Teplo domácnostem kvůli emisním povolenkám nezdraží

17. 1. 2011 / Pavel Poc

Skokové zdražení centrálního tepla pro české domácnosti nehrozí. Evropská Komise totiž pod tlakem českých europoslanců přehodnotila svůj původní plán emisních povolenek, který byl nevýhodný pro teplárny spalující uhlí. Právě ty jsou hlavním zdrojem tepla v ČR. Díky této změně tak ušetří nejen české teplárny, ale i české domácnosti. Účet za teplo může být u každé z nich nižší až o jeden tisíc korun.

Původně chtěla Komise počítat příděl emisních povolenek od roku 2013 pro teplárny na základě emisního faktoru zemního plynu. Ten ale většina českých tepláren nepoužívá, spalují uhlí a často zároveň vyrábí elektřinu.

Již v červnu loňského roku jsem proto upozornil Komisi, že navrhovaný systém emisních povolenek by znevýhodňoval zařízení pro kombinovanou výrobu tepla a elektrické energie, která je z historického hlediska v ČR dominantní. Znovu na téma upozornil i ve své další interpelaci na Komisi v říjnu 2010.

Uhelné energetiky jako je ta naše, musí mít nastavená jasná pravidla a dost času na přizpůsobení. Podle mne by původně navrhované limity nejen znevýhodnily velké množství tepláren v České republice, ale především by enormně zatížily miliony lidí v českých domácnostech skokovým zvýšením cen. Nové rozhodnutí Komise je naštěstí kompromisem, který potřebné podmínky vytváří.

Do roku 2013 se tak bude množství emisních povolenek pro teplárny odvozovat od průměru z let 2005 – 2008. "V roce 2014 se toto množství sníží na 90 procent a poté se bude dál snižovat o 10 procent každý rok." "České teplárny získají dostatek času na zavedení moderních ekologických technologií, které přispějí ke snížení produkce skleníkových plynů."

Situací kolem emisních povolenek se budou europoslanci i nadále zabývat. V současné chvíli například čekám spolu se svými kolegy Březinou a Sonikem na vyjádření evropského komisaře pro energetiku Günthera Oettingera. Evropská Komise bude podle mého odhadu nastavení emisních povolenek pro teplárenství i nadále prověřovat.

Plné znění interpelací na Komisi ZDE ZDE

RNDr. Pavel Poc je poslancem Evropského parlamentu za ČSSD,

členem výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI), a členem delegace ve Výboru pro parlamentární spolupráci EU-Rusko.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 17.1. 2011