Česko jako ráj pro exekutory:

Zákon považuje občany apriorně za podvodníky

13. 1. 2011

Doplnit zákon o exekucích povinností, aby věřitel vždy informoval dlužníka, není reálné, píše čtenářka, která si nepřeje, abychom zveřejnili její jméno.

V zákoně totiž existuje klauzule, že se dlužník nesmí nic dovědět, aby "nemohl zašatrončit" svůj majetek. Takže o tom, co se na lidi chystá, se jako dlužníci možná dovědí až z katastru nemovitostí nebo náhodou z banky. Preventivně jsou tak všichni pasováni do role podvodníků.

Oblíbenou hrou je také paragraf 24, kterého s chutí využívá i Česká pošta, který znamená, že se obeslaný (pokud se mu vůbec něco pošle jako na doručenku) na své adrese se nezdržuje, poštu nepřebírá, i kdyby své pošťačce denně mával z okna svého domu nebo bytu.

Taková pošta se s uvedením tohoto paragrafu vrací exekutorům i soudům. V novelizaci zákona přibylo, že exekuce má být úměrná dluhu. Jak je vidět jedou exekutoři stále v jedné bahnité koleji, která jim vyhovuje.

Protože jsem dělala "hasiče" postiženým lidem a laicky jsem jim pomáhala vybřednout z exekucí,aby doslova nepřišli o střechu nad hlavou, mohu Vám napsat, že i když povinný zaplatí exekuci přímo v exekutorské kanceláři, nemá ještě vyhráno. Protože převod jeho peněz od exekutora oprávněnému trvá šílené měsíce.

Jakoby se nemohly poukázat dál ihned a nikoliv až po odstranění plomby na katastru. Stojí ho to nervy, čas, telefony a člověk i po zaplacení je stále vnímán jako dlužník.

Až po stížnosti a po zásahu ústavního soudu se museli exekutoři uskrovnit a začít vracet neoprávněné v rozpisu uvedené jejich náklady.

Dlužník-povinný zaplatil v hotovosti v kanceláři, ale exekutor si rovnou předem naúčtoval i vedení dražby, která proto neproběhla.

O tom, že se na exekuce nabalují hyenistické realitní kanceláře, předem vybraní a předem dobře informovaní zájemci-kupci, odlužovací společnosti a dokonce i pohůnkové z krizových zemí, kteří se pohybují na hraně zákona a pracující s osobními údaji dlužníků, jistě nemáte pochybnosti.

Poznámka JČ: Ano a proč občané léta pasivně tolerují, že je zákonodárci urážlivě a k jejich újmě apriorně "pasovali na podvodníky"? Zákon má být pro lidi, má chránit lidi a ne úřady a jejich parazity. Je také v jiných evropských zemích neslýchané, aby člověk mohl přijít o vlastnictví bytu či domu jen proto, že neuhradí pár stovek nějakého poplatku. - Ovšem čeští občané budou muset tyto nehoráznosti trpět tak dlouho, dokud se nesjednotí a nezačnou proti těmto hrubým nespravedlnostem společně bojovat - v České republice i u příslušných orgánů Evropské unie.

Jestliže se Maďaři dokáží sjednotit a protestovat v Bruselu proti budapešťským zákonům omezujícím svobodu projevu, proč nedokáží totéž udělat Češi ve věci exekutorských parazitů a lichvy?

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 13.1. 2011