten pohrdavý úsměšek nad slovem "zaměstnanci" je velice výmluvný.

Toto je tedy chlapík, kterého si nyní vybral do svého nejbližšího týmu premiér Nečas a označil ho za mladého, zkušeného a talentovaného. Po spolupráci Nečase s Romanem Jochem (který chtěl při demonstracích u příležitosti zasedání Mezinárodního měnového fondu v Praze slyšet cvakat policejní pušky) či Klause s Petrem Hájkem (který se nyní snaží odvádět pozornost od korupční aféry ODS na MŽP vypouštěním fám, že Michálek je jehovista), to pravda není již nic převratného. Je však dobré si uvědomit, že výběr těchto lidí není náhodný a je výsledkem pečlivého zvažování a interních dohod. U moci je usazena garnitura, která si je velmi dobře vědoma zájmů svých a svých klientů a která mezi sebe nepustí nikoho, kdo nebude hrát podle stejné partitury. O zájmy spodních deseti milionů se v této vládě nehraje. Ti si budou muset vystačit s tím, že jsou podle ODS svobodní. Alespoň dokud tuto vládu nevymetou z chalupy.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 12.1. 2011