Vítku Bárto, prober se!

31. 1. 2011 / Jan Beer

Málokdy mě dovede na české politické scéně něco rozesmát, píše Jan Beer. Při konci týdne se to však povedlo ministru dopravy Vítu Bártovi (VV). Kupodivu důvodem nebylo jeho vysvětlování o tom, jak a proč a jestli vůbec detektivní kancelář ABL kohosi sledovala nebo nesledovala v době, kdy jí šéfoval, ale jeho nabídnutá ruka pomoci.

"Uvítal bych, kdyby se ČSSD dostala z izolace," dozvěděl jsem se z rozhovoru Víta Bárty, který poskytl idnes.cz.

Rád bych tedy pomohl jednomu z čelných představitelů politické strany Věci veřejné, jež je v případě koaličních handlů ochotna podílet se na tajných dohodách s ostatními partnery na vládní úrovni, osvětlil význam slova izolace. "Oddělení, odloučení, osamocení; zamezení pronikání; opatření proti pronikání," říká k významu tohoto výrazu Slovník cizích slov.

ČSSD je dlouhodobě v žebříčcích volebních preferencí na prvním místě, má nejsilnější klub v horní komoře Poslanecké sněmovny, kde naopak není ani jeden zástupce politické strany Věci veřejné.

Výsledek z posledních komunálních voleb a minimální úspěch VV v nich dává i tušit, že Bártova partaj může skončit ze dne na den stejně, jako skončil publicistický pořad Na vlastní oči na TV Nova.

ČSSD je tradiční politická strana, nejde o žádný politický trhanec. Pokud po vyhraných parlamentních volbách vznikl prostor k utvoření vlády jiného než levicového charakteru, může si ČSSD svým způsobem jen blahopřát! Být totiž spojován s Bártovou bezpečnostní agenturou ABL nebo handly při obsazování postu policejního prezidenta, to může být cesta tam, odkud by chtěl mladičký ministr pomáhat dostávat někoho, kdo tam není.

Nechci být stejně trapný a přízemní jako pan ministr, proto si v závěru odpustím jakékoliv vtípky na adresu absolventů policejních škol, jež Vít Bárta absolvoval. Na státnický rozhled totiž školy nejsou, ten přináší život. Komu ho nepřinese, může zůstat trpaslíkem, i kdyby byl třeba prezidentem zeměkoule!

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 31.1. 2011