RAND: Sebevražednost v americké armádě - rozsah, projevy, příčiny, důsledky...

18. 2. 2011

Ramchand, R. - Acosta, J. - Burns, R. M. - Jaycox, L. H. - Pernin, Ch. G.: The War Within. Preventing Suicide in the U.S. Military. RAND Center for Military Health Policy Research 2011. 229 s.

KD│ Válka vždycky neskončí prostě tím, že se přestane střílet. Ti, kdo se jí zúčastnili, si ji často odvážejí sebou - odvážejí si válku uvnitř (the war within), která na nich i později "pracuje". Od konce roku 2001 americké ozbrojené síly vedou to, co kdysi G. W. Bush v jednom ze svých světlejších okamžiků nazval prostě dlouhá válka (long war), nejdelší válečné tažení v celé historii Spojených států.

Válka vedená po celém světě již téměř deset let si mezi americkým vojenským personálem (ano, nelze čekat, že by se RAND Corporation starala třeba o osudy civilistů v prostoru bojových operací) vybírá velikou daň na vojácích, námořních pěšácích, námořnících a pilotech. A tato daň nespočívá jen v počtech padlých. Válečný stres se po návratu projevuje například nárůstem rozvodovosti, špatného zacházení s partnerem a dětmi, psychickými poruchami, zneužíváním omamných látek. Ale nejvíce starostí úřadům působí alarmující nárůst sebevražednosti mezi veterány. V roce 2008 připadlo na každých 100 000 příslušníků armády a námořní pěchoty 19 sebevražd, čímž přesáhla běžnou úroveň v depresemi proslulém Finsku, a dále stoupá. Od roku 2001 do roku 2008 se sebevražednost v ozbrojených silách zvýšila o 50%.

Máte unikátní příležitost přečíst si více než 200 stran analýz a doporučení ohledně toho, jak se sklon k sebevraždnosti u bývalých vojáků může projevovat, než dojde k činu, jak tomuto jevu předcházet výcvikem a vybavením, zvyšováním uvědomělosti a zlepšováním péče o sebe sama, atd.

Jestli jste ale natolik naivní, že byste čekali doporučení prostě ukončit nesmyslné války, tak tuhle opravdu důkladnou studii raději vůbec neotvírejte...

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 18.2. 2011